Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Selhání autentizace  (Přečteno 2867 krát)

bretik.cz

• Návštěvník
  • Jo Ostrava a linux, to je moje :)
Selhání autentizace
« kdy: 20 Prosince 2011, 15:11:15 »
Zdravím, mám Kubuntu 11.10 32 bit, grafickou kartu Radeon HD4650, nepodaří se mi spustit Catalyst jako správce, stále mi naskočí Selhání autentizace, totéž i když se chci v terminálu přihlásit jako správce.

Kód: [Vybrat]
bretik@bretik-ntb:~$ su
Heslo:
su: Selhání autentizace

Prosím poraďte co s tímto.

Děkuji.
Používám Linux Mint, začal jsem s PCLinuxOS, dále Mandriva Linux, Kubuntu 9.10, openSUSE 11.2 + 11.3 Milestone 4, 6, Kubuntu 10.04, Linux Mint 9 Isadora, Linux Mint 10 Julia, Linux Mint 11,  Kubuntu, Ubuntu  11.10, Linux Mint 12 Lisa,

jmp

• Host
Re:Selhání autentizace
« Odpověď #1 kdy: 20 Prosince 2011, 15:32:23 »
zkuste
sudo -snebo
sudo prikazu prvniho vytvoreneho uzivatele a zadejte jeho heslo...

bretik.cz

• Návštěvník
  • Jo Ostrava a linux, to je moje :)
« Odpověď #2 kdy: 20 Prosince 2011, 16:10:49 »
Tohle mi pomohlo v přihlášení jako root, i u nainstalování driveru, ale když v ATI Catalystu zadávám heslo tak opět nakočí chyba autorizace, je nějaká možnost jak spustit catalyst přes terminál ?
« Poslední změna: 20 Prosince 2011, 16:18:43 od bretik.cz »
Používám Linux Mint, začal jsem s PCLinuxOS, dále Mandriva Linux, Kubuntu 9.10, openSUSE 11.2 + 11.3 Milestone 4, 6, Kubuntu 10.04, Linux Mint 9 Isadora, Linux Mint 10 Julia, Linux Mint 11,  Kubuntu, Ubuntu  11.10, Linux Mint 12 Lisa,

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 20 Prosince 2011, 16:23:17 »
ok - takze trosku obecnejsi popis:
na ubuntu a klonech je obvykle root ucet zakazany a elevace opravneni se provadi skrze sudo a nastaveni v /etc/sudoers
pokud tam vsak chcete neco menit, tak pozor, ze pouziva vlasni editor (tusim, ze visudo) a syntaxe je pomerne netrivialni
takze nejprve poradne prostudovat, zazalohovat a pak teprve obezretne menit...
prvni si projdete manual k sudo (mohlo by pro zacatek postacovat bez stourani do /etcc/sudoers), pak teprve pripadne manual k visudo a sudoers
sudo obvykle pozaduje pro elevaci opravneni u "opravneneho" :-) znovuzadani jeho hesla (tyka se i grafickych variant gksudo a podobne...)

EDIT: jeste jsem zapomel, ze i gui programy lze starovat z radky, jen musite vedet jaka je to binarka a pro programy v gui je obvykle jeste specialni varianta sudo (pro gnome je to gksudo u dalsich nevim)
« Poslední změna: 20 Prosince 2011, 16:26:25 od jmp »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.