Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Adresář /boot  (Přečteno 3495 krát)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Adresář /boot
« kdy: 14 Ledna 2007, 17:52:38 »
Je možno, aby adresář /boot byl stejný třeba pro 3 os linux, nebo každý musí mít vlastní?

já jestli je unich nějaký rozdíl. Co vím, tak tendle adresář musí být velký nějakých 105MB (aspoň tot ak nastavila fedora) a snad se nemění. Taky nemůže být na LVM. tzn musí mít vlastní partisnu..

takže šlo by udělat partisnu 105MB ext3 /boot a zbytek na partisnu LVM a do tydle partisny narvat treba 3 os ktery vsechny budou mit pripojovanej adresar /boot?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Adresář /boot
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2007, 18:04:36 »
Podle mě nemusíš mít 3 /boot, stačí jeden v tom distru, ze kterého ti běží grub u ostatních by měl (podle mě) být na nic.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Adresář /boot
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2007, 21:43:45 »
Pochopitelne kazde distro musi mit /boot

pokud mate najednou nainstalovano vic distribuci, mohou sdilet spolecny /boot oddil. Jadra museji byt pojmenovana tak, aby bylo mozne rozlisit, ktere distribuci patri ktere jadro.

donny

• Závislák
Adresář /boot
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2007, 21:47:22 »
...pokud nebudou mit vsechny distribuce stejne jadro. Tam by se snad dalo pouzit jedno, ne?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

romi

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2007, 21:54:27 »
mozes mat spolocny ..samozrejme :)

len si daj pozor, aby si nemal rovnake nazvy ..kazda distribucia ma urcite rozny zavadzac ....
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

LS

• Závislák
Adresář /boot
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2007, 21:54:36 »
Nedalo. Kazda distribuce musi mit jadro zkompilovane na miru.

Czario

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2007, 23:31:11 »
A jádro se nachází v adresáři /boot ?

LS

• Závislák
Adresář /boot
« Odpověď #7 kdy: 14 Ledna 2007, 23:35:36 »
ano

Czario

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #8 kdy: 14 Ledna 2007, 23:37:45 »
já bych normálně nechal každýmu distribku vlastní /boot ale, chci udělat LVM oddíl a v nich mít ty distribka.
/boot v LVM ale být nemůže a mě je blbí mít 3 partišny po 105MB ---

když mam nainstalované tedy ty 3 os a poslední si ten adresář /boot přemazal posvim, jak mam zajistit, aby se to chovalo správně, že v grubu si vyberu system a ten si najede jak má?

(bott se liší jenom v jádře nebo ještě v něčem?)

LS

• Závislák
Adresář /boot
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2007, 23:47:10 »
1/ vytvorte oddil, ktery se bude pouzivat jako /boot vsech nainstalovanych distribuci
2/ zvolte jednu distribuci, kterou prohlasite za "hlavni"
3/ v ostatnich distribucich odinstalujte GRUB, nejdrive si ale prostudujte (a nejlepe zazalohujte) konfiguracni soubor GRUBu vsech nainstalovanych dister
4/ zkopirujte soubory s jadrem, initrd, pripadne System.map (pokud existuje) vsech distribuci do centralniho /boot - soubory prejmenujte ta, aby bylo jasne, ke ketremu distru patri
5/ upravte spolecny konfiguracni soubor GRUBu tak, aby nabizel vsechny nainstalovane distribuce, parametry jadra, pripadne zavadeni initrd apod. nastavte podle puvodnich konfiguraci distribuci
6/ upravte /etc/fstab ve vsech distribucich tak, aby pripojovaly /boot ze spolecneho oddilu

Sam to takhle mam, mam nainstalovane WindowsXP, Ubuntu, Gentoo a SUSE.

Czario

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #10 kdy: 15 Ledna 2007, 01:52:59 »
lukas.svoboda: super dik

3x3cut0r

• Aktivní člen
  • *
Adresář /boot
« Odpověď #11 kdy: 15 Ledna 2007, 12:07:59 »
Jakou ma vlastne vyhodu mit /boot na samostatnym oddilu? Treba u /home to chapu a mam to tak, ale /boot? Zasvette me :)

LS

• Závislák
Adresář /boot
« Odpověď #12 kdy: 15 Ledna 2007, 12:17:19 »
/boot se dava na samostatny oddil ze dvou duvodu

1/ bezpecnost - po startu systemu uz neni oddil potreba, lze ho odmountovat a nehrozi poskozeni souboru nahodnym prepsanim nebo smazanim
2/ pokud mate "/" na oddilu s nejakym exotickym fs (XFS, JFS apod.) je jistejsi dat /boot treba na ext2

mozna jsou jeste nejake dalsi rozumne duvody, kdyztak me nekdo doplnte

Czario

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #13 kdy: 15 Ledna 2007, 15:47:57 »
2b/ to souvisí hlavně s LVM - což je mezivrstva mezi file systemem a diskem.
Rozdělí partišnu na janési jednotky po 32MB (nebo dle nastavení) z kterých se udělá logická LVM na kterou se nahraje klasickej FS.
Vyhoda je, že když si někdo pořád hraje s tabulkama, s novými systemy atd, tak pomoci tohoto může snadno měnit velikost existujících oddílů (např fat32)
Nejde ale z toho LVM bootovat, proto je potřeba jedna normální partišna s bootem a je blbí mít pro každej system vlastní normální boot partišnu

Potřebuju nějakej dobrej program pod ubuntu na správu LVM oddílů...

Czario

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #14 kdy: 15 Ledna 2007, 21:43:06 »
Jaký je poslední jádro pro ubuntu?

už mě to normálně funguje pro  3systémy (ubuntu6.10,6.06 a fedoru core6)
a když jsem upgradoval to prvni ubuntu a aktualizoval, tak se mi do menu.lst přidali nový jádra a to poslední má podobné označení jako fedora core6.

to znamená, že při upgradu si musim dávat pozor, aby při upgradu jednoho distra se nepřepsalo jádro jinýho distra, nebo si to nějak ošefuje samo?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Adresář /boot
« Odpověď #15 kdy: 15 Ledna 2007, 21:51:18 »
Poslední mám vmlinuz-2.6.17-10-386 a kernel 2.6.17-10-generic.
Přepis dle mě asi možný je. Chce si to dávat pozor. Je to takové jedovaté. :)
A nestálo by za to, nechat ty jádra v /boot adresáři distribuce, místo v samostatném oddílu jako ostatní? Myslím ty testovací. Teda pokud nejsou nastálo. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Czario

• Stálý člen
  • **
Adresář /boot
« Odpověď #16 kdy: 15 Ledna 2007, 22:03:01 »
milhouse: právě že to nejde.. Všechno mam v LVM oddílu, abych případně mohl odštípnout další kousek, když se budu na něco chtít podívat nebo něco vrátit... v tom LVM mam i FAT32 nebo chci mít.. jenom ještě nevim, jestli wokna normálně viděj fat32 v LVM oddílu nebo se to bude muset nějak komplikovaně uzpůsobovat.. ale nejdřiv potřebuju nato sehnat dobrej program, abych kouknul v jakym stavu to je po těch 3 instalacích a dalších 10 neúspěšných pokusech z alternativ cd 6.10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.