Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: upraveny GRUB  (Přečteno 1824 krát)

ManSlayer

upraveny GRUB
« kdy: 11 Února 2012, 17:44:11 »
Zdravim, hladam nejaky navod ako nainstalovat ubuntu tak, ze budem mat aj w7 ale bez dualbootu, pocul som ze existuje nieco ze len pri boote podrzim shift a zobrazi sa to..

Cuore

• Závislák
Re:upraveny GRUB
« Odpověď #1 kdy: 11 Února 2012, 19:17:07 »
Něco jako
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2
Ty narážíš asi na to, že když máš jeden systém, tak grub zavaděč se ti pokud si ho nenastavíš, neukazuje. No a pomocí shift si ho při spuštění PC najedeš. Něco jako je F8 u woken. Tak si ho pomocí odkazu nastav, aby se ti neukazoval a PC ti nabootuje do výchozího systému, který si navolíš a pokud budeš chtít spustit systém 2 podržíš shift a vybereš si ho. Neměl by to být problém

ManSlayer

« Odpověď #2 kdy: 11 Února 2012, 20:09:53 »
Takze len zapnem pc a hned sa zapne w7? ziadne otazky, entre atd? lebo pc nepouzivam len ja, a ja ubuntu potrebjem ale ostatnym ten dualboot vadi..

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Února 2012, 20:56:47 »
jj tak nějak, ale nechápu proč se toho zavaděče chceš zbavit, udělej to jako já, že si dáš 2 vteřiny pro potvrzení. Tobě to na reakci pro změnu systému stačí a ostatních ten 2 vteřinový zavaděč určitě obtěžovat nebude. Jen si navolíš výchozí systém win7 a časový limit. Toď vše

ManSlayer

« Odpověď #4 kdy: 11 Února 2012, 22:20:17 »
Pisu z mobilu, muzez mi nejak popsat jak to vlastne funguje? Nejak tomu nechapu.. Chtel bych to taky

Cuore

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Února 2012, 04:22:51 »
A prostudoval sis ten odkaz? Já jsem v práci, tak ti k tomu taky moc neřeknu  :(
Máš dvě možnosti, buď úpravu pomocí grafického rozhraní (je to sice jednoduché, ale ne 100%-tní párkrát mě to už vypeklo), nebo přímo v textovém editoru (tohle je trošku složitější, ale máš plnou kontrolu nad úpravou). Tak si vyber kterou cestou se pustíš a pokud si nebudeš vědět rady napiš co přesně chceš vysvětlit a proberem to ;)
Teda až se trochu prospím ;D

Alidaris

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 12 Února 2012, 11:40:08 »
To co napisal Cuore nastavis tak ze do terminalu das $ gksudo gedit /etc/default/grub

a tam v GRUB_DEFAULT=X nastavis poradie OS ktore sa bude defaultne spustat a v riadku GRUB_TIMEOUT=X pocet sekund za ktory sa spusti defaultne nastaveny OS

ManSlayer

« Odpověď #7 kdy: 13 Února 2012, 10:24:10 »
a potom spustim ten update-grub? lebo ked som to spustil pisalo ze to musim spustit ako spravca.. a spravca som

Cuore

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 13 Února 2012, 18:23:23 »
Jako správce určitě nejsi, ten je zakázaný, dočasné práva získáš pomocí sudo, které napíšeš na začátek např. sudo update-grub atd. Pro tebe bude ale nejjednodušší pokud si nainstaluješ nějaký grafický nástroj např. Správce spuštění. Je to intuitivní a jednoduché. Otevři si Synaptic a zadej do hledat Startupmanager, ten nainstaluj a pak ho najdeš pod Systém-->Správa-->Správce spouštění nebo napiš příkaz startupmanager. Pěkný návod zde:
http://wiki.ubuntu.cz/Spr%C3%A1vce%20spou%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD
Kdyby si něco nevěděl napiš. Pokud se chceš pustit do úprav samotného grubu něco bych ti sesmolil.

ManSlayer

« Odpověď #9 kdy: 13 Února 2012, 18:30:14 »
pomoco toho suda som to spravil, spravil som si to tak ze ked drzim shift sa mi to menu zobrazi

Cuore

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Února 2012, 18:57:43 »
No vida takže vyřešeno? pokud jo nezapomeň uzavřít téma přidáním [vyřešeno] za předmět
ahoj

ManSlayer

« Odpověď #11 kdy: 14 Února 2012, 09:22:45 »
takze problem.. aj ked drzim shift sa nabootuje win, nezobrazi sa to menu.. len napise GRUB loading ale nic sa nezobrazi
« Poslední změna: 14 Února 2012, 09:45:49 od ManSlayer »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 14 Února 2012, 10:06:05 »
Ten startupmanager si už zkoušel?
« Poslední změna: 14 Února 2012, 19:35:01 od Cuore »

ManSlayer

« Odpověď #13 kdy: 14 Února 2012, 10:43:16 »
to je co? EDIT: nepomaha ani navod na obnovu toho grub, odinastaljem ubuntu a dam ho nanovo.. nemoze mi niekto dat sem ten GRUB aby to bolo funkcne tak ze sa to menu zobrazi tak ked drzim shift?
« Poslední změna: 14 Února 2012, 14:47:52 od ManSlayer »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.