Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zvětšení Home připojením nového disku nebo partition  (Přečteno 2984 krát)

Sesijama

• Aktivní člen
  • *
    • Sesijama - technologie pro výrobu reklamy
Dobrý den

mám Ubuntu 11.10 a došlo mi místo na disku.
Mám:
1. disk Ubuntu 74 GB
2. disk WinXP 300 gb
           prázdné místo 200 GB

Je nějaký způsob jak namapovat těch 200 GB tak aby se mi zvětšil adresář Home o těch 200 GB??

Díky moc za rady. Strašně by mi to pomohlo :)  Od té doby co mám linux totiž nemusím přeinstalovávat systém každýho půl roku :) a toto by bylo poprvé kdy bych musel :(

Sesijama

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
Re:Zvětšení Home připojením nového disku nebo partition
« Odpověď #1 kdy: 29 Února 2012, 17:04:13 »
Doporučuju program Gparted. Posunout oddíl, který chceš zvětšit před to volné místo. A přidat volné místo k oddílu odzadu (aby nedošlo ke ztrátě dat). I tak je lepší pro jistotu to nejdůležitější zazálohovat.
NTB - MSI GE60 / i5 4210H / GTX 860M / Arch Linux x64 + KDE5
PC - i5 4460 / GTX 750 Ti / Ubuntu 16.04 x64 + Unity

Sesijama

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 29 Února 2012, 17:42:27 »
Takže mám volný oddíl na druhém disku zformátovat a oznařit ho jako /home a on se pak automaticky přidá ke stávajícímu /home adresáři???

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 29 Února 2012, 18:01:19 »
Takže mám volný oddíl na druhém disku zformátovat a oznařit ho jako /home a on se pak automaticky přidá ke stávajícímu /home adresáři???
Ne.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Sesijama

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 01 Března 2012, 08:49:11 »
No pak teda nechápu. Jak mám oddíl s ubuntu posunout před to volné místo, když Ubuntu je na jednom disku a to volné je partition na druhém!?!

radin

• Host
« Odpověď #5 kdy: 01 Března 2012, 09:02:58 »
Jestli to dobře chápu, máš prázdné místo na jiném fyzickém disku. Pak můžeš buď jej zformátovat a připojit do systému jako jiný adresář, např.: /data, nebo stejným způsobem připojit do /home, tím se ale původní obsah home skryje, takže napřed musíš vše překopírovat do nového disku, včetně skrytých adresářů. V obou případech musíš také editovat /etc/fstab, aby se disk připojoval automaticky. Postup najdeš na wiki nebo zde na fóru. S původními oddíly žádné úpravy (zvětšování...) dělat nemusíš.

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 01 Března 2012, 09:38:12 »
dejme tomu, že máš například nejvíce dat ve složce Stažené. Složku přejmenuj na 123. Nový oddíl naformátuješ na ext4, vytvoříš prázdnou složku Stažené na místě, kde byla ta první, přes gparted zjistíš UUID oddílu, připojíš na do vytvořené složky v /etc/fstab, pak oddíl připojíš v gparted, nebo restartuješ pc. Po restartu je připojen do složky Stažené, pokud si pracoval správně. Následně obsah složky 123 přesuneš do složky stažené a složku 123 vymažeš. Tím sis  uvolnil místo v domovské složce a již budeš stahovat do nového oddílu.

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 01 Března 2012, 11:17:16 »
Nevšiml jsem si, že to jsou dvě HDD, myslel jsem, že jde o dva oddíly, omlouvám se za chybu.
NTB - MSI GE60 / i5 4210H / GTX 860M / Arch Linux x64 + KDE5
PC - i5 4460 / GTX 750 Ti / Ubuntu 16.04 x64 + Unity

Sesijama

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 02 Března 2012, 14:59:26 »
Děkuji všem moc za rady ale jsem z toho trochu makovej. Nakonec jsem se rozhodl vše zazálohovat a nainstalovat Ubunu zbovu na oba dva disky. Myslím že to bude pro mě jednodušší.

Každopádně ještě jednou díky za rady :)

Sesijama

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.