Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nesvobodné ovladače GK  (Přečteno 1674 krát)

Tomass

• Aktivní člen
  • *
Nesvobodné ovladače GK
« kdy: 22 Října 2011, 13:45:35 »
Zdravím, zeptám se blbě. Když mi Life CD nenabídne nesvobodné ovladače, tak nejsou v systému dostupné, že? Jde mi o to, že mám 2 starší GK jednu nVidii a jednu Atinu a Lucid Linx mi nesvobodné ovladače nabídne i nainstaluje a vše funguje jak má, (systém je nainstalován na PC), ale když pustím nejnovější vydání z CD, tak mi to žádné nesvobodné ovladače nenabídne. Znamená to, že systém už nepodporuje nesvobodné ovladače k těmto kartám? Díky

erumoico

• Aktivní člen
  • *
Re:Nesvobodné ovladače GK
« Odpověď #1 kdy: 22 Října 2011, 14:59:40 »
IMHO to tak není. Zkus v tom LiveCD dát Vyzkoušet Ubuntu -> System settings -> Additional Drivers.
BTW: Na některé grafiky nVidia a Ati by měli dobře fungovat i svobodné ovladače.
« Poslední změna: 22 Října 2011, 15:01:41 od erumoico »
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 22 Října 2011, 15:04:31 »
Ono to bude trochu komplikovanější. U Ati tam došlo k posunu, protože Catalyst s každou novější verzí skoro pravidelně přestává podporovat sadu starších karet, tudíž to co v 10.04 jelo ještě pod Ati ovladačem, to už v 11.10 může fungovat pouze pod svobodným ovladačem Radeon, to záleží co je to za kartu.

U nVidia tam je situace jiná, protože ovladač 76 (karty typu Riva TNT) přestal být podporován již v novém X serveru který se objevil jako aktualizace v 9.10. Od verze 10.04 jsou podporovány stále ovladače 96, 173, 2xx, tedy pokud ti na nVidia kartu 10.04 nabízí nesvobodný ovladač, měla by ho nabízet i 11.10, pokud tomu tak není, může to být způsobeno tím, že některé karty se díky Unity ocitly na blacklistu, opět záleží na tom co je to za kartu

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 22 Října 2011, 19:04:03 »
Takže jedna karta je nVidia GeForce 7300GS GB 256MB a Druhá Ati Radeon HD 4350.

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 22 Října 2011, 19:48:18 »
Takže ta Ati používá ovladač od AMD/Ati tedy Catalysty, systém by ti je měl nabízet.

Ta nVidia je trochu složitější, mám stejnou kartu a stav je v 11.10 zatím takový http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=59037.0

Stue

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 22 Října 2011, 19:50:07 »
...Lucid Linx ...žádné nesvobodné ovladače nenabídne. Znamená to, že systém už nepodporuje nesvobodné ovladače k těmto kartám?

Předpokládám, že když píšeš o LL, tak mluvíme o 10.04
Jestli ano, pak 10.04 podporuje nesvobodné ovladače a nVIDIA je vydává o106 (ATI nemám, nevím, neřeknu...). Pravidelně si je aktualizuji zde http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us a občas po Ubuntích aktualizacích, když nastane záhadné vypnutí driveru  ;D, si tento zvesela opětovně nainstaluji  ::)
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

erumoico

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 22 Října 2011, 19:56:59 »
A co zkusit svobodné ovladače? Na stolním PC mám Debian, nVidii GeForce 210 a ovladač svobodný nouveau z experimentalu + knihovnu libgl1-mesa-dri-experimental, funguje to v pohodě a rozjedu přes něj i Savage2. Ovšem je pravda, že máš jiný typ, ale nevím jestli novější nebo starší (asi to bude starší).
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 22 Října 2011, 20:19:39 »
A co zkusit svobodné ovladače? Na stolním PC mám Debian, nVidii GeForce 210 a ovladač svobodný nouveau z experimentalu + knihovnu libgl1-mesa-dri-experimental, funguje to v pohodě a rozjedu přes něj i Savage2. Ovšem je pravda, že máš jiný typ, ale nevím jestli novější nebo starší (asi to bude starší).
Systém alespon z CD  funguje i na svobodné ovladce, pouštěl jsem pres to i HD video a OK, ale mě spíš zajimalo, jak to s těmi ovladači je, že 10.04 LL nesvobodné nabídne k oběma kartám a 11.10 OO nikoliv-ani k jedné. Já mám totiž větší důvěru k těm firemním ovladačům než k těm svobodným....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.