Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: pár obecných dotazů k ubuntu 11.04  (Přečteno 1199 krát)

maks

• Návštěvník
pár obecných dotazů k ubuntu 11.04
« kdy: 27 Července 2011, 07:35:39 »
Ahoj,

potřeboval bych si udělat jasno v pár věcech, no pro každé se mi téma zakládat nechce, tak jsem to shrnul tímto nadpisem.

1) po startu počítače otevírám jako první Terminál. Používám klávesovou zkratku Ctrl+Alt+T, ale terminál se otevírá na jiné než aktivní ploše (většnou na 4, tedy vpravo dole), druhý se otevře v první či druhé (jedna z horních). Jde tedy udělat to, aby se otevíral na aktivní ploše?

2) při startu PC (login obrazovka do Linuxu) se zobrazí plný jas, přestože byl počítač vypnut se sníženým jasem. I když ho na té login obrazovce upravím, po přihlášení do systému je opět na 100%. Je to chování nového ubuntu, nebo počítače (na Win ani tarším ubuntu nic takového nedělá a nedělal). Doplním, mám Lenovo X201i, kdyby někdo měl podobnou zkušenost s tímto konkrétním strojem.

3) nikde jsem nenašel možnost jako byla ve starším ubuntu, a sice "zobrazit na všech plochách". Jsou aplikace, typicky IM, u kterých by se mi to hodilo.

Díky za odpovědi.
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

jiri.podvolecky

• Návštěvník
Re: pár obecných dotazů k ubuntu 11.04
« Odpověď #1 kdy: 27 Července 2011, 17:00:34 »
Ahoj !

add 1. Mě se terminál otevírá normálně na aktivní ploše.
   add 2. S grafikou jsem měl v 11.04 taky problémy

Doporučil bych asi zazálohovat a přeinstalovat z CD nebo USB.

aloisam

• Host
« Odpověď #2 kdy: 27 Července 2011, 17:40:25 »
3) myslíš klik pravým na rám okna, a zaškrtnout vždy na viditelné ploše?
1) máš nainstalovanej compizconfig-settings-manager? tam v Správa oken→Rozmístit okna→Window placement máš co?

maks

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Července 2011, 19:19:28 »
1) nainstalovalo se to z tvého odkazu, ale pustit mi to nejde. V terminálu dávám compiz a píše to: "compiz (core) - Error: Screen 0 on display ":0.0" already has a window manager; try using the --replace option to replace the current window manager." :-(

2) nainstalováno mám již podruhé, zkusit třeba updatnout drivery? To budu muset nejprve vyzkoumat, jak na to v ubuntu. Kdybys měl radu, uvítám ji (imho to tím ale nebude, nefungovalo by ani zesvětlení, ne jen "paměť" posledního stavu)

3) přesně to jsem myslel, jen jsem to hledal v horním menu aplikace (ne na pravém kliku).

Dodatek k 3) po vypnutí počítače se opět aplikace otevřela, resp. byla viditelná, jen v jednom panelu. Dá se to někde nastavit napořád?

Díky.
« Poslední změna: 27 Července 2011, 19:27:50 od maks »
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

aloisam

• Host
« Odpověď #4 kdy: 27 Července 2011, 21:39:08 »

1) proč z terminálu? ;) jestli máš unity, tak použij dash, jestli máš classic, tak je to systém→předvolby→manažer nast. compizu (asi.). Pokud bys trval na terminálu, pak teda:
Kód: [Vybrat]
ccsm3) trvale to jde nastavit právě v ccsm:→správa oken→window rules(asi budeš muset zapnout)→matches→sticky a tam přidej to co chceš mít na všech plochách.

maks

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 27 Července 2011, 23:16:25 »
proč z terminálu? ;) jestli máš unity, tak použij dash
protože mě dash nenapadl, proto terminál... :-/ Jsem pořád částečně Widlák a v linuxu vidím jen tu commandlinu... jdu to prozkoumat, už jsem to konečně spustil... :-)

3) se tím také možná vyřeší. Zítra to projdu a dám vědět.

Díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.