Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Druhý monitor připojený k dokovací stanici - chybné rozlišení  (Přečteno 1880 krát)

Martin Žák

• Návštěvník
Ahoj,

pročítal jsem mnoho témat na dva monitory v Ubuntu, ale nějak jsem se nedopátral k vyřešení mého problému:

Mám Lenovo ThinkPad R500, integrovaná grafika Intel 4500. Také mám dokovací stanici, ke které je přes VGA připojen monitor EIZO S1910 s nativním rozlišením 1280 x 1024. Založím-li notebook (s Ubuntu 11.04) do dokovací stanice, pracuji pak pouze s monitorem EIZO (notebook je zavřený).

Problém je, že monitor EIZO má na fóru zmiňovaných maximálních 1024×768 bodů (při zaškrtnutém zrcadlení monitorů). Při zrušení zrcadlení monitorů mohu sice nastavit nativní rozlišení, ale to mi nepomůže, neboť nechci používat dva monitory vedle sebe (rozšíření plochy), ale pouze EIZO (notebook je zavřený v dokovací stanici). Pokud vypnu monitor notebooku a nastavím nativní rozlišení EIZO, pak je zobrazení plochy deformované (okraje nekopírují hrany monitoru EIZO, jsou cca 5 cm nahoře a vpravo od okraje, okrajové pásy jsou černé).

Mým cílem je mít zrcadlené monitory tak, abych při dokovaném notebooku mohl pracovat na EIZO monitoru s nativním rozlišením, na kterém bude zobrazena normálně celá pracovní plocha Ubuntu, a pokud notebook ze stanice odeberu, abych pracoval s nativním rozlišením obrazovky notebooku.

Doplňuji, že oba monitory mají kromě rozlišení a jiný poměr stran.

Existuje nějaké řešení, nebo se musím spokojit s konstatováním, že to nejde, jak je napsáno na Wiki stránkách Ubuntu, což by znamenlo buď si najít jinou funkční distribuci, nebo návrat k W. Ale to nechci, na Ubuntu jsem si zvykl.

Díky moc

Martin
(nejsem ajťák a v nastavování systému přes konzoli jsem lama)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.