Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux profesionálně  (Přečteno 5295 krát)

honzap

• Návštěvník
Linux profesionálně
« kdy: 24 Srpna 2011, 13:15:09 »
Rád bych znal Váš názor :

Zdravím,

chtěl bych se profesionálně zabývat linuxem. Co pro to musím udělat, nebo lépe řečeno, co mě čeká ? Orientuji se na bezpečnostní systémy a bezdrátové sítě, které zasahují i do tohoto systému. Systém se mi jeví jako zajímavý, a líbí se mi.Používám ho cca rok (ubuntu) jako bežný uživatel bfu. Dostal jsem několik nabídek, ale téměř s nulovými znalostmi jsem nereagoval.

např. co si mám laicky představit pod touto pozici :

http://www.najdipraci.cz/d_nabidky.php?ID=48210

Proto se ptám, co je potřeba ? a hlavně kde tyto znalosti získat ? Z literatury ? Kolega mi říkal, že se vše naučil z dokumentačního projektu, ale nevím nevím... Ze školení ? moc jsme jich nenašel ... :-( Ze školy ? Kamarád dělá vysokou školu (je u konce) a linux umí nainstalovat to je všechno..

Budu vděčný za rady,zkušenosti,aj..

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
Re: Linux profesionálně
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2011, 13:23:59 »
ad.skoleni) novell a redhat poskytujou. http://www.novell.com/training/certinfo/cla/ je levne a relativne jednoduche .. dobry start alespon neco mit.
ad.kompetence) musis ho proste pouzivat a zajimat se o nej .. znalosti ti do klina nespadnou jak sam tusis, nicmene zacit se nekde musi ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2011, 13:36:56 »
Tohle připomíná: "jak se stát kosmonautem"
Když se o to bude dostatečně zajímat sám, tak to přijde samo.
Ale jestli se do toho chceš od začátku nutit, tak se na to vybodni.

Obecně cesta linuxových sysadmins je mnohem komplikovanější než cesta windowz.
Musíš doopravdy něco vědět, umět aspoň trochu programovat (občas prostě něco chybí a tak se to musí dopsat).
A navíc excelentně scrptovat/bashovat někdo tomu říká programování v bashi, ale o to nejde.
Musíš znát systém, vědět kam šáhnout, vědět jak co očůrat.
A na to navazuje znalost hardwaru, opravdu nestačí umět sestavit počítač, ale znát jak co funguje.
Protože občas to je dost o hackování.

Kedrigern

« Odpověď #3 kdy: 24 Srpna 2011, 13:57:56 »
Na kvalitních VŠ se učí převážně UNIX (Linux moc ne, pravda).

Kvalitní ucelené zdroje jsou poměrně vzácné. Pro BASH (což je základ a i když je trochu upozaděn, tak se kolem něj vše točí) bude velmi dobrá tato kniha: http://www.yq.cz/SvP/

Až budeš rozumět shellu, tak se můžeš začít orientovat v konkrétních věcech - třeba v bezpečnosti. Hodně najdeš na netu, když hledáš konkrétní téma (např. firewall). Pokud si z Prahy, Brna či okolí, tak bych se vysral na školení (pokud ti nejde o nějaký papír) a chodil na VŠ přednášky (veřejně přístupné) na MFF UK, ČVUTu či obdobách v Brně. Na MFF UK je to:
1) Úvod do Unixu (viz předchozí kniha, přednáší jí autor).
2) Administrace Unixu (Zde se učí nastavení serveru etc.)

Nebude to tak HOW TO, jak v komerci, ale bude to kvalitní základ.

