Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Slunecnice, root.cz a mozna i dalsi  (Přečteno 5625 krát)

linuxlama

• Host
Slunecnice, root.cz a mozna i dalsi
« kdy: 14 Ledna 2007, 14:21:44 »
Vypada to celkem divne, ze zrovna stranka jako www.root.cz se mi v Ubuntu nenacita. Ale je to tak. Podobne je na tom i www.slunecnice.cz. Na dalsi takove weby jsem zatim nenarazila, takze nevim, jestli jsou to nejake vyjimecne pripady.

1. Mela jsem vypnute IPv6. Tak jsem ho zase zapnula - a nic.
2. Na abclinuxu jsem nasla podobny problem kohosi s Fedorou. Pokusila jsem se to resit podobne - upravou souboru /etc/sysctl.com. Napred jsem tam pridala tech par radku, ktere byly na abclinuxu, ale kdyz to nic neudelalo, tak jsem je zase smazala. Pak jsem v tomtez souboru odkomentovala ty radky, u kterych bylo napsane neco jako "uncomment next line". Zase nic.
3. Docetla jsem se, ze www.root.cz ma nejakou novou IP, kterou pry neberou nektere firewally. Ja mam Firehol a jinak mam vsechna nastaveni udelana tak, jak to bylo v navodu v sekci Tipy a triky. Pokud je problem ve firewallu, tak to nevim, co s tim - to neumim.

Bez toho paru stranek muzu zit. Ale kdyby to uz nekdo resil a vedel jak na to, byla bych za radu vdecna.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2007, 16:29:12 »
A ping na ně funguje?
Kód: [Vybrat]
ping www.root.cz

linuxlama

• Host
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2007, 18:41:43 »
Nefunguje ani ping ani traceroute.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2007, 18:57:58 »
Jakou máš ip adresu ?
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

linuxlama

• Host
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2007, 19:05:26 »
Ja mam automatickou z DNS. To uz jsem tady kdysi resila a jsem rada, ze uz je to v poradku. Jinak mi jede uplne vsechno, takze nevim, jestli bude problem zrovna v tomto. To asi spis nejake jine nastaveni. Ze by ten firehal? Nebo neco jineho?

Pavelp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2007, 19:12:24 »
Nekde na Siti je uprava fireholu nebo nejakeho jineho "fire.." aby ty adresy poustel. Je to tim, ze je blokuje, protoze donedevna byly "restricted"

Boris Filipovič

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2007, 20:16:01 »
Zdravím,
je to popsáno zde:
http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=172754

Aktuální soubor /etc/firestarter/non-routables je zde:
http://bugzilla.gnome.org/attachment.cgi?id=77282&action=view

b.f.

linuxlama

• Host
« Odpověď #7 kdy: 15 Ledna 2007, 13:21:54 »
Tak ted uz jsem z toho uplne mimo. Zni to asi neuveritelne, ale internet mi jede (krome toho rootu a slunecnice), ale nejede mi ping (operation not permitted, ztraceno 100% paketu) a to na nic. Takze to, ze mi nejde ping na root.cz je asi jen proto, ze mi to nejde na nicem. Ifconfig mam v poradku. Jakto, ze jede internet a pritom nic neodpovida na ping?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #8 kdy: 15 Ledna 2007, 14:06:30 »
Citace: linuxlama
...Jakto, ze jede internet a pritom nic neodpovida na ping?
Firewall?

linuxlama

• Host
« Odpověď #9 kdy: 15 Ledna 2007, 14:19:37 »
Jakym prikazem se vypina Firehol? IPtables v nem mam takove, jake byly tady v navodu, ale stejne bych ho zkusila na zkousku vypnout.

uf

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Ledna 2007, 14:58:06 »
mne to tiez robilo ..odstranil som riadok v konfiguraku firehol:
Citace
src not "${UNROUTABLE_IPS}"
a vsetko je ok

moj riadok teda vyzera:

Citace
interface ppp0 internet
som pripojeny cez ppp0

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #11 kdy: 15 Ledna 2007, 15:10:36 »
Jakym prikazem se vypina Firehol? IPtables v nem mam takove, jake byly tady v navodu, ale stejne bych ho zkusila na zkousku vypnout.
sudo firehol stop

Pavelp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 15 Ledna 2007, 16:28:47 »
Tak ted uz jsem z toho uplne mimo. Zni to asi neuveritelne, ale internet mi jede (krome toho rootu a slunecnice), ale nejede mi ping (operation not permitted, ztraceno 100% paketu) a to na nic. Takze to, ze mi nejde ping na root.cz je asi jen proto, ze mi to nejde na nicem. Ifconfig mam v poradku. Jakto, ze jede internet a pritom nic neodpovida na ping?
Neco po ceste blokuje ICMP pakety, mozna vase masina sama. Da se to jeste dal diagnostikovat, ale do toho se nebudem poustet.

