Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB - lze vypnout startování Windows přes něj?  (Přečteno 3157 krát)

ondra.cifka

• Návštěvník
GRUB - lze vypnout startování Windows přes něj?
« kdy: 23 Září 2007, 21:59:55 »
Vážení,

Normálně používám Windows, ale teď jsem si na zkoušení nainstaloval na šuplíkový disk Linux Ubuntu. Výsledek se brzy dostavil. I když si ve svém boot menu zvolím disk s Windows, zapne se GRUB (a pokud do tří vteřin nestisknu Esc, tak se zapne Linux), takže kdykoli chci nastartovat Windows, musím mít disk s Linuxem v šuplíku, což je, jak jistě uznáte, dost nepraktické. Je to standardní chování? Jestli ano, dá se s tím něco dělat? Jestli ne, co se tedy stalo? Narazil jsem tu na přesně opačný problém: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=14241 a další. Někde jsem viděl, že GRUB jde smazat příkazem fixmbr v Recovery Console, ale co se pak stane se zbytkem Linuxu? Zhroutí se? Bude protestovat?

Díky.

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #1 kdy: 23 Září 2007, 22:40:11 »
Ano je to standartní chování, jelikož Grub je nainstalován na oddílu s linuxem a ten je na tom šuplíkovém HDD

jde to zprovoznit abyste nemusel mít disk s linuxem v šuplíku, ale je to celkem komplikované

1) bude třeba obnovit zavaděč Windows(NTloader v MBR) pomocí instalačního CD windows a  té Recovery console  (Od tohoto okamžiku se do linuxu nedostanete!!!)

2) bude třeba NTloaderu říci kde je linux

tento problém řešili na forum.zive.cz:
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=49381&sid=4374f48f5ba1f28c0ce09d47be2d4dfb

takže po obnovení zavaděče windows spusťte ubuntu live CD a pokračujte podle návodu
http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows?highlight=%28GRUB%29
"Pomocí Ubuntu Desktop CD"
kde ve 4. kroku použijete to označení které vám konzole vyplivla v kroku č. 2

na forum.zive.cz odkazuji na tento program (jak se s tím programem pracuje nevím)
http://www.winimage.com/bootpart.htm
když to rozbalíte tak tam bude soubor bootpart.exe, vytvořte si složku "bootpart" přímo na C:\ a do ní ten program zkopírujte, následně spusťte příkazový řádek a tam napište:
Kód: [Vybrat]
cd C:\bootpartNásledně když napíšete "bootpart" tak se vám vypíší disky a oddíly
a nyní můžete s programem pracovat, jak na to je v jednom z vyextrahovaných souborů (ale je to anglicky)

s jeho pomocí si vytvoříte soubor který bude odkazovat na zavaděč linuxu, tento soubor we windows zkopírujete na C a upravíte BOOT.ini, přidáte tam řádek:
C:\linux.bin="Linux"    
přičemž místo linux.bin dáte název toho vašeho souboru

Uf. Pokud s tím budete potřebovat pomoci tak mě zítra odpoledne nebo večer zastihnete na jabberu: rozpoustec@jabbim.cz (není to email)
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Září 2007, 23:19:53 »
Teď mě ještě napadla jedna varianta, že GRUB by snad mělo jít nainstalovat i do Windows, ale nevím kde jsem to četl.
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

nodrive

• Aktivní člen
  • *

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Září 2007, 00:17:57 »
nodrive: tohle jde pouze když je obojí na jednom fyzickém disku, když to je na dvou tak to nefunguje (mě to nefungovalo a někde jsem to taky četl ...)

Edit: Dokonce to tam píšou že to musí být na jedno fyzickém disku

ondra.cifka

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Září 2007, 14:52:04 »
A co se týče příkazu fixmbr, nemůže nějak poškodit windowsový disk?

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 24 Září 2007, 17:33:47 »
ne, ten puze obnoví zavaděč windows v MBR

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.