Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde nainštalolovať ZeosLib do programu Lazarus  (Přečteno 4776 krát)

Palo13

• Návštěvník
Nejde nainštalolovať ZeosLib do programu Lazarus
« kdy: 25 Října 2012, 21:34:41 »
Asi to bude systémová chyba ale pri inštalácii aplikácie ZeosLib do programu Lazarus mi pri stlačení tlačidla inštalácie vypíše túto chybu:  "Error: Can´t create object file:/home/pavol/.lazarus/units/i368-linux/lazconf.o" . Mám podozrenie, že sa tu skôr "operák stavia na zadné" ako by to mala byť chyba spomínaného programu. Mašina je ACER Aspire 6930, tá asi nebude problem a "operák" 12.04, Lazarus 09.30.2, Zeos 6.6.6. Ak má ktokoľvek k tomuto niečo napísať budem vďačný za každé info.
Vopred ďakujem.

pacholik

• Závislák
Re:Nejde nainštalolovať ZeosLib do programu Lazarus
« Odpověď #1 kdy: 25 Října 2012, 23:20:16 »
máš tam práva?
Kód: [Vybrat]
ls -l /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux
ls -ld /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Října 2012, 19:37:12 »
No tak vôbec netuším o čom hovoríš.  :-\ Sa mi ale zdalo čudné ,že sa spúšťa inštalácia a vôbec si nepýta overenie ako pri inštaláciách cez synaptic alebo centrum softvéru. Ale keď som dal do terminálu tie príkazy čo si tu uverejnil tak s toho vyšlo toto : pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ ls -ld /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux
ls: nie je možné pristupovať k /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux: Adresár alebo súbor neexistuje
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ ls -l /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux
ls: nie je možné pristupovať k /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux: Adresár alebo súbor neexistuje

napíš mi prosím ako mám ďalej pokračovať s tými právami, aby som sa niekam už pohol konečne.
Dik

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #3 kdy: 26 Října 2012, 23:38:40 »
Tak nejdříve musíš mít správně nainstalovaný Lazarus.
(Pokud ho nemáš správně nainstalovaný, tak ho odstraň a nainstaluj znovu podle níže uvedeného postupu)

Správná instalace se provádí např. ze synapticu. Najdeš si metabalíček se jménem: lazarus ten nainstaluješ.
Dále si myslím, že je potřeba mít nainstalované i zdrojové texty lazarusu metabalíček se jménem: lazarus-src. (Já je mám nainstalované)
---------------------------
EDIT: k instalaci lazarusu stačí i následující příkaz. Zkoušel jsem ho, a součástí jsou i zdrojové texty:
sudo apt-get install lazarus---------------------------
Postup instalace ZeosDBO je zde ZeosDBO - Free Pascal wiki. Jsou zde však chyby. Níže popisuji sled příkazů v terminálu, pomocí kterých jsem si načetl ZeosDBO komponenty do PC.
Nejdříve se nainstaluje subversion a pomocí něho se zkopírují komponenty do připraveného adresáře.
sudo apt-get install subversion
mkdir ~/zeosdbo
cd ~/zeosdbo/
svn co http://svn.code.sf.net/p/zeoslib/code-0/trunk
Jakmile se ti zkopírují komponenty spusť Lazarus
Pak v Menu vyber (Mám menu v češtině, proto to je česky :-) ):
Balíček / Otevřít soubor balíčku (.lpk)...
V otevřeném dialogu stiskni tlačítka:
Přeložit
Instalovat
Potvrď překlad a restart Lazarusu
No a mělo by to být.
« Poslední změna: 27 Října 2012, 00:26:22 od Myrmica »
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Října 2012, 11:27:43 »
Toto bude asi "neverending story".   :-[ Mám ubuntu jedno v PC a jedno na externom HD. Inštaláciu Lazara som previedol raz cez príkazový riadok a raz cez Synaptic. Tie príkazy som kopíroval a spúšťal pekne po jednom v termináli.A takto my to vychádzalo: "Rozbaľuje sa libsvn1 (z .../libsvn1_1.6.17dfsg-3ubuntu3_i386.deb) ...
Selecting previously unselected package subversion.
Rozbaľuje sa subversion (z .../subversion_1.6.17dfsg-3ubuntu3_i386.deb) ...
Spracúvajú sa spúšťače man-db ...
Nastavuje sa balík libsvn1 (1.6.17dfsg-3ubuntu3) ...
Nastavuje sa balík subversion (1.6.17dfsg-3ubuntu3) ...
Spracúvajú sa spúšťače libc-bin ...
ldconfig deferred processing now taking place
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ mkdir ~/zeosdbo
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ cd ~/zeosdbo/
pavol@pavol-Aspire-6930G:~/zeosdbo$ svn co http://svn.code.sf.net/p/zeoslib/code-0/trunk". Ten posledný príkaz tiež prebehol v pohode.No a potom už klasika : Balíček- Otvoriť súbory balíčka(.lpk)-zcomponent.lpk. Preklad-všekto OK a pri inštalácií mi zasa vyhodí že nedokáže vytvoriť spomínaní adresár. Už ma chytá zúfalstvo.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #5 kdy: 27 Října 2012, 13:54:17 »
Mrkni na práva tohoto souboru. Přesvědči se, jestli jsi vlastník toho souboru, a jeho práva jsou 664. Nebo ho zkus smazat. 
Možná, že když jsi přeinstalovával Lazarus, tak jsi nesmázl adresář ~/.lazarus.
Nezapomeň, že komponenty ZeosDBO se instalují balíčkem ~/zeosdbo/trunk/packages/lazarus/zcomponent.lpk

