Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HDD na ACER Aspire 6935G series (320 GB nebo 500 GB)  (Přečteno 3534 krát)

stzdrha

• Návštěvník
HDD na ACER Aspire 6935G series (320 GB nebo 500 GB)
« kdy: 15 Července 2012, 20:48:24 »
Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat.Pokud mám nejspíše porouchaný HDD na můj ACER Aspire 6935G series ,kde je podle výrobce HDD 320 GB ( http://nahradni-dily.abax.cz/pevny-disk-harddisk-hdd-320-gb-pro-notebook-acer-aspire-6935g-series/ )- tento
Jesli tento HDD 320 GB lze zaměnit za HDD 500 GB ( http://nahradni-dily.abax.cz/pevny-disk-harddisk-hdd-500-gb-pro-notebook-acer-aspire-6935g-series/ )- tento

Vzhledem tomu,že toto všechno bylo nalezeno natěchto stránkách, ( http://nahradni-dily.abax.cz/notebooky/acer-aspire-6935g-series/ ) ,kde je jen jedna základová deska myslím si,že by toto možné bylo.Slyšel sem již také názor,že tato výměna u některých noteboků nedělá dobrotu.

Tímto bych potřeboval poradit,jestli mám koupit HDD 320 GB (který tam v současné době je.A nebo koupit HDD 500 GB, který by pro mně byl i výhodnější.A o moc dražší neni.

Předem děkuji za nějakou odpověď. Standa

Rover623

Re:HDD na ACER Aspire 6935G series (320 GB nebo 500 GB)
« Odpověď #1 kdy: 15 Července 2012, 22:30:00 »
Ty disky jsou všechny stejné, jediné co musíš dodržet je rozhraní (SATA nebo IDE), u nových disků a novějších notebooků je to vždy SATA. Můžeš si koupit prakticky jakýkoli disk (kdekoli), jen je dobré ohlídat si odběr disku aby nebyl o moc větší než u toho původního.

Řeči o tom, že to nedělá dobrotu obvykle pocházejí od lidí co do toho notebooku dali příliš žravý disk, který už řadič nemusí utáhnout nebo od lidí co mají totálně zanesené chlazení, kdy větší disk někdy produkuje více odpadního tepla, které už to chlazení není schopné odtáhnout.

Jinak ten servis má ten disk zbytečně drahý, kup si ho někde na normálním e-shopu, hledej disky 2,5" do notebooků, označené jako Serial ATA 2 nebo SATA 2 bez Advanced Format (těm s Advanced format se obloukem vyhni).

Výměnu zvládneš úplně v pohodě sám, ten disk je schován na spodní straně (teď nevím jestli vpravo nebo vlevo) pod dvířky (odnímatelný panel), ten odkryješ (drží ho 2 nebo 3 šroubky), povolíš disk (4 šroubky), tahem do prázdné strany ho vysuneš ven i s kovovým rámečkem ve kterém je uchycen, vyndáš ho z rámečku (4 šroubky) a zamontuješ nový disk.

Aby jsi měl úplně jistotu (pokud ten notebook nepotřebuješ), vyndej původní disk a podívej se na štítek kolik má odběr. Na většině e-shopů potom najdeš u disků i údaje o spotřebě, hledej tedy disk takový aby zbytečně nepřekračoval odběr toho původního

stzdrha

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Července 2012, 22:41:38 »
Ty disky jsou všechny stejné, jediné co musíš dodržet je rozhraní (SATA nebo IDE), u nových disků a novějších notebooků je to vždy SATA. Můžeš si koupit prakticky jakýkoli disk (kdekoli), jen je dobré ohlídat si odběr disku aby nebyl o moc větší než u toho původního.

Řeči o tom, že to nedělá dobrotu obvykle pocházejí od lidí co do toho notebooku dali příliš žravý disk, který už řadič nemusí utáhnout nebo od lidí co mají totálně zanesené chlazení, kdy větší disk někdy produkuje více odpadního tepla, které už to chlazení není schopné odtáhnout.

Jinak ten servis má ten disk zbytečně drahý, kup si ho někde na normálním e-shopu, hledej disky 2,5" do notebooků, označené jako Serial ATA 2 nebo SATA 2 bez Advanced Format (těm s Advanced format se obloukem vyhni).

Výměnu zvládneš úplně v pohodě sám, ten disk je schován na spodní straně (teď nevím jestli vpravo nebo vlevo) pod dvířky (odnímatelný panel), ten odkryješ (drží ho 2 nebo 3 šroubky), povolíš disk (4 šroubky), tahem do prázdné strany ho vysuneš ven i s kovovým rámečkem ve kterém je uchycen, vyndáš ho z rámečku (4 šroubky) a zamontuješ nový disk.

