Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sdílená Canon LBP3010  (Přečteno 6340 krát)

m_v

• Aktivní člen
  • *
Sdílená Canon LBP3010
« kdy: 08 Února 2012, 12:35:24 »
Na školní síti mám na jednom pc (win xp) nasdílenou tiskárnu Canon LBP 3010. V ubuntu 11.10 dám přidat tiskárnu - windows tiskárna skrze smb - najdu to pc - vyberu Canon LBP - pak to chce ovladač a zde mám problém - v databázi není tento typ, nemám ppd soubor (nemám cd k tiskárně momentálně po ruce), ale odtud: http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/printers/Laser/i-SENSYS_LBP3010.aspx?DLtcmuri=tcm:13-846492&page=1&type=download jsem si stáhnul ovladač pro linux - V240_uk_EN.tar.gz a mám ho na ploše.

Jsem úplný začátečník a nevím jak ten ovladač instalovat, nebo jak ho vyhledat během přidávání té tiskárny? Ten soubor tar.gz jsem rozbalil a tam je spousta dalších složek pro 32bit, 64bit atd.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Sdílená Canon LBP3010
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2012, 14:47:43 »
Pokud máš nainstalovaný Ubuntu 32bit tak zkus nainstalovat balíky co jsou ve staženém archivu /Linux_CAPT_PrinterDriver_V240_uk_EN/32-bit_Driver/Debian/
pak restart a teoreticky už tam ty tiskárny budeš mít.

Pokud ale máš 64bit tak bych možná zkusil dodat mu ty PPD, Ty najdeš zase v /Linux_CAPT_PrinterDriver_V240_uk_EN/Src/ dále v /cndrvcups-capt-2.40/ppd/ v tvém případě asi tento CNCUPSLBP3000CAPTJ.ppd.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Února 2012, 09:53:22 »
Jsem se k tomu konečně dostal a udělal jsem to přesně podle tvého návodu - teď mi to píše:

Tiskárna 'Canon-LBP3000-CAPT-Japanese' potřebuje program '/usr/lib/cups/filter/pstocapt', který však není nainstalován. Nainstalujte ho, abyste mohli tiskárnu používat.

A já samozřejmě nevím jak to nainstalovat a zároveň nevím proč je tam CAPT-Japanese (aby to pak netisklo špatné znaky), omlouvám se a prosím o pomoc. Díky

Možná by šlo postupovat i podle tohoto: http://askubuntu.com/questions/92698/printing-canon-lbp2900-problems, ale z toho nejsem vůbec moudrý - nechápu kompilace a následné instalace balíků.
« Poslední změna: 23 Února 2012, 10:14:26 od m_v »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Února 2012, 11:57:22 »
Přesný návod máš tady. Musíš si to upravit dle tvé tiskárny.
https://help.ubuntu.com/community/CanonCaptDrv190#Ubuntu_11.10_Install
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 23 Února 2012, 13:30:34 »
Podle toho návodu, to asi nezvládnu, mám stažené ovladače 2.4 a v nich jednak není 3010, ale jen 3000 a hlavně vůbec nevím kam rozbalit ty ovladače, abych v terminálu mohl zadat jednotlivé příkazy a fungovalo to.
Taky se obavám toho:  Add a # in front of the line with "blacklist usblp" - Note this might cause problems where you are running multiple printers from the same system where CUPS manages those printers directly. - používám více tiskáren a tak bych nerad aby přestaly fungovat. Taky nerozumím tomu: Link the Printer to the USB Printer Port. Já totiž mám tu tiskárnu na pc s win a je sdílená a tak se k ní nebudu připojovat přímo.
Kdyby to šlo nějak popsat (alespoň výběrově) úplnému začátečníku, popřípadě odkázat na zdroje v češtině budu moc vděčný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Února 2012, 13:45:38 »
Máš 64 nebo 32 bitové Ubuntu?

