Shrnutí proč přejít či nepřejít z ADSL na VDSL:
1. modem Comtrend VR-3026e za korunu, standardní cena 1.999,- Kč.
2. zachování současné akční nabídky pro stávající zákazníky a automatické prodloužení na dalších 12 měsíců
3. reálně není potřeba se upisovat, není potřeba smlouvu podepsat a poslat zpět, oficiálně je závazek 12 měsíců v případě podepsání nové smlouvy.
4. modem umožňuje jak staré ADSL, tak i VDSL, v případě, že by někomu náhodou VDSL jelo pomalu, je možnost se kdykoliv vrátit do ADSL.
5. modemy jsou IPV6 kompatibilní (internet od O2 zatím ne, ale ipv6 by mělo být u O2 nasazeno letos)
6. mají výrazně lepší možnosti nastavení, například i rodičovský filtr
7. výrazně vyšší rychlost stahování, která skutečně se přibližuje 25 Mb, jak je vidět z mých měření, někdy dokonce i překonává
8. více než 4 x rychlejší upload, ten je konečně použitelný. 2Mb již stačí pro běžné používání, žádné dlouhé čekání na synchronizaci Dropboxu či uploadu menších souborů někam pryč.
9. 802.11n, zpětná kompatibilita s - 802.11b/g
10. menší adaptér, než třeba u hg520i, novější modem - vydrží o něco déle
Co mne negativně překvapilo, tak kratší tenké kabely. Naštěstí se dají použít ty původní.
Ethernetový kabel jsem však vyměnil opětovně za vlastní. Oni tam mají snad jen 3 dráty, je to tenké a viklá se to. Tak jsem tam dal bytelný crossed, nicméně ten jsem používal už i na ADSL2+. Ty jejich kabely působí tak nějak levně
.
Dále mne negativně překvapilo kolísání rychlosti. Nicméně nejmenší naměřená hodnota na speedtestu se pohybovala u mne přes 17 Mb na serverech v ČR. Je to sice docela rozptyl oproti ADSL, kde rychlost moc nekolísala, ale i tak je to výrazně rychlejší a upgrade doporučuji.