Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: apt-howto - pár dotazů  (Přečteno 3381 krát)

antelao

• Aktivní člen
  • *
apt-howto - pár dotazů
« kdy: 21 Ledna 2007, 19:56:08 »
Před nedávnem mi adept-updater nabídl aktualizaci 6-ti balíčků. Tak jsem ji povolil a po aktualizaci přestal fungovat krusader. Musel jsem ho přeinstalovat, pak to bylo ok, nicméně adept-updater mi opět nabízel těch 6 balíčklů k aktualizaci. Aktualizaci jsem neprovedl a do budoucna ji zakázal (teď je dostupných už nějakých 46 aktualizovaných balíčků ...).

Výše uvedený problém mě přivedl k následujícím otázkám:
1. existuje nějaké apt-howto pro ubuntu (něco jako http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/) v češtině?

2. Jak zjistim, které balíčky jsou připravené na upgrade? Zkusil jsem
Kód: [Vybrat]
$ apt-show-versions -uale to v kubuntu asi nejde.

3. Jak zjistit, který z balíčků nabízených k upgradu mi ovlivní krusader?

4. Když takový balíček najdu, měl bych jeho stávající verzi v systému "zmrazit" a vyhnout se tak aktualizaci? Jak se takové zmrazení provede (jak udržet nainstalované určité verze balíčků)?

děkuji za odpovědi, jiří.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2007, 20:30:35 »
Zmrazenie verzie programu sa robi pomocou synapticu. Oznac program (krusader) a v menu balik je uzamknut verziu po tomto by sa uz tento balik nemal aktualizovat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Jere

• Stálý člen
  • **
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2007, 20:42:09 »
Doporucuju nainstaloval Synaptic. Ja ho v KDE pouzivam a sedne mi lepe.
Za celou dobu jsem nemel potrebu "zmrazovat" zadne aktualizace, vsechny balicky mam aktualizovane a Krusader funguje... ale dost tezko se radi, kdyz tak "podrobne" popises svuj problem (z hlasky "prestal mi fungovat" nikdo nic nepozna :)

antelao

• Aktivní člen
  • *
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2007, 21:29:08 »
Citace: Jarda
... ale dost tezko se radi, kdyz tak "podrobne" popises svuj problem (z hlasky "prestal mi fungovat" nikdo nic nepozna :)
Ten problém s krusaderem byl následující: chytnu soubor v jednom panelu a přetáhnu ho na druhý. Měla by se objevit nabídka: Kopírovat/Přesunout/... atd, ale nevytvořila, zůstal jen kursor s malým obdélníčkem. Ale to  v podstatě ani moc nechci řešit, krusader mi už funguje (viz výše). Spíše jsem se chtěl něco přiučit o "apt" a tenhle "incident" mi dal konkrétní příklad, na čem si to vyzkoušet :-).

TIBOR: dik za tip :-) v adeptu jsem našel jen "reques purging" - mohlo by to být ono (to "zmražení")?

jiří

Pavelp

• Host
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #4 kdy: 22 Ledna 2007, 06:53:11 »
V aptitude (konzola) jsou vsechny aktualizovatelne baliky pod jednou nabidkou, ktera se objevuje, jen pokud neco je k aktualizaci. Tam se to da selektivne prohildnout a vybrat. Adept je v tomhle trochu tezkopadny. Synaptic nepouzivam, potrebuje pod sebou (skoro) cele gnome.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #5 kdy: 22 Ledna 2007, 09:49:43 »
Synaptic nepotřebuje celé Gnome. Je to jen pár knihoven. Nevím teď které, nejsem na Lin.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pavelp

• Host
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #6 kdy: 22 Ledna 2007, 11:05:03 »
Peknejch par paru ....

antelao

• Aktivní člen
  • *
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #7 kdy: 22 Ledna 2007, 19:51:05 »
Takže přes "apt" byste mi to nedoporučili? Opravdu si mám do kubuntu nainsatalovat synaptic? Ještě vyzkouším "aptitude" ...

Jony

• Stálý člen
  • **
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #8 kdy: 22 Ledna 2007, 21:16:43 »
Synaptic je komfortní GUI, ale když nainstaluješ nějaký metabalíček a později ho chceš odebrat, tak ty závislé podbalíčky neumí odstranit :-) Já preferuji Aptitude...

kremso

• Aktivní člen
  • *
apt-howto - pár dotazů
« Odpověď #9 kdy: 22 Ledna 2007, 21:30:38 »
Zmrazenie baliku sa da spravit aj bez synapticu

Kód: [Vybrat]
sudo aptitude hold meno-baliku

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.