Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přehřívání IBM/Lenova T60 [vyřešeno]  (Přečteno 5494 krát)

Malder

• Návštěvník
Přehřívání IBM/Lenova T60 [vyřešeno]
« kdy: 18 Července 2010, 22:41:18 »
Zdravim.
Před cca měsícem (mám pocit po naistalování nejnovějšího Ubuntu 10.04) se mi snaží notebook změnit na plotýnkový vařič. Začal se děsně hřát. Naistaloval jsem im_sensors a zjistil, že mám problémy s přehříváním CPU, GPU a FAN (tohle by podle googlu měly být otáčky ventilátoru). CPU za klidu má 47 až 52 stupňů, GPU 57 až 59. Jakmile je trožku zatížím, hned vylezou nad 60 a objeví se varování, že se to moc hřeje a max je 60. U CPU to neni zase tak strašný, ale GPU je nad 60 skoro furt. Stačí spustit VLC media player s filmem, a vyleze to až nad 70. FAN mám v červených číslech furt. Nemělo by být vyšší než 3000 ale pod 3200 jsem ho ještě nevyděl. Drží se okolo 3500 ať se děje, co se děje. Zjímavý je, že ventylátor neni tak hlučnej, jak býval a když k němu přiložim ruku, tolik nefouká. Notebook

IBM/Lenovo ThinkPad T60
Intel Centrino Duo 1,83 GHz
ATI Mobility Radeon X1300 512

Nevíte někdo, kde je chyba? Už to měsíc zkoušim vygooglit, ale nic, co by mi pomohlo (až na ten lm_sensors).
« Poslední změna: 12 Října 2011, 20:22:20 od Pavel Půlpán »

jmp

• Host
Re: Přehřívání IBM/Lenova T60
« Odpověď #1 kdy: 19 Července 2010, 10:18:26 »
zkuste si nekde dohledat, v jakych mezich se to u toho nb muze pohybovat (co se teplot a otacek vetraku tyka) - treba mate jen nesmyslne nizko nastavene limity u lm_sensors...

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 19 Července 2010, 10:29:38 »
Není třeba možnost,že je buď ventilátor na konci životnosti nebo je ucpaný chladič prachem a co jiný systém,tam je to v pohodě

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Července 2010, 15:56:49 »
zkuste si nekde dohledat, v jakych mezich se to u toho nb muze pohybovat (co se teplot a otacek vetraku tyka) - treba mate jen nesmyslne nizko nastavene limity u lm_sensors...
Mate pravdu, u vetraku byly limity nesmyslně nízké, v BIOSu je vše nastavené OK. Co se týče max teploty, v tom mi nebyly schopni poradit ani v autorizovném servise. Nicméně notebook na místě GPU vydatně hřeje, takže si nemyslím, že by byly špatné.

Není třeba možnost,že je buď ventilátor na konci životnosti nebo je ucpaný chladič prachem a co jiný systém,tam je to v pohodě
Po telefonické konzultaci se servisem jsme došli k závěru, že spíše teplovodivá pasta už je špatná a chtělo by to znovu namazat. Nicméně mě připadá, že se problémy začali objevovad po naistalování nového Ubuntu. Jiný system sem zatim nezkoušel (nebyl čas), ale nějak mi Ubuntu přestává fungovat, takže nejspíše mě v brzké době čeká instal nového OS.

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 19 Července 2010, 16:39:00 »
Býval ještě nějaký balík,který není součástí klasické instalace pro NTB,ale nemám tušení jak se jmenuje,něco jako laptop-power-manager nebo tak něco,třeba to někdo bude vědět

Malder

• Návštěvník
Re:Přehřívání IBM/Lenova T60
« Odpověď #5 kdy: 11 Října 2011, 18:14:34 »
Po roce už tomu začínám přicházet na kloub. Nefunguje mi správně regulace otáček ventilátoru. Je neustále zbytečně nízko. Ani po googlení a vyhledávání na fóru mi nic nepomohlo. Na Ubuntu 10.04 už funguje regulace celkem obstojně, ale u 11.04 je situace zase k ničemu. Nevíte někdo jak nastavit otáčky ventilátoru u 11.04 prosím?