Mě vše funguje, ale mám 64bit verzi Lazarusu.

EDIT:
Zkoušel jsem Lazarus na jiné instalaci Ubuntu. Vše mi funguje jak jsem popsal. Možná je to dáno tím, že používám Ubuntu 12.10 a Lazarus v0.9.30.4
« Poslední změna: 27 Října 2012, 14:24:56 od Myrmica »
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #6 kdy: 27 Října 2012, 17:32:32 »
Tak jsem to samé zkoušel na Ubuntu 12.04 (64bit) a Lazarus 0.9.30.2. Při instalaci jsem měl problém se zdroji fpc 2.4.4. Musel jsem je reinstalovat pomocí synaptic, aby je Lazarus našel. Jakmile je našel (nedával při startu hlášku o chybějícím adresáři se zdroji), tak jsem zkusil Lazarus znovu zkompilovat.
Menu:
Nástroje / Sestavit Lazarus s profilem: Sestavit IDE s balíčky
Při kompilaci mi to dalo podobnou hlášku jako tobě.
Nemohl vytvořit soubor: ~/.lazarus/units/x86_64-linux/lazconf.o
Při kontrole jsem zjistil, že adresář ~/.lazarus/units/x86_64-linux/ neexistuje. Tak jsem ho vytvořil ručně. Potom najednou kompilace Lazarusu fungovala včetně instalace nových komponent.
Takže moje rada (za předpokladu že Lazarusu nechybí zdroje fpc):
1. vytvoř si příslušný adresář třeba takto:
mkdir ~/.lazarus/units
cd ~/.lazarus/units
mkdir i368-linux
2. Zkus kompilaci Lazarusu
Menu:
Nástroje / Sestavit Lazarus s profilem: Sestavit IDE s balíčky

Pokud se kompilace podaří, výše popsaným způsobem nainstaluj ZeosDBO komponenty

EDIT: Opravil jsem chybu v příkazech pro vytvoření adresáře ~/.lazarus/units/i368-linux
« Poslední změna: 27 Října 2012, 17:44:45 od Myrmica »

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 27 Října 2012, 23:44:12 »
Chápeš to?!

pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ ls -l /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux
celkom 0
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ ls -ld /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux
drwxrwxr-x 2 pavol pavol 4096 okt 27 23:00 /home/pavol/.lazarus/units/i368-linux
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ su lazarus
Id lazarus je neznáme.
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ lazarus
lazarus: command not found
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$

Pri "Nástroje / Sestavit Lazarus s profilem: Sestavit IDE s balíčky" ta istá chyba : " "Error: Can´t create object file:/home/pavol/.lazarus/units/i368-linux/lazconf.o"
Čo je zaujímavé, je že sa Lazarus nedá spustiť cez terminál. Ako keby nemal oprávnenia robiť úpravy v systéme.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #8 kdy: 28 Října 2012, 10:25:22 »
Z terminálu lze lazarus spustit např. příkazy:
lazarus-ide
startlazarus
případně lze spustit compiler (musí mít parametry co kompilovat)
lazbuild
Vypadá to, že ten adresář pro lazconf.o máš správně vytvořený, a není mi jasné proč nejde Lazarus zkompilovat.

Já osobně bych provedl kompletní odinstalaci (úplně odstranit) lazarusu a fpc. (nechci tě k tomu nutit, určitě jsi to udělal mnohokrát)
zkontroloval bych adresáře:
  PrimaryConfigPath="~/.lazarus"
  SecondaryConfigPath="/etc/lazarus"
a pokud nejsou, smázl je včetně obsahu.
Asi bych restartoval PC (To je zvyk z restartovacího operačního systému windows  ;) )
Pak bych nainstaloval metabalík lazarus. Ten si nainstaluje i fpc. Zkontroloval bych a případně doinstaloval zdrojové texty fpc či lazarusu.
Pak bych spustil lazarus. Pokud by hlásil nepřítomnost zdrojových textů fpc, přeinstaloval bych je a zároveň prověřil, jestli opravdu jsou v místě, kde je lazarus hledá.
Pokud lazarus startuje bez problémů, zkusil bych kompilaci. ( obligátní Sestavit Lazarus s profilem: Sestavit IDE s balíčky)
Pokud bude hlásit chybu Error: Can´t create object file:/home/pavol/.lazarus/units/i368-linux/lazconf.o, vytvořil bych ručně příslušný adresář
mkdir -p ~/.lazarus/units/i368-linux/a znovu zkusil kompilaci.

