Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kolabující PC, nevím proč  (Přečteno 1696 krát)

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
Kolabující PC, nevím proč
« kdy: 02 Listopadu 2011, 23:39:17 »
Ahoj, po přechodu na Ubuntu 11.10 desktop 64 mi začalo zcela náhodně tuhnout pecko, projeví se to tak, že se okamžitě vypnou oba monitory, které mám připojené, pc na nic nereaguje, po síti není dostupné, v kern.log ani syslog nic není. Chápu, že to asi může a bude HW závada, ale zaráží mne, že to začalo zároveň s přechodem na 11.10. Pomůže jen tvrdý restart. Nikdy se to nestalo zatím samovolně, vždy na nějakou akci - myšleno pohyb myši, překlepnutí okna apod. Nemáte někdo nějaký nápad na zapátrání? Díky.

Jediný fail v dmesg je:
Kód: [Vybrat]
pci0000:00: ACPI _OSC request failed (AE_NOT_FOUND), returned control mask: 0x1d

grafika je nvidia, procak je intel 4jádro 9200, dodneška ta sestava šlapala jakž takž.
« Poslední změna: 03 Listopadu 2011, 00:10:22 od timmynovak »

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
Re:Kolabující PC, nevím proč
« Odpověď #1 kdy: 03 Listopadu 2011, 20:23:47 »
tak mne napadá, nemůže to dělat problém zvýšené náročnosti 3x jádra?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #2 kdy: 04 Listopadu 2011, 08:52:42 »
Projeďte paměť, případně pevný disk.

Opticky zkontrolovat kondenzátory kolem CPU (dneska už naštěstí vyjímečná závada), měřit teplotu CPU a postupně mu dávat kotel.

Už se mi stalo i to, že byl skomírající zdroj, který pak dělal takovouhle neplechu - zkuste si půjčit od někoho zdroj, zda to bude taky dělat. Taky mrkněte do všech USB ďur, zda tam není ohlý pin a tím pádem zkrat. Pokud stále nic, odpojte vše, co v tom PC je (čtečky, disky, mechaniky, vytrhat přídavné karty, jako jsou síťovky, TV tunnery apod.) a postupně zkoušet. Toho, co všechno může být špatně už jsem viděl mraky :D

Osobně tipuju teplotu CPU - paměť většinou způsobí restart, nikoliv zátuh. Pokud bude vysoká teplota, tak pastu, očistit staré seschlé zbytky a opatrně podmazat ...

« Poslední změna: 04 Listopadu 2011, 08:55:20 od Petr Merlin Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #3 kdy: 04 Listopadu 2011, 10:31:06 »
Něco podobného se mi stalo v práci a u mě to byl nepravidelný jev těsně před odchodem zdroje - po asi 14 dnech skutečně odešel zdroj. Po výměně zdroje šlape PC, jako dřív už rok.
Čili jak psal kolega přede mnou - počítat i s touto variantou.
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Listopadu 2011, 14:07:59 »
pamet OK, dve noci za sebou testy
teplota procesoru do 50 stupnu bezne, max cca 74 (lmsensors) pri maximalnim umelem vytizeni na 100 procent vsech ctyrech jader po dobu nekolika hodin
teplota grafiky nvidia9600 do 44 stupnu
ze sensors zadne vykyvy napajeni

ten zdroj vypada nejpravdepodobneji, ta nahlost s prechodem bude asi jen nahoda.

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Listopadu 2011, 14:09:43 »
taky mne zarazi, ze se to stane vzdy pri nejake uzivatlske cinnosti a vlastne hned po jejim zacatku (napr. pri pokusu vyjet dialog hodin - ani nevyjede, pri alt tab - ani se neprepne, hned po stisku ...)

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 04 Listopadu 2011, 15:24:12 »
Tak zkus pouzit jiny ovladac graficky karty, pripadne fallback mod gnome, jestli se to bude taky kousat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.