Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s Ubuntu a GRUB  (Přečteno 1563 krát)

Freezee

• Návštěvník
  • Muheheheahaha!
Problém s Ubuntu a GRUB
« kdy: 10 Října 2011, 19:39:46 »
Zdravím,
Dnes jsem chtěl poprvé nainstalovat na svůj PC Ubuntu (Jako druhý OS,WinXP pro rodiče a Ubuntu pro mě),takže jsem si vypálil LiveCD a ve Winu přes Wubi jsem dal "Instalace z Winu" a soubory se zkopírovali na můj druhý Externí HDD (Vytvořila se složka Ubuntu na HDD a měla 30 GB) až se to vše zkopírovalo tak jsem byl vyzván k restartování PC - Restartoval jsem. A naskočila mi nabídka s výberem OS - WinXP nebo Ubuntu,takže jsem zvolil Ubuntu a Ubuntu se začal instalovat (Nastavování časového pásma,nastavování HW apod) a pak když to bylo u konce tak se restartoval PC (To je myslím v pořádku),po restartu jsem šel nachvíly do Winu a pak jsem restartoval PC a vybral Ubuntu - Jenže! Po zvolení Ubuntu mi naskočil "GRUB" a příkazový řádek - Tady je foto podobně co mám já (neni to moje) - http://osarena.net/wp-content/uploads/2011/06/fig2grub.gif a dál mě to nepustí.

Já se ptám - Co stím?

Díky moc za všechny rady.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:Problém s Ubuntu a GRUB
« Odpověď #1 kdy: 10 Října 2011, 19:46:08 »
Instaloval jsi tedy způsobem popsaným na wiki: wubi - viz odkaz?

Freezee

• Návštěvník
  • Muheheheahaha!
« Odpověď #2 kdy: 10 Října 2011, 19:49:54 »
Ano,zitra zkusim jeste jednou nainstalovat.

user1

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Října 2011, 20:03:54 »
Nejsem člověk, který Vám poradí konečné řešení, ale v příkazovém řádku, co máte na obrazovce napište root ( a zmáčkněte tabulátor. Po jeho stisku by se měly objevit možné disky, na kterých je možné hledat další soubory určené ke spuštění systému. Tyto budou zobrazeny jako jednotlivé čísla (číslo) od nuly výše. poté zadejte hd (nebo sd, záleží na harddisku) a jedno z čísel (neznám váš disk, nevím jaké). za údaje napíšete čárku a opět zmáčknete tablulátor. Vyberete číslo a napíšete uzavírací závorku a dopředné lomítko, takže vznikne údaj ve formátu:
root (hd0,2)/. Při následujícím stisku tabulátoru můžete vidět soubory v kořenovém adresáři diskového oddílu a podle toho se rozhodnout, jestli je zvolený správný disk nebo oddíl. Je-li tomu tak, umaže lomítko a zmáčkněte enter.
Na dalších řádcích pokračujte:
>    kernel /vmlinuz
>    initrd /initrd.img
>    boot

Pokud nenajdete uvedené soubory, pravděpodobně najdete jejich ekvivalenty (s čísly verzí) va adresáři /boot.
Pro další informace zkuste nastudovat
http://www.gnu.org/software/grub/grub-documentation.en.html

Určitě se ale najde někdo, kdo Vám dá lepší radu než já....

Freezee

• Návštěvník
  • Muheheheahaha!
« Odpověď #4 kdy: 11 Října 2011, 19:00:12 »
Super! Dnes jsem přeinstaloval Wubi a nainstaloval Ubuntu,
Po Restartu PC jsem v GRUBu vybral Ubuntu a pak mi naskočila fialová obrazovka,vybral jsem Ubuntu a za 20s mi Ubuntu naskočila,takže je to už dobrý,takže teď jdu nastavit Ubuntu,díky takže pak kdyžtak napíšu.

EDIT:

Chtěl jsem nainstalovat ovladače Grafiky a chtělo to rstart,tak jsem ho provedl a po vybrání Ubuntu v GRUBu mi zase nahodila fialová nabídka (WinXP,Ubuntu Recovery Mode a Ubuntu) ale napsalo m ito něco jako - Nepamatuji s ito protože sem rychle restartoval PC :D ale něco jako Error - něco s WinXP a něco o opravování,bojim se že mi to udělá něco s Winem :D, co stím se ptám?
« Poslední změna: 11 Října 2011, 19:17:01 od Freezee »

psychogenius

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Října 2011, 07:09:00 »
podla popisu je to normálna tabula pre grub kde si vyberáš do ktorého systemu cheš isť Windows xp alebo recovery ( to je safe mode pre ubuntu dajme tomu ) a potom klasické ubuntu. ked si vybral XP ( ked ho máš prvé  spustí sa samo po určitom čase ) a nevypol si system korektne ( odpojenie z elektriky , držanie power button) tak XP chce spustiť opravu ale isto tam budeš mať možnosť že ho cheš spustiť bežným sposobom. stačí ked tukneš do šipiek na klávesnici automatické odpočítavanie sa ti zastavý a budeš mať čas si prečítať o čo vlastne ide.

Freezee

• Návštěvník
  • Muheheheahaha!
« Odpověď #6 kdy: 12 Října 2011, 18:37:49 »
Diky,tento problem vyresen ale zase se vratil ten s GRUBem,root a TAB mi nefunguje,kdyz napisu boot pise to ze neni urcen/nastaven kernel

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.