Aby jsi měl úplně jistotu (pokud ten notebook nepotřebuješ), vyndej původní disk a podívej se na štítek kolik má odběr. Na většině e-shopů potom najdeš u disků i údaje o spotřebě, hledej tedy disk takový aby zbytečně nepřekračoval odběr toho původního

Moc děkuji za odpověď.Byla dostatečná i pro takovýho "trubku" jako sem já  :) ;)

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 16 Července 2012, 07:39:32 »
Pokud ten notebook často přenáší, není disk s 7200ot. dobrá volba

stzdrha

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2012, 23:33:49 »
Pokud ten notebook často přenáší, není disk s 7200ot. dobrá volba

No Já ho používám převážně v posteli.Jako podložku mám "vál na nudle" :) No ale ani se nedivím,že tam něco kleklo.Ten noťas běhá už 4 roky cca 24hodin denně. A musím zaklepat - Se  značkou ACER sem spokojenej.I když mi po půl roce odešla mechanika (kterou neřeším) do této doby fungoval bezchybně.Teď to vypadá na HDD A napadlo mně,co by udělalo to,kdybych tam dal větší.A jedině na tomto foru sem se dověděl přesně to a tak jak sem to potřeboval slyšet.

Ještě jednou děkuji

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 17 Července 2012, 11:50:28 »
Tady nejde ani tak o spotřebu, hmotnost nebo to, že rychlejší disky jsou slyšet (někdy), ale většina notebooků dnes nemá senzory zrychlení ani izolované uložení disku. Rychlejší disky potom obecně daleko hůře zvládají otřesy a při pádu je větší riziko poškození disku, pokud se s tím notebookem často cestuje, je lepší obětovat nějakou tu rychlost spolehlivosti. Tedy pokud se s tím pracuje za pochodu

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 17 Července 2012, 12:05:07 »
Taky bych spíše bral 5400 ot/min.
Když mi v záruce cca dva roky zpět měnili disk (místo 5400 dali 7200ot) tak jsem nic nezpozoroval.
Předtím jsem někde na netu (než mi ho vyměnili) četl , že mezi 7200 a 5400 není skoro žádnej rozdíl. Akorát 7200 víc papá a víc hřeje. Dle mně (můj odhad) bude i víc náchylná na poruchy. Ale to jsou jen domněnky.
Já bych asi bral 5400ot... Ale při dnešních cenách disků bych možná přemýšlel o SSD

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 17 Července 2012, 12:24:57 »
Pozor na větší kapacity, často bývají disky sice 2,5 palce, ale na výšku mají více a nevejdou se do notebooku. Kámošovi jsem pomáhal vybrat tera disk do nettopu 2,5 palce, s tím, že ho namontují v prodejně, ale nebyly schopni ho tam dát, že se tam nevejde, musel se spokojit s 500 GB.
Co se týká notebooku, asi bych dneska zvolil klidně menší, ale SSD (SLC) + nějaký NAS či externí disk do usb ve wifi routeru, který by podporoval IEEE 802.11n.

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 17 Července 2012, 13:32:40 »
S tou výškou záleží jak je ten disk uvnitř uložen, někdy tam to místo je a někdy není, záleží jak a kam to výrobce namontuje.

Z vlastní zkušenosti vím, že v disku 5400ot. a 7200ot. není žádný rozdíl (až na rychlost), pokud leží pohodlně někde v desktopu, ale jakmile se disk 7200ot. ocitne v používaném notebooku, tak má o dost menší spolehlivost. Starší IBM (3600ot.) přežilo pád notebooku kdy mi kryt na několika částech rozlomil, v novějším Dellu kde jsem měl disk 7200ot. se ten disk odporoučel poté co jsem s tím notebookem při přenášení trochu nešetrně ťuknul o skříň. Kamarádovy ten samý disk odešel poté co notebook pustil asi z výšky 10 centimetrů na postel, přitom před tím tam měl disk 5400ot. (stejný výrobce i řada) a nikdy se mu při takovém zacházení nic nestalo.

Ale tazatel píše, že to používá jako většina lidí, tedy přenáší to a manipuluje s tím většinou ve vypnutém nebo uspaném stavu a notebook tak vlastně pracuje jen když je umístěn na nějaké pevné podložce, tady je myslím riziko škod minimální. I když v netbooku mám jen 1GB RAM a stejně mi systém skoro neswapuje, kromě o vteřinku pomalejšího spouštění některých programů rozdíl mezi 5400ot. a 7200ot. nepozoruji

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 17 Července 2012, 16:59:25 »
IBM Thinkpady (třeba) měli senzory zrychlení, které dokázali zjistit, že notebook padá a odstavili hlavičku disku. Středně drahé modely Dellů (třeba) mají excentrické uložení disku, buď je disk upevněn v kleci která se mírně pohybuje nebo je zasazen na gumových podložkách, to do velké míry limituje otřesy které na disk působí. Největší problém disků u notebooků jsou právě otřesy.

Samozřejmě při jakékoli operaci s diskem je rychlejší disk poznat a některé věci, jako je právě indexování nebo hledání se prostě jinak než tím, že se disk prohledá udělat nedají. Nicméně životnost a odolnost disku do jisté míry ovlivňuje i použitý FS, už několikrát se mi stalo, že disky v serveru s NTFS byly KO, zatímco ty samé na ext3,4 byly zcela v pořádku

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.