Těch víc článků má jeden původ - blogový zápisek Benjamina Otta, správce GTK+. Benjamin tím zápiskem chtěl vyvolat diskusi nad problémy GNOME. Podle toho to taky napsal a načasoval (den před začátkem GUADECu). Psané to je přehnaně negativisticky, aby se ty problémy zdůraznily. Ti lidi, kteří od GNOME odchází, ve skutečnosti neodchází. GNOME není jen projektem Red Hatu, ale více firem by neškodilo. Důležité GTK aplikace jako GIMP, Firefox a LibreOffice ještě nejsou na GTK 3, ale třeba Firefox a LibreOffice už mají fungující vývojové verze. Holt všechno něco trvá.
Já jsem rád, že Benjamin ty problémy takovou formou napsal. Snad to ty důležité lidi popostrčí v tom, aby je řešili. Je kolem toho ale zbytečná hysterie, kdy si někteří (opět) došli do diskusí kopnout do GNOME 3, jiní si myslí, že to jde s GNOME prudce z kopce atd. A přitom GNOME má jen problémy jako každý jiný projekt.
Mimochodem ten úprk uživatelů od GNOME moc nepozoruju. Ano, někteří ty změny v GNOME 3 nerozdýchali a přešli třeba na Xfce (což je v naprostém pořádku, ať si každý používá, co mu vyhovuje), ale zase se objevili jiní, které GNOME 3 oslovilo. Všiml jsem si, že díky GNOME 3 Fedoře docela slušně vzrostla uživatelská základna.
Mně taky některé úlety štvou (osekání Nautilu, chybějící power-off,...), ale samotné prostředí se mi líbí čím dál víc. Teď jsem na pracovním notebooku upgradoval na GNOME 3.4 a musím říct, že vyřešili plno drobných problémů, nedotažeností. A to se mi na tom líbí. Nehoní se za funkcemi, ale za tím, aby hrály detaily a prostředí bylo dotažené. To totiž dělá rozdíl.