Ale dokážu to splácat pouze na tisk přes USB.
Nikdy jsem nevlastnil Canon a když chci síťovou tiskárnu tak si koupím opravdovou síťovou tiskárnu a předem si ověřím že bude bez problémů fungovat na všech operačních systémech bez nutnosti doinstalovávat ovladače.
« Poslední změna: 23 Února 2012, 13:52:08 od RRadek »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 23 Února 2012, 14:10:37 »
Buduli předpokládat že máš 64bit tak zkus postupně zadávat tyto příkazy do terminálu.

Kód: [Vybrat]
mkdir LBP3010
cd LBP3010/
wget http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0900007724/11/Linux_CAPT_PrinterDriver_V230_uk_EN.tar.gz
tar -xf Linux_CAPT_PrinterDriver_V230_uk_EN.tar.gz
sudo apt-get install alien
sudo alien ./Linux_CAPT_PrinterDriver_V230_uk_EN/64-bit_Driver/RPM/*.rpm
sudo dpkg -i ./*.deb
sudo service cups restart
Nyní už je ovladač nainstalován a zkus to klikacím způsobem znovu tu tiskárnu přidat a vybrat jí ze seznamu.

ps: blbě se mi něco testuje když u toho nesedím. :-\

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 23 Února 2012, 14:36:05 »
Díky za pomoc, teď se objevuje toto: Nečinný - File "/usr/lib/cups/filter/pstocapt3" not available: No such file or directory.
Ta tiskárna je v práci na počítači s win, takže její výběr neovlivním. Nejspíš to je neřešitelné, podobný problém se řeší tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=60242.0, ale je nevyřešen. Každopádně díky za tvůj čas a pomoc, další nápady vítám. Předem děkuji za pomoc

Mám HPProbook 4510s, Ubuntu 11.10, 64bit

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 23 Února 2012, 15:02:12 »
Do terminálu...
sudo cp /usr/lib64/cups/filter/pstocapt3 /usr/lib/cups/filter/

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 23 Února 2012, 16:58:44 »
Teď už tiskárna nemá žádný problém - nic špatného nehlásí, ale netiskne. Respektive to zahlásí, že tisk je spuštěn a pak, že tisk je dokončen a nic. Tak nevím, přitom se mě to při zahájení tisku zeptá na heslo do sítě v práci, což je správně, protože to tak dělalo i u windows. Jde ještě nějak nastavit ovladač? Nebo změnit něco v nastavení tiskárny (někde ve foru, jsem četl, že musí být někde tiskárna povolena)? Každopádně díky za dosavadní pomoc, která je ohromná.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 23 Února 2012, 17:05:56 »
Tím mé znalosti asi končí. :-\
Možná ještě zkusil jestli to tiskne přímo přes USB což nevím jestli je v tvém případě možné.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 23 Února 2012, 17:15:56 »
Zítra to vyzkouším a dám vědět. Alespoň jsem zprovoznil ten ovladač a tak ještě jednou moc děkuji.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 24 Února 2012, 10:35:18 »
Ani přes usb to nefunguje (objeví se jen další tiskárna LBP3010) - vyřešil bych to jinak. Sedím v kabinetě, kde mám u protějšího stolu školní pc s win a na něm je ta tiskárna Canon - na ploše PC (s win) bych vytvořil sdílenou složku a do ní bych si kopíroval texty, které potřebuji vytisknout - nová otázka zní - jak si vytvořit link k této složce, respektive jak jí mít i na svém PC (ubuntu) na ploše a jednoduše tam házet dokumenty. Přetáhnout ikonu školního PC ze síťových položek na plochu mi v Ubuntu nejde (píše to, že to není složka)???

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 24 Února 2012, 11:25:52 »
Otvevři správce souborů a klikni na procházet síť a najdi tu složku nebo nahoře v menu
Soubor> Připojit se k serveru... Typ> Sdílení windows a nahoře dáš jméno nebo IP počítače ke kterému se chceš připojit.

Po připojení si můžeš udělat záložku v levém panelu tak že na to klikneš pravým tlačítkem > Přidat záložku;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.