Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: sudo nebo root?  (Přečteno 1858 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
sudo nebo root?
« kdy: 16 Října 2011, 13:23:30 »
Zatím jsem se nikde nedozvěděl, jak vlastně funguje příkaz sudo, zdali jsou to práva root pro jeden příkaz, či práva root např. na 3 minuty či jak je to vlastně? Případně jaká jsou ještě další jiná omezení u sudo na rozdíl od práva root.

Zrovna tak mě zajímá, zdali je rozdíl přihlásím - li se jako root v konzoli, zdali mohu počítat i s tím, že jsem root i v terminálu nebo gr. režimu, či zda to platí pouze a jen tam, kde jsem se  tak přihlásil? To samé i pro sudo.

Přepnu - li se na root, patrně se musím přepnout zase nazpět jinak se vystavuju nebezpečí že něco pokazím, nebo v nějaké fázi toto právo pomine samo, např časem? Dává systém nějaké upozornění že pracuju jako root mimo #?

Předpokládám že po restartu počítače právo root pomine a jsem ten za koho se přihlásím.
« Poslední změna: 16 Října 2011, 13:35:28 od Dr Fuss »

Šuohob

• Závislák
Re:sudo nebo root?
« Odpověď #1 kdy: 16 Října 2011, 13:27:37 »
Vse, na co se ptas je napsano v manualu ke prikazu sudo a na wiki
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2011, 14:51:35 »
Pomocou sudo mozes spustit iba urcity prikaz s pravami root, teda ak nepuzijes "sudo -i" ten ta robi rootom na urcity cas v danej konzole/terminali...ak sa chces prihlasit ako root, je to nutne povolit a neodporuca sa to. Ak si root ma admin prava vsetko co spustis(aj graficke rozhranie)
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2011, 15:00:00 »
Pomocou sudo mozes spustit iba urcity prikaz s pravami root, teda ak nepuzijes "sudo -i" ten ta robi rootom na urcity cas v danej konzole/terminali...ak sa chces prihlasit ako root, je to nutne povolit a neodporuca sa to. Ak si root ma admin prava vsetko co spustis(aj graficke rozhranie)
Kód: [Vybrat]
-i [command]
                   The -i (simulate initial login) option runs the shell
                   specified in the passwd(5) entry of the target user as a
                   login shell.  This means that login-specific resource files
                   such as .profile or .login will be read by the shell.  If a
                   command is specified, it is passed to the shell for
                   execution.  Otherwise, an interactive shell is executed.
                   sudo attempts to change to that user's home directory
                   before running the shell.  It also initializes the
                   environment, leaving DISPLAY and TERM unchanged, setting
                   HOME, MAIL, SHELL, USER, LOGNAME, and PATH, as well as the
                   contents of /etc/environment on Linux and AIX systems.  All
                   other environment variables are removed.
Kód: [Vybrat]
The -s (shell) option runs the shell specified by the SHELL
                   environment variable if it is set or the shell as specified
                   in passwd(5).  If a command is specified, it is passed to
                   the shell for execution.  Otherwise, an interactive shell
                   is executed.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2011, 16:10:44 »
 ;D
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 17 Října 2011, 02:00:22 »
Pro brutus  na jaký urcity cas ?   
 "určitě" k řešení těchto nuancí mi pomůžou tyhle angl. texty které mi předkládáte, myslíte že o nich nevím ?

Už dávno jsem se dozvěděl že konzolí je 6.  F1 až F6 , z toho F1 - F2 mají zvláštní význam, dobře.
Terminál je údajně pouze jeden, dobře.

Zatím si existenci terminálu představuju tak, že je zde pro to, aby uživatel nemusel skákat do textového režimu a tam používat
služby konzole. Nebo jak je to?

Když se v terminálu přihlásím jako root příkazem sudo -i, budu root i v konzoli F1 nebo ?F2, nebo i v F6? Jak na to mám pohlížet?
(Asi by bylo dobré s tím poexperimentovat, neřešme teď co se má nebo nemá - sudo -i).

Dočetl jsem se:

sudo -i  Píšou: Ten otevře dočasně rootovskou konzoli. To jsem věděl. Když dočasně tak ale jak je to s tou dočasností?
sudo -l root (chyba má být sudo passwd -l root ) odhlásí root konzoli ( to jsem nevěděl, teď to vím, skvělé, ale těď jsem se zase dozvěděl že sudo -i otevře dočasně rootovskou konzoli )  tak nevím, jsem z toho akýsi zmeťený...

Běžné sudo platí nejspíš 15 minut, pak se musí znova zadávat heslo pro sudo, sice tam píšou cosi o 15 minutách ale nikdo už se nedozví k čemu se oněh 15 minut vztahuje.
« Poslední změna: 17 Října 2011, 18:11:49 od Dr Fuss »

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #6 kdy: 17 Října 2011, 09:12:51 »
Citace
Datum registrace:
    11 Říjen 2009, 10:10:07

- to co rikas (alespon vetsina toho) je *vskutku *mucive ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 17 Října 2011, 09:29:40 »
Dr Fuss, zdá se mi že vůbec nemáš páru, jak takovej počítač funguje  :-X

Konzole pod Alt-F1 a Alt-F2 jsou speciální tak maxilmálně tím, že jsou první a druhý.

Fakt nevim, co máš namysli "existencí terminálu". Jeslti tím myslíš, že proč existují emulátory terminálu jako gnome-terminal nebo konsole, tak ano, proč nemít takovou konzoli i v grafickém prostředí, bylo by nelogické, kdyby chyběla.

Když v terminálu zadáš sudo -i, budeš v tom jednom konkrétním terminálu mít práva superuživatele. Jak jsi přišel na to, že by to ovlivnilo nějaké jiné instance?

Mimochodem, to "dočasně" znamená u sudo -i "dokud to nezavřu".

Jiná věc je, že že po zadání hesla si sudo to heslo pamatuje nějakou dobu, třeba 5 minut, takže když používáš víc příkazů se sudo za sebou, tak to heslo nemusíš zadávat pokaždý.

A poslední věc - sudo -l je naprostá kravina, kam na to chodíš?

Citace
       -l[l] [command]
                   If no command is specified, the -l (list) option will list the allowed (and forbidden) commands for the invoking user (or the user specified by the -U option) on the current
                   host.  If a command is specified and is permitted by the security policy, the fully-qualified path to the command is displayed along with any command line arguments.  If command
                   is specified but not allowed, sudo will exit with a status value of 1.  If the -l option is specified with an l argument (i.e. -ll), or if -l is specified multiple times, a
                   longer list format is used.

K čemu by někdo potřeboval přepínač u sudo na odhlášení roota? K čemu by pak byl exit?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #8 kdy: 17 Října 2011, 11:23:21 »
...
Dočetl jsem se:
...
sudo -l root odhlásí root konzoli ( to jsem nevěděl, teď to vím, skvělé, ale těď jsem se zase dozvěděl že sudo -i otevře dočasně rootovskou konzoli )  tak nevím, jsem z toho akýsi zmeťený...
...

Nečetl jste zřejmě moc pozorně, ale to se může stát - zde je upřesnění v češtině (úplně na konci), když zřejmě nerad čtete v angličtině:  http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

Slunečnice77

• Host
« Odpověď #9 kdy: 17 Října 2011, 11:33:19 »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 17 Října 2011, 18:08:28 »
Pro donny   No tak alespoň že to víš ty!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.