Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poničené sdílení souborů windows - Ubuntu 10.04  (Přečteno 1796 krát)

Jirka RCK

• Návštěvník
Poničené sdílení souborů windows - Ubuntu 10.04
« kdy: 20 Září 2011, 11:25:04 »
Dobrý den,
Ubuntu 10.04 mělo integrovanou funkci pro připojení k souborům počítačů s Windows v síti. Po otevření složky síť se mi nabídla složka síť windows, ve které jsem viděl okolní počítače. Poté jsem ale potřeboval nasdílet můj disk a postupoval jsem podle tohoto článku: http://wiki.ubuntu.cz/Samba Postup mi nějak nefungoval, grafický konfigurátor popsaný v tomto článku se v terminálu tvářil, jako by nebyla nainstalovaná samba. Tak jsem kromě balíku popsaného ve článku zkusil nainstalovat balík "Samba". Pořád to nefungovalo, tak jsem mnou nainstalované balíky zase odebral. Nyní mi přestalo fungovat i sdílení dat ostatních uživatelů, které před tím jelo hned po instalaci Ubuntu bez jakékoli konfigurace. Rád bych se tedy zeptal, jaké balíky tato funkce využívá, abych zkontroloval, co jsem při mém neúspěšném pokusu odebral navíc, v čem je problém... Můj disk sdílet nemusím, ale rád bych svoje PC uvedl alespoň do původního stavu a mohl zase vidět okolní síťové disky.

Snad jsem to napsal srozumitelně, budu vděčný za jakýkoliv nápad :-)

RNA

• Stálý člen
  • **
Re: Poničené sdílení souborů windows - Ubuntu 10.04
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2011, 13:27:36 »
Asi jste toho odebral moc.
Když chcete zpřístupnit svůj disk ostatním, musíte mít instalován a konfigurován Samba server.
Když chcete vidět sdílené složky ostatních, musíte mít instalován a konfigurován Samba klient.

Takže si to instalujte znovu a pak zkonfigurujte nejlépe ručně /etc/samba/smb.conf.
Na webu najdete návody, samba je dost používaný sw, takže všude je spousta dotazů a odpovědí.

Aby se Vám resolvily jména okolních počítačů musíte mít i nmbd, je to součíst balíčku Samby.
Zkontrolujte si, jestli máte:"
-rwxr-xr-x 1 root root 7812748 2011-07-28 17:45 /usr/sbin/smbd
-rwxr-xr-x 1 root root 2689384 2011-07-28 17:45 /usr/sbin/nmbd

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.