Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rizeni spotreby  (Přečteno 2873 krát)

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
Rizeni spotreby
« kdy: 25 Srpna 2011, 10:17:06 »
Ahoj,

vcera jsem si reinstaloval Ubuntu na notebooku, protoze uz jsem ho tam mel dost dlouho a zaplacane jiz nepouzivanymi baliky.
Mel jsem tedy 1. oddil EXT4 15GB se samotnym systemem pro / a dalsi 2. oddil se zbytkem disku pro /home .lem.

Tak jsem system nainstaloval do / (se zaskrtnutim formatovat) a home jsem dal pripojit do /home (bez formatovani).

Instalace probehla, ale po chvili pouzivani jsem narazil na podivny problem - kdyz notebook uspim do pameti a pote probudim, tak mi v notifikacni liste blika ikona baterie z blesku na baterii (opakovane asi po 1 sekunde) a objevuji se taulky "baterie se vybiji (66%)", za par vterin "baterie se vybiji (20%)" a najednou je tam 0% a notebook se uspi na disk. Po pokusu o probuzeni opet zobrazi 0% a zas se uspi, takze system musim vypnout natvrdo.
Je to podivne, protoze NTB je pritom stale na nabijecce a baterie je nabita.

Nejake ty podrobnosti co jsem po ciste instalaci provadel:

Po instalaci systemu jsem nainstaloval par zakaldnich app. - Chromium, Skype, Wine, Acetone ISO a to je asi vse.
Obsah puvodniho HOME jsem presunul do noveho HOME (stary ucet z puvodni instalace do uctu z nove instalace)
Instaloval jsem ovladace ATI z Dotatecnych ovladacu (jsou sice stare, ale aspon pri startovani systemu vidim logo Ubuntu a ne jenom tecky jako s ovladacem od AMD.com)
Aktualizace systemu

To je asi vse, pak jsem provedl restart kvuli zminenemu ATI ovladaci a zaclo to delat.

Co myslite? Cim by to mohlo byt? Jde to nejak jednoduse opravit?

« Poslední změna: 26 Srpna 2011, 13:45:41 od mattyy1 »
NTB - MSI GE60 / i5 4210H / GTX 860M / Arch Linux x64 + KDE5
PC - i5 4460 / GTX 750 Ti / Ubuntu 16.04 x64 + Unity

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Rizeni spotreby
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2011, 11:09:43 »
Bohůžel je tohoto plné fórum a je to zatím fakt že po uspávání nám počítače jakoby zblbnou. :'(
Určitě ten tvůj problém vyřešit jde ale při aktualizaci ti přibude jiný a bude to stále dokola.
Zatím jediná rada kterou mám je Neuspávat.
Občas když budeš mít update na nové jádro tak zkus uspat znovu a uvidíš třeba se to opraví samo. ;)
Mě třeba do verze ubuntu 10.04 po uspání nefungoval zvuk a nešel připojit CDMA modem a teď mi pro změnu hlásí že můj disk má tisíce vadných sektorů. Prostě neuspávám a je to.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2011, 14:10:42 »
Aha, takze nejsem sam a je to soucasny globalni problem, ktrery se resi? Chapu to spravne? :)
Dodam, ze prechozi instalace Ubuntu na mem NTB fungovala vyborne.

No zatim to resim tak, ze v NTB nemam baterii, jen nabijecku :D a nebo prozatim neuspavam.

Mam tu jeste starsi jadro, ktere mi GRUB nabizi (to soucasne mam asi 2-6-38-11, tamto predchozi 2-6-38-8) tak zkusim nabootovat ubuntu s nim.

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Srpna 2011, 10:05:30 »
Dnes jsem to uz potreti za tento tyden preinstaloval a stale nemam funkcni system, zacinam ztracet trpelivost.
Cista instalace fungovala do te doby, nez jsem nainstaloval aktualizace. Opet misto loga Ubuntu pri startovani vidim jen napis Ubuntu 11.04  a pod nim tecky, dal se nezobrazi nic, jen cerna obrazovka. Funguje jen bezpecny graficky rezim a ten je mi k nicemu, protoze potrebuji HW akceleraci.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 26 Srpna 2011, 10:19:47 »
Aha, takze nejsem sam a je to soucasny globalni problem, ktrery se resi? Chapu to spravne? :)

