Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nautilus - řazení souborů/složek  (Přečteno 3252 krát)

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
Nautilus - řazení souborů/složek
« kdy: 22 Února 2009, 10:13:40 »
Ahoj, jsem zvyklý dávat před název důležité/aktuální soubory/adresáře podtržítko (nebo několik podtržítek) a ty soubory byly vždy ve Win jako první zobrazené.
Jde to samé udělat/nastavit v Nautilu? Nebo poraďte znak, který dát před soubor/adresář aby pak byl na prvním místě.
Jen pro příklad, zobrazování souborů, např.:
aneco.txt
bneco.nic
mujsoubor.txt
_mujsoubor.txt
zneco.txt
no a já potřebuji ten "_mujsoubor.txt" zobrazit hned na začátku. To samé platí u adresářů. Nechápu proč se to tak "hloupě" v Linuxu řadí :-(
Jde to vyřešit jen tak, že bych dal před ten název "a", ale to nechci, pak se to plete, potřeboval bych tam nějaký znak, nejlépe to podtržítko.
Díky za radu/tip.

Fracty

• Stálý člen
  • **
Re: Nautilus - řazení souborů/složek
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2009, 10:44:01 »
zkoušel jsi používat emblémy?:) já jsem je nejdříve nechápal, ale pak byly v pohodě... :)

dáš třeba emblém speciál a dáš zobrazovat podle emblémů;)

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2009, 10:56:10 »
https://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/71811
tohle je uz teda 4 roky stary, ale kdo vi, jestli se na tom razeni neco za tu dobu zmenilo.

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2009, 12:17:05 »
Díky za tipy :-)
Na ty emblémy mrknu (vím, že tam jsou, ale dále nic), vůbec je ale nechápu a nevím k čemu jsou dobré  :o
Též díky za ten odkaz, SUPER, to je myslím ono, sice nevím moc co s tím, ale to už si vygooglím :-)
DÍKY MOC za nasměrování.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 22 Února 2009, 12:34:10 »
Též díky za ten odkaz, SUPER, to je myslím ono, sice nevím moc co s tím, ale to už si vygooglím :-)
DÍKY MOC za nasměrování.
no, v tom vlaknu se prave rika, ze je ten problem tezko resitelnej.. muzes zmenit razeni na posix, ale zase nebude dobre fungovat pro diakritiku a muze to delat problemy jinde.

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 22 Února 2009, 14:47:41 »
Tak jsem zkusil přidat (do souboru "/home/mojejmeno/.profile") na konec řádek "export LC_COLLATE=POSIX" (bez uvozovek), jak jsem se někde dočetl, ale nevím, jestli jsem to dobře pochopil, nebo to dělám špatně, ale nějak se to zobrazuje pořád stejně?!
Do jakého souboru mám přidat "export LC_COLLATE=POSIX", nebo jak to udělat, nějak si s tím nevím rady :-(

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 22 Února 2009, 18:41:48 »
Tak jsem zadal do terminálu "locale" a vylezlo toto:
LANG=cs_CZ.UTF-8
LC_CTYPE="cs_CZ.UTF-8"
LC_NUMERIC="cs_CZ.UTF-8"
LC_TIME="cs_CZ.UTF-8"
LC_COLLATE=POSIX
LC_MONETARY="cs_CZ.UTF-8"
LC_MESSAGES="cs_CZ.UTF-8"
LC_PAPER="cs_CZ.UTF-8"
LC_NAME="cs_CZ.UTF-8"
LC_ADDRESS="cs_CZ.UTF-8"
LC_TELEPHONE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.UTF-8"
LC_ALL=
Takže tam již ten "POSIX" je, ale i tak to nezobrazuje správně, ach jo...
Asi se podívám na ty emblémy, co s nima...

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 22 Února 2009, 19:03:09 »
zkus spis ~./gnomerc nez .profile (a odhlas se a znovu prihlas), ten se myslim spousti jen pri spousteni shellu, ale ne pri prihlaseni do gnome

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Února 2009, 21:20:05 »
zkus spis ~./gnomerc nez .profile (a odhlas se a znovu prihlas), ten se myslim spousti jen pri spousteni shellu, ale ne pri prihlaseni do gnome
žádné "gnomerc" tam nemám a ten "POSIX" tam je defaultně v systému nastavený, ale i přes to to řazení nefunguje, jak by mělo...

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 25 Února 2009, 20:45:03 »
preklep, melo to byt ~/.gnomerc, tedy tecka na zacatku.. pokud jej nemas, zkus vytvorit.
co myslis tim defaultne v systemu nastaveny? pokud tim myslis konfiguraci v .profile, tak to funguje pro shell, ale ne pro gnome.

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 06 Března 2009, 19:22:39 »
preklep, melo to byt ~/.gnomerc, tedy tecka na zacatku.. pokud jej nemas, zkus vytvorit.
co myslis tim defaultne v systemu nastaveny? pokud tim myslis konfiguraci v .profile, tak to funguje pro shell, ale ne pro gnome.
1. vytvořil jsem ten ".gnomerc" a do něj dal "export LC_COLLATE=POSIX", restartoval jsem PC a pořád to řadí špatně (znak "_" by měl být první)
2. tím defoultně jsem myslel, že když dám v konzoli "locale", tak už tam ten "LC_COLLATE=POSIX" je zadaný
nevím, prostě nechápu proč se to nemůže řadit normálně... (jako ve Winshitu) ???

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #11 kdy: 06 Března 2009, 20:52:02 »
Jedině snad číslici, tzn. např. 0muj_soubor, ale není to tak estetické jako "underscore", to je fakt.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

tomaskCZ

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 25 Srpna 2009, 10:44:37 »
nikdo na to tedy ještě nepřišel, jak to změnit ?

pomohlo někam dát to LC_COLLATE, aby to lespoň přestalo ignorovat ty nepísmenkové znaky na začátku souboru ?
Netýká se to jenom nautilu, i v příkazovém řádku to řadí takto obskurně

konfigurace řazení pro různá locales je v /usr/share/i18n/locales, ale není to zrovna userfriendly
« Poslední změna: 25 Srpna 2009, 11:46:12 od tomaskCZ »

astromik

• Návštěvník
Re:Nautilus - řazení souborů/složek
« Odpověď #13 kdy: 22 Května 2012, 21:32:18 »
Omlouvám se, že vytahuji toto staré téma, ale zajímalo by mne, jestli se už něco změnilo v systému abecedního řazení souborů?

Jsem z windowsů zvyklý, stejně jako původní tazatel, před důležité soubory dávat znak '+', aby byly v seznamu souborů na prvním místě. Jenže linux takovéto znaky ignoruje.

Zkoušel jsem se dívat do souboru /usr/share/i18n/locales/cs_CZ , ve kterém by měl být ten způsob řazení nadefinován, ale vůbec jsem to nepochopil. (A podle okomentovaných řádek v souboru bych řekl, že i ten, kdo se snažil ten soubor upravit se v tom moc neorientoval.)

Máte nějaký nápad, jak to udělat, aby zůstalo zachováno řazení českých znaků, tak jak je - akorát znaky jako "plus", "mínus", nebo "podtržítko" byly řazeny před čísla?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.