Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Připojování NTFS disků po incidentu pouze pro čtení  (Přečteno 1673 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Připojování NTFS disků po incidentu pouze pro čtení
« kdy: 01 Listopadu 2011, 09:18:26 »
Do včera se NTFS diskové oddíly připojovaly pro čtení i zápis, od dnes pouze pro čtení.

Už jednou se mi stalo, že jsem v Ubuntu (10.04 32bit) na NTFS diskovém oddílu vytvořil adresář, který obsahoval diakritiku a tečku mezi slovy názvu. Nabootoval jsem do Vist a do daného adresáře se nedalo dostat, hlásil velikost 0 b. Stačilo najet z5 do Ubuntu, umazat tečku v názvu a vše bylo OK.

Včera se mi stalo něco horšího. Z království mluveného slova jsem stáhnul RAR archiv  Burgett Donald R. - Cesta do Arnhemu. Archiv jsem stáhnul i rozbalil do NTFS oddílu, ale názvy kapitol obsahovaly "divnoznaky" - kosočtverec s otazníkem uvnitř, a poznámkou o neplatném kodovani. Takovýto MP3 soubor nešel přehrát, ale ani upravit, či smazat.

Restartoval jsem do Vist, rozbaleny divnoadresař smazal a inkriminovaný rar archiv znovu rozbalil, tentokrát s diakritikou a funkční. Po návratu do Ubuntu se diakritika zmiňovaného adresáře zobrazuje vpořádku a soubory jsou funkční, bohužel od této doby se oba diskové oddíly s NTFS připojují pouze read only. (Stejné pokud tak udělám přes Místa a poté kliknutím na konkrétní disk, nebo pokud k připojení použiji aplikace Diskový nástroj nebo GParted.)
Pokud se pokusím oddíl připojit pomocí příkazu mount, zobrazí se varování (warning: /media/ seems to be mounted read-only) navíc se do takto připojeného disku dostanu pouze jako root. Pokud použiji příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo ntfsmount /dev/sdb4 /media tak se oddíl připojí pro čtení i zápis.

PS: V etc/fstab není o zmiňovaných NTFS oddílech ani zmínka

UBUNTU 11.10 64 bit (problém je v Gnome 3 shellu i Unity)

Prosím o radu, jak mám donutit UBUNTU aby NTFS disky připojovaly i pro zápis.

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
Re:Připojování NTFS disků po incidentu pouze pro čtení
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2011, 11:37:11 »
Stačí nainstalovat "Nastavení NTFS" a tam si to pohodlně upravit.
zdroj, třeba zde:
http://mygeekopinions.blogspot.com/2011/06/how-to-install-ntfs-config-in-ubuntu.html

nebo to upravit přímo ve fstab:
http://askubuntu.com/questions/71031/how-do-i-save-to-an-ntfs-partition

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.