Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Je potřeba ještě swap?  (Přečteno 2540 krát)

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Je potřeba ještě swap?
« kdy: 19 Září 2011, 17:05:16 »
Zdravím,
přemýšlel jsem a říkám si jestli na stolním pc je k něčemu swap - pokud ho neuspávám na disk a jestli by systém běžel i bez něj?

Na ntb vlastně taky většinou uspávám jen do paměti, ale mohlo by se to hodit.

Ze zkušenosti vím, že když byl bug ve vlc playeru, (něco se zvukem) tak se pochvíli zaplnila paměť i swap a počítač se kousnul :) - ale jinak jsem swap snad nikdy nevyužil.

Díky za odpovědi.
The only good is knowledge and the only evil is ignorance.
   ~ Socrates
 Use linux flarerpg.org - great open source game

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re: Je potřeba ještě swap?
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2011, 17:14:39 »
No já osobně bych si asi swap na notebooku nechal, nežere podle mě baterku, oproti STR.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2011, 18:03:14 »
Na notebooku nechat, na stolním je možné ho zakomentovat v /etc/fstab. V případě problémů stačí odkomentovat a bude zase fungovat. Já ho mám, nepřekáží mi, a to mám 4 GB ram. Na disk neuspávám. Jednu dobu jsem jel bez swapu a fungovalo to srovnatelně.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 19 Září 2011, 18:21:13 »
nepises, kolik mas ram.

swap neni teoreticky potreba, ale ma nekolik vyhod (krome toho uspavani)
  • pokud system swapuje, poznas, ze se neco deje, protoze je vsechno pomalejsi (indikace problemu)
  • tmpfs (moznost ukladat soubory primo v ram, viz /dev/shm apod.) je cim dal popularnejsi, jeho vyhodou je, ze v pripade prekroceni limitu uklada na swap; pokud ten neni k dispozici, neni mozne automaticky tuto vyrovnavaci pamet vymazat, a nastupuje zlovestny oom killer (http://cs.wikipedia.org/wiki/Out_of_memory)
  • nektere aplikace (chrome, kupfer) hojne vyuzivaji ram kvuli zrychleni cinnosti; v pripade nejakych problemu (50 otevrenych tabu) se swap velmi hodi
  • kdyz neco pro sebe programuju, mam radsi, kdyz si potrebna data muzu (dynamicky) nahrat do virtualni pameti misto do docasnych souboru na disku, kdyz vim (mam swap), ze se nemusim prilis ohlizet na dostupnou pamet
  • co vim, kernel ma tendenci "optimisticky" alokovat pamet pro proces, i kdyz neni momentalne k dispozici, predpokladajic, ze ji stejne celou nevyuzije (vetsinou ne). pokud ale ano, nastavaji problemy (http://linuxdevcenter.com/pub/a/linux/2006/11/30/linux-out-of-memory.html) + citace nize
  • urcite jsem jeste neco zapomnel  ;)

celkove bych rekl, ze vzhledem k velikosti dnesnich disku neni zadny problem nejaky ten GB pro swap nechat "na sichr"

Citace: man malloc
Bugs
By default, Linux follows an optimistic memory allocation strategy. This means that when malloc() returns non-NULL there is no guarantee that the memory really is available. This is a really bad bug. In case it turns out that the system is out of memory, one or more processes will be killed by the infamous OOM killer.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2011, 09:16:01 »
nech si swap ...
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.