Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Převzetí vlastnictví souboru nebo složky windows  (Přečteno 4035 krát)

beer

• Host
Převzetí vlastnictví souboru nebo složky windows
« kdy: 20 Listopadu 2011, 03:17:47 »
Ve windows mám problém po reinstalaci s NTFS oddílem D:/ (v linuxu připojen jako /media/data). Zatímco v linuxu mám plná práva pro zápis i pro čtení, tak ve windows ne, nemohu například upravovat fotky atd.

Linux spravuje práva jinak, ale co by mne zajímalo, zda je možnost v linuxu měnit vlastnictví windowsových souborů? Že bych mohl z linuxu nastavit nějakého uživatele z windows jako vlastníka těch souborů a nastavit mu oprávnění přímo z linuxu, ale to oprávnění by se týkalo windows?

Předpokládám, že to musí nějak jít, když se linux nasazuje na servery, na které často bývají připojeny i windowsovské stanice...
To oprávnění bude pravděpodobně propojené přímo s ntfs. U XP uměl total commander převzetí vlastnictví ntfs, ale tato funkce mi u windows 7 již nefunguje. Proto hledám možnost, jak toho docílit z linuxu.
« Poslední změna: 20 Listopadu 2011, 03:21:36 od beer »

jmp

• Host
Re:Převzetí vlastnictví souboru nebo složky windows
« Odpověď #1 kdy: 20 Listopadu 2011, 08:33:07 »
snazite se porovnavat neporovnatelne
pristup klient - server je uplne jina situace, nez pristup k lokalnimu fs z dvou ruznych os

na linuxovem serveru opravdu nebude provozovan ntfs ani v ten moment, kdy k nemu budou pristupovat windowsacke stanice

linux neumi pouzivat opravneni ntfs, ale obchazi to pomoci definovani urcitych parametru pri mountovani tohoto fs a naslednou emulaci opravneni jako v linuxu

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2011, 12:18:52 »
Práva na připojení přes /etc/fstab mám vyřešená.
Nevím, jakým způsobem to řeší přesně windows 7, mělo by se jednat pravděpodobně o ACL.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Access_control_list#Systém souborů založený na ACL
http://cs.wikipedia.org/wiki/Oprávnění v systému souborů#Systémy oprávnění

Linux používá POSIX i ACL. Takže jde jen pravděpodobně o to, jak měnit windowsí ACL. Možná je souvislost se složkou System Volume Information, kam windows mapuje disk.
Možná to ukládá někam do žurnálu NTFS, fakt nevím.

Je nějaká technologická překážka, proč by linux toto nedokázal upravovat? Nebo jen nevíte, jak se to dělá?

Když koukám do balíčků, možná třeba by to šlo alespoň číst přes ntfsprogs.

ntfscluster - Nalezne vlastníka daného sektoru nebo clusteru dané oblasti
              NTFS.

Opravdu nikdo nemá zkušenost, jak se to dá udělat?

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 20 Listopadu 2011, 12:28:40 »
ntfsprogs při instalaci chce odstranit ntfs-3g, moc se mi to zkoušet nechce dělat, kdyby se něco po...

Napadla mne jiná věc, přesunout ty soubory na oddíl, který není ntfs, například do  ~/d (filesystém ext4), pak ntfs oddíl přeformátoval ntfs a data ~/d pak z pak přesunout zpět, jestli bych tím vyřešil práva ve windows. Pokud ty práva jsou zapsaná v nějakém žurnálu, tak přeformátování oddílu by to mělo vyčistit. Pokud jsou u těch souborů, něco jako exif informace, tak to by přece taky mělo jít nějak editovat. A pokud jsou v system volume information, tak by mělo stačit tuto složku prostě smazat. Nicméně smazání system volume information jsem zkoušel a nepomohlo to.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 20 Listopadu 2011, 12:43:00 »
Ke správné interpretaci NTFS ACL je potřeba (mimo jiné) SAM/ActiveDirectory databáze, vůči které se dělá ověřování oprávnění.

Nějaký hash oprávnění je v hlavičce každého souboru (komplikováno dědičností která se zapisuje jen do kořene dědění), system volume information na to nemá vliv, klidně to smaž. Do SVI se ukládá jen takový různý bordel...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 20 Listopadu 2011, 13:39:51 »
Jasně, v Samu jsou uživatelské účty a hesla, respektive jejich hashe. Toho využívá OPHCRACK, na zjištění uživatelských účtů a hesel za pomoci Rainbow Tables.

Jak ty hlavičky s oprávněními vyresetuju? Jde o to, že po přeinstalaci prostě uživatel nemá oprávnění k úpravám fotek. A když změním práva ve windows k celé složce a souborů, tak to ty práva nepřepíše. Prostě to u těch fotek hlásí chybu. Vyřešit to z linuxu by bylo asi nejlepší.

Pokud jsou ta oprávnění vlastnost NTFS, tak když ty soubory přesunu mimo ntfs, ntfs přeformátuju a přesunu zpět, vyřeší se to? Přes SAM na to smysl chodit nemá, neb je šifrovaný.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 20 Listopadu 2011, 13:45:27 »
Ano, pokud ty soubory přesuneš jinam (non-NTFS oddíl) a nakopíruješ zpátky, bude to OK.

To, že je nepřepíše je divné. Zkoušel jsi chkdisk (obdoba fsck)? Pokud na tebe bude řvát že musí použít restart, povol to.

SAM je šifrovaný, ale ty hashe ACL u souborů se odvolávají do něho, čili k smysluplné editaci ACL ho potřebuješ.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Listopadu 2011, 13:54:50 »
tak jinak, opravneni na ntfs (acl/ace) nastavujte ve windows - maji na to vsechny porebne nastroje...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.