Když přesáhneš jistou mez, tak začneš každý den objevovat nové věci pouhým používáním. Vše má svůj důvod.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #4 kdy: 24 Srpna 2011, 14:20:12 »
Pokud si z Prahy, Brna či okolí, tak bych se vysral na školení (pokud ti nejde o nějaký papír) ..
pokud nemuzes dolozit praxi a nemas zadnej papir tak jsou tve sance v oboru 10% .. alespon podle mych meritek protoze vetsinou mivam posledni slovo u nas ve firme pri prijimani lidi na UNIX .. pokud nema papiry tak ho proklepnu a spokojen jsem s 10% lidi .. poikud ma papiry tak nejsem tak ostrazitej ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #5 kdy: 24 Srpna 2011, 17:20:20 »
Pokud si z Prahy, Brna či okolí, tak bych se vysral na školení (pokud ti nejde o nějaký papír) ..
pokud nemuzes dolozit praxi a nemas zadnej papir tak jsou tve sance v oboru 10% .. alespon podle mych meritek protoze vetsinou mivam posledni slovo u nas ve firme pri prijimani lidi na UNIX .. pokud nema papiry tak ho proklepnu a spokojen jsem s 10% lidi .. poikud ma papiry tak nejsem tak ostrazitej ..

Slyšel jsem o lidech, kteří byli přijatí na pozici unix admin do brněnské IBM se znalostí čtyř příkazů v Bashi (cd, ls, mkdir,...). Tam se jede podle manuálů, takže žádné zázračné znalosti člověk nemusí mít. Asi to nebude žádný zázrak, ale aspoň si tam člověk udělá praxi.

Jinak školení a certifikáty Red Hatu dělá v ČR DataScript. Teď mají letní akci s LinuxEXPRESem  ;) Levná záležitost to ale není. Pokud jsi ještě student, tak rozjíždíme Red Hat Academy, kde se naučíš prakticky to samé, na několika univerzitách - Jihočeská univerzita začíná už tento semestr, od zimy už by se to mělo učit i na FIT VUT, FI MUNI a FIT ČVUT.

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 24 Srpna 2011, 17:25:29 »
Až budeš rozumět shellu, tak se můžeš začít orientovat v konkrétních věcech - třeba v bezpečnosti. Hodně najdeš na netu, když hledáš konkrétní téma (např. firewall). Pokud si z Prahy, Brna či okolí, tak bych se vysral na školení (pokud ti nejde o nějaký papír) a chodil na VŠ přednášky (veřejně přístupné) na MFF UK, ČVUTu či obdobách v Brně. Na MFF UK je to:

Velice mě zaujali ty přednášky.Kde zjistim, kdy jsou ? To se divím, že někdo něco řekne zadarmo :-)
Ohledně těch certifikaci,diplomu,atd .. jako mrkvosoft admin jsem nikde nic neukazoval.Vsechny zajimalo, co umim.
Papir nikoho nezajima - respektive nikdo mu neveri.Takove je moje zkusenost z windows

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #7 kdy: 24 Srpna 2011, 17:44:11 »
Papir nikoho nezajima - respektive nikdo mu neveri.Takove je moje zkusenost z windows

Protože Microsoft tím zaplavil trh a ten certifikát má dneska každý, kdo má v prdeli díru (neber to osobně, samozřejmě  ;) ). Např. na FIT se jejich certifikát získaval plošně v rámci jednoho předmětu. Co já vím, tak po certifikovaných adminech s certifikátem od RH je obrovská poptávka... musí samozřejmě taky něco umět, ale ty testy už nejsou tak triviální, aby prolezl každý.

Kedrigern

« Odpověď #8 kdy: 24 Srpna 2011, 18:46:33 »
honzap: VŠ přednášky jsou ze zákona veřejné. Nepřednáší se zadarmo, jen za částku limitně se blážící zadarmo :).

Na začátku semestru se někde objeví rozvrh. Pro nestudenta bude trochu chaos to najít - dobré je hledat u přednášejícího na stránkách. Na MFF UK ti to klidně řeknu (začíná se nějak v řijnu).

Ale samozřejmě je to kvalitní všeobecná přednáška. Ta Administrace je sice i hodně praktická, ale nečekej vození za ručičku.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #9 kdy: 25 Srpna 2011, 08:03:46 »

Velice mě zaujali ty přednášky.Kde zjistim, kdy jsou ? To se divím, že někdo něco řekne zadarmo :-)
Ohledně těch certifikaci,diplomu,atd .. jako mrkvosoft admin jsem nikde nic neukazoval.Vsechny zajimalo, co umim.
Jen poznámka, taky to chce češtinu, z té bys neprolezl.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.