linuxlama

• Host
« Odpověď #13 kdy: 15 Ledna 2007, 17:01:27 »
No, asi z toho nic nebude. Firewall to nebyl. Napred jsem zjistila, ze tam mam zakomentovany ping, tak jsem ho odkomentovala, ale nicemu to nepomohlo. Nic se nestalo ani pri smazani src not "${UNROUTABLE_IPS} ci po vypnuti celeho firewallu. Vim, ze po instalaci se mi pakety vracely, tak se to asi pokusim nejak uvest do puvodniho stavu.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #14 kdy: 15 Ledna 2007, 17:08:12 »
Zjisti se alepson spravna ip adresa serveru root.cz? Mam dojem, ze mi to take kravlo a bylo to diky dnskum - milion stranek jelo a par ne.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

linuxlama

• Host
« Odpověď #15 kdy: 18 Ledna 2007, 11:04:16 »
Udelala jsem jednu chybu. Kdyz jsem vypnula Firehol, tak jsem restartovala pocitac, protoze jsem si myslela, ze se to musi. Ale vlastne mam Firehol nastaveny tak, aby se mi po startu zapnul. Ted jsem ho vypnula a nerestartovala jsem a jede jak ping, tak www.root.cz.

Vi nekdo, co presne je treba upravit v konfiguracnim souboru? Divala jsem se na stranky Fireholu, ale nejsem z toho moc moudra (vlastne vubec). Ted to mam napsane tak, jak to bylo tady v navodu.

Navic vypnuti Fireholu zabranilo uplnemu vypadavani internetu, o kterem jsem psala v jinem vlakne. Ted vypadne jen tak, ze mi nejede Gaim a stahovani balicku. Predtim nejel ani prohlizec. Tak premyslim, ze bych snad firewall prestala v linuxu pouzivat. Nevim.

Pavelp

• Host
« Odpověď #16 kdy: 18 Ledna 2007, 11:44:14 »
O Firholu je tady dost diskutovano, je i v navodech L.Svobody. Hledejte informace tam. Pokud jste na nejake Xdsl, nebo podobne siti, nestane se vcelku nic, kdyz to vypnete. Kompromis je shodit to pri aktualizaci a zase nahodit, jsou to dva prikazy v terminalu. Na restarty zapomente, v linuxu jsou potreba jen vyjimecne, zkousejte se bez nich obejit. Ten gaim tady urcite najdete.

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
« Odpověď #17 kdy: 19 Ledna 2007, 08:31:46 »
nikdo tu nepise ze je nutne po uprave konfigurace fireholu udelat

Kód: [Vybrat]
sudo firehol restartja jen aby se nezapomelo :)
Ubuntu 10.04 (9.04), Slack 12.2, Gentoo 10.1
ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

linuxlama

• Host
« Odpověď #18 kdy: 19 Ledna 2007, 20:34:38 »
To jsem udelala. To mi dokonce doslo samo :)

linuxlama

• Host
« Odpověď #19 kdy: 19 Ledna 2007, 23:51:48 »
Zrovna na www.root.cz je navod, jak to s tim Fireholem udelat. Ma se stahnout novy soubor s temi iptables (aspon myslim, ze je to ono) a dat ho misto /sbin/firehol.

Moc se v praci se soubory pres terminal nevyznam, ale nevim, jak bych vyhazovala pres GUI soubor, na ktery je treba sudo. V terminalu jsem chtela pouzit rm, ale ten funguje jen na neprazdne soubory.

Tak jsem myslela, ze kdyz dam mv stazeny_soubor /sbin, tak se me to zepta neco jako jestli chci prepsat soubor, ktery uz tam je a jmenuje se stejne. Ale neptalo se to nic, tak jsem si myslela, ze je to v poradku.
Ale kdyz jsem dala sudo firehol restart, sudo firehol start nebo potom i sudo firehol stop, psalo mi to, ze takovy prikaz neexistuje. Restartovala jsem pocitac, www.root.cz jede, ale prikazy pro firehol ne. Tak bych rekla, ze ho mam asi vypnuty. Nevim.

Pavelp

• Host
« Odpověď #20 kdy: 20 Ledna 2007, 09:16:29 »
IPTABLES je program, resp. sada programu, ktera ovlada routovaci tabulky v jadre systemu. S Iptables NIC nedelejte, resp. neudelate, nechte je nainstalovane, tak jak jsou!

FIREHOL je jen SKRIPT /sada skriptu, ktera vytvari jakysi metajazyk NAD iptables. Tim je jednodussi konfigurace pro mene zkusene uzivatele. Pro postup podle root MUSITE:
1. vedet kde je puvodni firehol umisteny.
2. dokazat si stahnout novy.
3. dokazat (jakkoliv, v terminalu, nebo v GUI) PREPSAT stary soubor novym.
4. umet firehol konfigurovat
5. umet firehol spustit a zastavit.

linuxlama

• Host
« Odpověď #21 kdy: 20 Ledna 2007, 16:06:34 »
Pro poradek jsem si firehol odinstalovala a zase nainstalovala. Root a slunecnice jedou, ping nejede. No, ale kdyz budu ping potrebovat, tak si na tu chvili firehol proste vypnu a dal to resit nebudu.

Pavelp

• Host
« Odpověď #22 kdy: 20 Ledna 2007, 18:18:25 »
Ping je paket s nazvem echo-request (odpoved je echo-reply) jdouci po protokolu UDP na port 7 cilove masiny. Jestli to dokazete ve Vasi konfiguraci fireholu najit, muzete se pokusit to zmenit. Vopatrne !!!!

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #23 kdy: 20 Ledna 2007, 20:21:31 »
Ja mel za to, ze ping je ICMP ?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

• Host