Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kvalita obrazu v Ubuntu  (Přečteno 3912 krát)

Jozzifek

• Návštěvník
Kvalita obrazu v Ubuntu
« kdy: 17 Ledna 2007, 16:22:22 »
Dobry den,

S mojim systemem jsem mel docela uspech a vetsinu veci mam spravne nainstalovane. Problem ktery resim je kvalita pisma (obrazu?). Po nekolika hodinach me boli oci, hlava, atd, kdezto ve voknach takovy problem nemam. Rozliseni by melo byt spravne pro 15" LCD monitor... ale prijdou mi pisma takove rozmazane. Co bych s tim mohl udelat, abych dosahnul voknove kvality?

Dekuji

Jozzinek

Jere

• Stálý člen
  • **
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 17 Ledna 2007, 16:29:41 »
Pouzij vyhledavani, hledej prispevek odemne se slovy "font" nebo "pismo". Najdes screenshot, jak vypaji moje fonty po uprave a jeslti ti to bude vyhovovat, tak i navod, jak toho dosahnout

Luban

• Závislák
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 17 Ledna 2007, 21:22:00 »

andrej

• Aktivní člen
  • *
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2007, 00:59:47 »
default linuxove fonty su otrasne, ja som zmenil vsetko na arial/verdanu
Desktop: Athlon X2 3800+, Nvidia 6200, Asus M2N-E, 3GB, Ubuntu 8.04
Notebook: IBM X31, Centrino 1.4, ATI Radeon Mobility, 512MB, Ubuntu 7.10, WinXP
Gateway: AMD Duron 1.6, 256MB, Ubuntu 6.06

Luban

• Závislák
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2007, 07:57:34 »
Citace: andrej
default linuxove fonty su otrasne, ja som zmenil vsetko na arial/verdanu
Mě to zas tak hrozné nepřipadá a jsem spokojený, obraz mám lepší neý na win v práci :).

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 18 Ledna 2007, 09:54:00 »
jozzifek: zkontroluj to rozliseno v system->volby->rozliseni. potom v system->volby->pismo->pokrocile si zkus nastavit/vypnout vyhlazovani pisem. vychozi linuxove fonty me pripada hezci nez ty ve windows, a urcite nejsou rozmazane.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Jere

• Stálý člen
  • **
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 18 Ledna 2007, 11:50:11 »
Citace: Ripper
vychozi linuxove fonty me pripada hezci nez ty ve windows, a urcite nejsou rozmazane.
Sam za sebe bych si dovolil vyjadrit naprosto opacny nazor: Defaultni nastaveni fontu je v Linuxu (alespon FC a Ubuntu, ktere jsem zkousel) naprosto otresne. Prvni vec, kterou jsem vzdy po instalaci resil, byly fonty, protoze me z toho vzdy akorat bolely oci

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 18 Ledna 2007, 11:53:15 »
Citace: Jarda
Citace: Ripper
vychozi linuxove fonty me pripada hezci nez ty ve windows, a urcite nejsou rozmazane.
Sam za sebe bych si dovolil vyjadrit naprosto opacny nazor: Defaultni nastaveni fontu je v Linuxu (alespon FC a Ubuntu, ktere jsem zkousel) naprosto otresne. Prvni vec, kterou jsem vzdy po instalaci resil, byly fonty, protoze me z toho vzdy akorat bolely oci
No mně taky vyhovuje nastavení humanic s fontami. Mám rozliško 1600x1200 a i tak je to čitelný oproti windows.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Hobit

• Návštěvník
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 20 Ledna 2007, 00:21:50 »
ja se priklanim k nazoru ze po nainstalovani vypada ubuntu otresne, tim mam na mysli rozmazane fonty. velikost fontu a panelu budi dojem nastaveni mensiho rozliseni, nez ve skutecnosti je.

tohle je muj postup, jak na crt monitor 17 nebo 19 palcu dostat rozumne fonty a opticky i skutecne rozumne rozliseni 1024x768 az 1280x960.
Rozhodl jsem se do linuxu dostat font Tahoma velikosti 8 z woken, coz je bezpatkove pismo ktere na monitoru (rozumej mediu o malo dpi) vypada asi nejrozumneji a neni treba ho vyhlazovat (a tim pro me oci rozmazavat):
Kód: [Vybrat]
sudo mkdir /usr/share/fonts/truetype/ttf-ms-fonts
sudo cp /media/hda1/WINNT/Fonts/*.ttf /usr/share/fonts/truetype/ttf-ms-fonts/*.ttf
pak jsem v nautilu, protoze to pro mne zatim bylo rychlejsi, povolil/nastavil
- pro adresar dttf-ms-fonts   rwxr-xr-x
- pro sobory v nem   -rw-r--r--
tj stejne prava jako jsou u ostatnich truetypovych pisem v systemu.
apdejtnul jsem to prikazem:
Kód: [Vybrat]
fc-cachea nakonec v nastaveni System>Volby>Pismo nastavil krom pisma s pevnou sirkou vsude Tahoma a velikost 8.
zvolil vykreslovani pisma>monochromaticke, tj podrobneji:  vyhlazovani>zadne, hinting>plny.

Vzhledove jsem dostal pismo identicke s woknama, mohl zuzit panely a celkove opticky nacpal vic informaci na monitor. Dale tim ze jsem zkopiroval vsechny fonty vypadaj lip i www stranky, kde jejich tvurci pouzili ms-fonty.tudiz je ff nebo opera pouzije a nenahrazuje jinymi.

Jeste k opere, kterou pouzivam radsi nez ff (jde o nekolikalety zvyk), sama od sebe si prevolila v nastaveni fonty, kde mela nahrady z ubuntu. Dale jsem stahl skin ubuntu/human a opera vypada jak by do gnome patrila odveky.

balicek s ms-fonty "msttcorefonts" jsem ani neinstaloval.
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

Hobit

• Návštěvník
Kvalita obrazu v Ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 21 Ledna 2007, 21:15:27 »
Tak mi dnes srdicko nostalgicky zaplesalo.
Vzal jsem liveCD Ubuntu k tatikovi, ze ho vyzkousim na svem starem kompu, ktery po mne zdedil. A zaver? Musim se Ubuntu z 50% omluvit, pac na me stare matroxce vypada defaultni nastaveni (tim myslim vyhlazovani fontu) velmi obstojne. Jde videt ze matroxaci umeli a linuxacke ovladace jsou pro matrox taky dobre.
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.