Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Gedit a cesta ke složce  (Přečteno 1050 krát)

medy75

• Aktivní člen
  • *
Gedit a cesta ke složce
« kdy: 19 Ledna 2012, 00:08:20 »
Zdravim. Mám takovej lehčí dotaz. Mám nějak v hlavě zafixováno, že v geditu fungovala funkce, která po přetažení složky do Geditu udělala jakoby textovej výpis cesty ke složkám uvnitř. Takže to vypadalo asi takhle:
Kód: [Vybrat]
/home/medy75/Filmy/Pulp Fiction
/home/medy75/Filmy/Kill Bill
/home/medy75/Filmy/Reservoir Dogs
/home/medy75/Filmy/Sin City

A dali se s tim právě dělat takovýhle krásný přehledy filmů nebo muziky.
Nevíte, prosím, někdo, jak to zprovoznit? Nebo mi vyvrátit, že to nešlo? Ale jsem si na 90% jistej, že jsem to dělal, ale nevim jak :D Předem díky :)
NTB ->Ubuntu 11.10, Intel C2D 1,3 GHz, 4 GiB RAM, 120 GiB SSD, gk 4500MHD
Desktop -> Ubuntu 10.10 + Widlous, Intel Pentium 4 3 GHz + HT, 3 GB RAM, 200 GB HDD, ATi Radeon X1650

beer

• Host
Re:Gedit a cesta ke složce
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2012, 01:19:04 »
Toto gedit neumí, nebo o tom nevím. Možná to umí notepad nebo wordpad ve windows. Nicméně proč na takovou jednoduchou věc potřebuješ gedit nebo vůbec grafický program? Na to stačí příkaz v terminálu a můžeš ho použít ve skriptech...
Otevřeš si složku, v ní terminál (nebo rovnou terminál a v něm složku, jak je libo) a zadáš třeba:

pro výpis (ls) seřazený do 1 soubor na 1 řádek (-1) všech souborů a složek z aktuální složky (nemusíš zadávat, jako výchozí bere aktuální složku, kde se nacházíš a bere všechny soubory, kromě skrytých) do souboru (>) seznam.txt (seznam.txt).
ls -1 > seznam.txt
pro vytvoření playlistu, který obsahuje jen soubory mp3 (můžeš dosadit cokoliv)
ls -1 *mp3 > playlist.m3u
Výhodou je, že takto můžeš vytvářet například playlisty jen přes terminál bez nutnosti používat GUI ;).
« Poslední změna: 19 Ledna 2012, 01:31:13 od beer »

medy75

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2012, 17:15:57 »
Jo díky, ale o tomhle způsobu jsem věděl, jen jsem chtěl zapůsobit na okolí, co všechno tenhle stroj dokáže :D Stejně je to zvláštní, protože bych fakt přísahal, že v Geditu něco takovýhle jde udělat ... a nebo to kdysi šlo, ale proč by zase rušili funkčnost :-/
NTB ->Ubuntu 11.10, Intel C2D 1,3 GHz, 4 GiB RAM, 120 GiB SSD, gk 4500MHD
Desktop -> Ubuntu 10.10 + Widlous, Intel Pentium 4 3 GHz + HT, 3 GB RAM, 200 GB HDD, ATi Radeon X1650

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2012, 18:17:01 »
vypis vsech souboru v danem adresari ziskas tak, ze spustis prikaz ls -R, nebo find. Jinak gnome je povestne odstranovanim featur. Nektere teda neodstrani, ale vypnou a odsunou nekam hluboko do moznosti konfigurace
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.