Byl bych v tom mírně optimistický. Na 11.04 jsem míval s hibernací problémy (někdy se neprobudil, někdy jo), ale ve verzi 11.10 je to 100% spolehlivé. Což svědčí o tom, že na tom aspoň někdo pracuje.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2011, 10:20:37 »
Vrať se na 10.04 nebo 10.10, verze 11.04 je strašně zabugovaná (včetně jádra) a bohužel to ani ve verzi 11.10 nevypadá na nějaké zlepšení. Skoro to vypadá jako kdyby se autoři Ubuntu rozhodli, že od verze 11.04 nepojede pořádně nic co má uzavřený ovladač

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2011, 10:27:49 »
No ja 11.04 pouzivam od dubna 2011 (takze od doby, co vyslo) a mel jsem ho tam asi do nedele, vsechno fungovalo bez problemu. Chtel jsem si to procistit,  tak jsem udelal reinstal a od te doby teprve nefunguje nic. Ale co se da delat, asi teda nainstaluju zas 10.10, kde budu resit problemy se samovolnym prehazovanim ikonek v horni liste  >:(

EDIT:

Ale ted to spis vypada, ze mi akorat po spusteni tam kde ma byt "login screen" nenabehne X server (proto nic nevidim).

EDIT2:
Problemy vyreseny :)

Problem s ukazatelem baterie resila reinstalace a neslucovani HOME slozek
Problem se zobrazovanim resila reinstalace ATI ovladace FGLRX na starsi verzi ze Synapticu, protoze nejnovejsi ATI 11.8 pravdepodobne dela akorat bordel.

Diky vsem za pomoc.

EDIT3:

Problem s ukazatelem baterie pretrvava, kdyby nekdo vedel reseni, prosim napiste.
« Poslední změna: 26 Srpna 2011, 13:46:14 od mattyy1 »

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 31 Srpna 2011, 20:57:57 »
Tak se vracim k puvodnimu problemu - baterie. Pripada me to, jako kdyby to tu vsichni braly s humorem, ze to proste v 11.04 ani nema fungovat a divily se, proc by vubec melo nebo proc bych to vlastne mel chtit.

Jenomze me to OPRAVDU fungovalo od dubna a vsechno na 100% a ano, v 11.04 a v poslednim tydnu prestalo spoustu veci fungovat. Uz 7. reinstalace instalace za 10 dni. Dnes take - cista instalace + aktualizace + ovladace grafiky a zase stejny problem (blikani ukazatele baterie, behem 30 vterin se postupne zobrazuji tabulky koli kzvyba baterie, az se vypne uplne, i kdyz ma baterie ve skutecnosti pres 90%). Hardwarem to neni, v jinych distribucich to nedela.

Asi to predtim vypadalo tak, ze jsem nainstaloval 11.04 nekdy ted a ze to nefunguje v teto verzi na mem PC. Snad je to ted k lepsimu pochopeni (viz. veta vyse).
A tak se tedy jeste jednou ptam: je nejake reseni? Ma Ubuntu v poslednich 14 dnech nejake spatne dny, nebo co se to deje? Protoze nefunguje temer nic. To vypada, jako kdyby pred dvema tydny koupil Ubuntu Microsoft.

Velmi nerad bych prechazel k jine distribuci, protoze tady uz jsem zvykly  :(
« Poslední změna: 31 Srpna 2011, 21:00:55 od mattyy1 »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 31 Srpna 2011, 21:33:55 »
Nemam ani sajnu co to moze robit tak strelim len tak od oka.
V 11.04 je tusim este ako zaklad gnome2 tak by malo fungovat gconf-editor. Toto zadaj do alt+F2.
Najdi polozku apps, gnome-power-manager, general a skus vypnut polozku use_time_for_policy.
Pise sa tam
Kód: [Vybrat]
Určuje, či sa majú používať upozornenia založené na čase. Ak je nastavené na false, tak sa bude používať percentuálna zmena, čo môže pomôcť pri problémoch s chybným ACPI BIOS-om.Tak nahodou ci nemas s tymto tiez problem.
Pripadne mozes vyskusat skontrolovat aj nastavenia casov pre upozornenia a akcie. Nastavenie u mna na obrazku.

P.s prenasas /home pri preinstalacii alebo pouzivas vzdy novo vytvorene?

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 31 Srpna 2011, 21:36:35 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 01 Září 2011, 12:23:08 »
Dekuji, zkusil jsem. Dam vedet za nejakou tu dobu, jestli to pomohlo.
Jinak /home pouzivam nove vytvorene a presunuju do nej jen dokumenty,hudbu,obrazky atd..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.