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #6 kdy: 11 Října 2011, 19:03:20 »
Po roce už tomu začínám přicházet na kloub. Nefunguje mi správně regulace otáček ventilátoru. Je neustále zbytečně nízko. Ani po googlení a vyhledávání na fóru mi nic nepomohlo. Na Ubuntu 10.04 už funguje regulace celkem obstojně, ale u 11.04 je situace zase k ničemu. Nevíte někdo jak nastavit otáčky ventilátoru u 11.04 prosím?
Vyskúšaj to radšej na 11.10.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

thomas87

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Října 2011, 19:09:10 »
Ja mel problem s prehrivanim u Thinkpadu R60 s Ati X1400 pri prechodu z Kubuntu 10.10 na 11.10. CPU i GPU hralo stejne jako tvuj.Hodnoty teplot byly stejne. Prisel jsem na to, ze svodny ovladac Radeon ma spatne nastaveny vykon grafiky. Nastavil jsem vykon grafiky na Medium a vsechny teploty se dostaly na normalni uroven.
Kubuntu 7.10 -> 8.04 -> 9.10 -> 10.04 -> 10.10 -> 11.10 -> 12.04 -> 14.04
IBM ThinkPad R60 -> Lenovo Thinkad X230

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Října 2011, 19:15:29 »
Ja mel problem s prehrivanim u Thinkpadu R60 s Ati X1400 pri prechodu z Kubuntu 10.10 na 11.10. CPU i GPU hralo stejne jako tvuj.Hodnoty teplot byly stejne. Prisel jsem na to, ze svodny ovladac Radeon ma spatne nastaveny vykon grafiky. Nastavil jsem vykon grafiky na Medium a vsechny teploty se dostaly na normalni uroven.
A jak si to udělal prosim tě?

thomas87

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 12 Října 2011, 08:03:29 »
Na teto strance je popis jak nastavit power management pro svobodny ovladac Radeon.
http://www.x.org/wiki/radeonBuildHowTo#Radeonpower-management

Prvne si odzkousej, zda nastaveny vykon ma vliv na teplotu.

Nejprve se podivej pomoci prikazu cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile na to, jaky je nastaveny profil. Vetsinou je tam default.

Pak pres sudo zapis do souboru bud (mid - jako medium, low - jako low, , high - jako high apod. viz odkaz vyse.

Kdyby to melo pozitivni efekt, tak je nutne vytvorit skript, ktery po kazdem nabootovani systemu prepise soubor s profilem na nami zadany vykon.

Popis vytvoreni skriptu je hezky popsan v tomto odkazu
http://www.techytalk.info/ubuntu-open-source-ati-radeon-driver-power-usage-tweaks/
Kubuntu 7.10 -> 8.04 -> 9.10 -> 10.04 -> 10.10 -> 11.10 -> 12.04 -> 14.04
IBM ThinkPad R60 -> Lenovo Thinkad X230

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Října 2011, 16:42:50 »
Na teto strance je popis jak nastavit power management pro svobodny ovladac Radeon.
http://www.x.org/wiki/radeonBuildHowTo#Radeonpower-management

Prvne si odzkousej, zda nastaveny vykon ma vliv na teplotu.

Nejprve se podivej pomoci prikazu cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile na to, jaky je nastaveny profil. Vetsinou je tam default.

Pak pres sudo zapis do souboru bud (mid - jako medium, low - jako low, , high - jako high apod. viz odkaz vyse.

Kdyby to melo pozitivni efekt, tak je nutne vytvorit skript, ktery po kazdem nabootovani systemu prepise soubor s profilem na nami zadany vykon.

Popis vytvoreni skriptu je hezky popsan v tomto odkazu
http://www.techytalk.info/ubuntu-open-source-ati-radeon-driver-power-usage-tweaks/
Paráda to je ono. Snížil jsem výkon čipu na medium a teplota je podstatně lepší. Díky moc. ;D Nevíte ještě jak řídit otáčky větráku? Mám pouze jeden na boku.

Rover623

« Odpověď #11 kdy: 12 Října 2011, 16:47:27 »
Na to se používá fancontrol

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Října 2011, 20:16:03 »
Na to se používá fancontrol
Ano, máš pravdu. Sotva sem ho odinstaloval, větrák se začal regulovat. Takže díky všem za rady.  ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.