Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otevírání souborů přes terminál  (Přečteno 2391 krát)

Maybien

• Host
Otevírání souborů přes terminál
« kdy: 21 Ledna 2012, 14:30:54 »
1) potrebuju na otevirani souboru pres terminal nejakou knihovnu nebo mit nainstalovany nejaky balicek ? gnome-open nefunguje, pripona .run ( pres chmod ) funguje, ale zajima me otevirani .avi, .m3u, obrazky.
2) mate nekdo skusenosti se sudo prelink na starsich PC ?  mam 512mb RAM, grafika radeon HD2400, je to stary stroj, a ucinnost prelinku nepoznam, ma v mem pripade smysl ?

Speirs

• Návštěvník
Re:Otevírání souborů přes terminál
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2012, 14:42:59 »
Stačí napsat, který program má daný soubor otevřít, terminál sám to nepozná, každý program může vyžadovat různou podobu spouštěcího příkazu, obvykle však v podobě "program nazev_souboru.treba_s_priponou" :) Takže na .avi': "totem nazev.avi", obrázky otevírá třeba program "eog" atd.

U druhého bodu nemám tušení, bohužel.
ThinkPad R500 s grafikou Ati, bohužel.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2012, 14:45:09 »
1) jak to myslis?
avi otevres treba takto: vlc /cesta/k/souboru.avi (vlc je videoprehravac, pokud ho nepouzivas, dosad si jiny, ktery umi prijmat parametry z konzole)
u obrazku treba eog /cesta/k/obrazku.png (eog=eye of gnome)

2) kdysi jsem to zkousel a taky jsem rozdil nepocitil
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Maybien

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2012, 14:57:29 »
Stačí napsat, který program má daný soubor otevřít, terminál sám to nepozná, každý program může vyžadovat různou podobu spouštěcího příkazu, obvykle však v podobě "program nazev_souboru.treba_s_priponou" :) Takže na .avi': "totem nazev.avi", obrázky otevírá třeba program "eog" atd.

U druhého bodu nemám tušení, bohužel.

diky, neco takoveho jsem nebyl schopny najit na netu, vsude se odkazovalo jen na .run, jen mam problem napr. s televizi, jelikoz jsem na proxy, tak budu muset psat stejne finty jako u google-earth, tzn export http://proxy=http://....., tesim se az vypadnu z koleje, mame tu problem i s repozitarema a clovek musi hledat milion cest jak neco stahnout

Šuohob

• Závislák
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.