Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Buducnost GNOME  (Přečteno 2490 krát)

gandhi

• Host
Buducnost GNOME
« kdy: 29 Července 2012, 12:12:43 »
Stale viac clankov pribuda o declinovani GNOME, understaffovani atd.

Osobne by ma zaujimali nazory ako sa to asi bude vyvijat do buducna.

Diky moc

Dandim

• Aktivní člen
  • *
Re:Buducnost GNOME
« Odpověď #1 kdy: 29 Července 2012, 13:03:07 »
Možná přidám dva odkazy z poslední doby a které se hodí asi k tématu:
http://www.linuxexpres.cz/gnome-v-problemech
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTE0ODg

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 29 Července 2012, 13:30:20 »
GNOME jako takový si proti sobě poštval jak uživatele, tak vývojáře, ale na GTK+ je postaveno víc než jen GNOME (Xfce, LXDE).

Faktem je, že GNOME 3 se pokouší postupně opravovat chyby v ergonomii, chyby v samotném kódu a reagovat na výtky uživatelů. Nicméně nějaký jasný plán rozvoje prostě chybí. Vývojáři KDE mají na dalších pár let o práci postaráno, protože v KDE 4 je toho ještě pořád docela dost co nefunguje správně. GNOME je na tom tak, že ve verzi 3 se těch chyb zase tolik nevyskytuje. Vývojáři by měli zapracovat hlavně na tom, že funkce některých součástí jsou ořezány až na nejnutnější minimum a to není moc dobře (Nautilus který neumí vytvářet spouštěče docela komplikuje život). Ale co dělat s téměř hotovým prostředím aby se vývoj nezastavil, zase překopat vzhled a ovládání, těžko říct, ta vize rozvoje GNOME do budoucna chybí.

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 30 Července 2012, 17:32:23 »
Gnome chybí něco jako "BRAINSTORM" a myslím si, že podoba budoucího GNOME by se začala rýsovat :-) Jsem s Gnome už od začátku, mám ho rád a nechci měnit, trošku mě mrzel přechod z 2 na 3, ale rychle jsem si zvykl a musím uznat, že to byl krok správným směrem. Držím Gnome palce.

PS: Nautilus je opravdu nic moc, když porovnám třeba ze Servant salamandrem pro Windows, tak by dostal snad pět mínus :-( Chápu, že ho chtěli zjednodušit, ale tohle je už pro totální trotly. Proč tam nenechají spoustu nastavení (tak jako kdejaký FREE file manager pro Win.), které by si trochu zkušený člověk mohl třeba pozapínat?

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #4 kdy: 31 Července 2012, 01:06:51 »
Těch víc článků má jeden původ - blogový zápisek Benjamina Otta, správce GTK+. Benjamin tím zápiskem chtěl vyvolat diskusi nad problémy GNOME. Podle toho to taky napsal a načasoval (den před začátkem GUADECu). Psané to je přehnaně negativisticky, aby se ty problémy zdůraznily. Ti lidi, kteří od GNOME odchází, ve skutečnosti neodchází. GNOME není jen projektem Red Hatu, ale více firem by neškodilo. Důležité GTK aplikace jako GIMP, Firefox a LibreOffice ještě nejsou na GTK 3, ale třeba Firefox a LibreOffice už mají fungující vývojové verze. Holt všechno něco trvá.

Já jsem rád, že Benjamin ty problémy takovou formou napsal. Snad to ty důležité lidi popostrčí v tom, aby je řešili. Je kolem toho ale zbytečná hysterie, kdy si někteří (opět) došli do diskusí kopnout do GNOME 3, jiní si myslí, že to jde s GNOME prudce z kopce atd. A přitom GNOME má jen problémy jako každý jiný projekt.

Mimochodem ten úprk uživatelů od GNOME moc nepozoruju. Ano, někteří ty změny v GNOME 3 nerozdýchali a přešli třeba na Xfce (což je v naprostém pořádku, ať si každý používá, co mu vyhovuje), ale zase se objevili jiní, které GNOME 3 oslovilo. Všiml jsem si, že díky GNOME 3 Fedoře docela slušně vzrostla uživatelská základna.

Mně taky některé úlety štvou (osekání Nautilu, chybějící power-off,...), ale samotné prostředí se mi líbí čím dál víc. Teď jsem na pracovním notebooku upgradoval na GNOME 3.4 a musím říct, že vyřešili plno drobných problémů, nedotažeností. A to se mi na tom líbí. Nehoní se za funkcemi, ale za tím, aby hrály detaily a prostředí bylo dotažené. To totiž dělá rozdíl.

gandhi

• Host
« Odpověď #5 kdy: 07 Srpna 2012, 15:31:03 »
Citace
Všiml jsem si, že díky GNOME 3 Fedoře docela slušně vzrostla uživatelská základna.

Million? Kolko v % a aky bol zaklad? Konkurencia je kazdopadne dobra.

Ten nautilus to vobec nechapem, toto by si mohol ozrejmit, lebo:
1. Ak GNOME 3 je "tabletovy" OS, tak nautilus (Files) nie su potrebne, vid Android, iOS pre BFU, tiez tam neni sprava suborov nejaka
2. GNOME 3 je desktopovy OS (napr. podla designu GNOME Shellu), ale potrebovali koderi zmensit code base a refactorovat
3. GNOME 3 nevie co je (fakt mi tam chyba nejaka vizia, proste ze preco to ma fungovat ako to funguje)

Ja mam uz aj fedoru, som si povedal ze ju znovu skusim, na notasi to je hrozne plytvanie miestom :/, desktop nemam v moci :D

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #6 kdy: 08 Srpna 2012, 10:23:08 »
Million? Kolko v % a aky bol zaklad? Konkurencia je kazdopadne dobra.
Co se týče uživatelské základny, to netuším. Z pohledu mé práce mně zajímají aktivní lidi, kteří se účastní akcí, překládají, přispívají kódem atd., tam to šlo vidět. Nejvíc to šlo vidět asi v komunitě přispěvatelů GNOME, protože Ubuntu má tak brutálně opatchované GNOME knihovny, že už se s nimi těžko něco spolehlivě vyvíjí pro upstream.

Ten nautilus to vobec nechapem, toto by si mohol ozrejmit.
Změny v Nautilu jsou vysvětleny tady: http://blogs.gnome.org/mccann/2012/08/01/cross-cut/

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #7 kdy: 08 Srpna 2012, 11:56:14 »
doufam, ze **They will soon die in pain :P .. a ze vic lidi se bude venovat KDE

.. abych teda byl uprimnej ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Srpna 2012, 13:37:16 »
doufam, ze **They will soon die in pain :P .. a ze vic lidi se bude venovat KDE

.. abych teda byl uprimnej ..
Nebyla ta hláška v Shadow warrior? Nebo to bolo "No pain, no gain!"?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.