Já si zatím někam natáhnu 32bit Ubuntu 12.04 a mrknu na to. Chyba může být i někde jinde....

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 28 Října 2012, 11:14:28 »
Mám to!!  ;D
Bolo to nakoniec v prístupe.
Prihlásil som sa ako root do terminálu a potom som dal ten príkaz od teba "lazarus-ide". A potom to už išlo ako po masle.Ešte nie je vylúčené,že tam nebude problém keď sa bude chcieť aktualizovať alebo vykonať nejakú zmenu. Ale tak hádam to nebude už nejaký problém. Každopádne Ti ďakujem za pomoc a prípadne napíš ešte aj vlastné skúsenosti. 

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Října 2012, 11:23:05 »
No ako som predpokladal. Da sa v ňom pracovať ,len keď ho otvoríš cez terminál ako root.Ale tak to už je len taká kozmetická chyba.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #11 kdy: 28 Října 2012, 12:44:03 »
Je mi to divné, na 64bit Ubuntu 12.04 LTS i na 64bit Ubuntu 12.10 mi to funguje pod uživatelem, který Lazarus nainstaloval.

Je fakt, že s instalací Lazarus na 64bit Ubuntu 12.10 byly podstatně menší potíže než na 12.04.

Ubuntu 32bit se mi zatím nepodařilo nainstalovat. Pokud ho nainstaluji, tak sem napíšu mé zkušenosti s instalací Lazarusu.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #12 kdy: 28 Října 2012, 14:45:21 »
Pro inspiraci jsem Ti napsal jak jsem Lazarus rozchodil v podobě co nejpodobnější té tvé:

Nainstaloval jsem si VirtualBox, do něj Ubuntu 12.04.1 LTS. Aktualizoval.
Nainstaloval jsem Synaptic
Pomocí Synaptic jsem nainstaloval
1. metabalík fpc a metabalík fpc-source (verze 2.4.4)
2. metabalík lazarus (verze 0.9.30.2)
Pak jsem nastavil v lazarusu cestu k zdrojovým textům fpc. Nastavení je v menu:
Prostředí / Nastavení...
pak zvolit Prostředí / Soubory
Potom zadat správnou cestu do: Zdrojový adresář FPC: /usr/share/fpcsrc/2.4.4/
ukončit Lazarus
Potom vytvořit adresář
mkdir -p ~/.lazarus/units/i368-linux/No a pak jsem odzkoušel kompilaci lazarusu podle dříve popsaného postupu.
Vše fungovalo, nepotřeboval jsem práva root.

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 30 Října 2012, 21:27:48 »
Skúsil som to celé spraviť podľa tvojho postupu ale nijaká zmena. Toto mi vypísalo keď som otvoril Lazarus cez terminál:

pavol@pavol-Aspire-6930G:~$ startlazarus
TLazarusManager.Run DefaultDir="/usr/lib/lazarus/0.9.30.2/" CustomDir="/home/pavol/.lazarus/bin/"
TLazarusManager.Run starting /usr/lib/lazarus/0.9.30.2/lazarus ...
TMainIDE.ParseCmdLineOptions:
  PrimaryConfigPath="/home/pavol/.lazarus"
  SecondaryConfigPath="/etc/lazarus"
TMainIDE.DoLoadLFM Creating designer for hidden component of /home/pavol/unit2.pas
TMainIDE.DoOpenProjectFile Form1:TForm1 TDesigner
CreateBuildLazarusOptions NewTargetOS=linux NewTargetCPU=i386
CreateBuildLazarusOptions LazDir readonly NewTargetDirectory=/home/pavol/.lazarus/bin
TBuildManager.SetBuildTargetIDE OS=linux CPU=i386 WS=gtk2
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A zcore
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A SDFLaz
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A Printer4Lazarus
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A zplain
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A zparsesql
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A DBFLaz
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A ToDoListLaz
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A TAChartLazarusPkg
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A ProjTemplates
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A fpcunitide
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A ChmHelpPkg
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A jcfidelazarus
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A TurboPowerIPro
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A MemDSLaz
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A printers4lazide
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A RunTimeTypeInfoControls
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A zdbc
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A SQLDBLaz
TPkgManager.SaveAutoInstallDependencies A zcomponent
TBaseCompilerOptions.MakeOptionsString UnitOutputDirectory="lib/$(TargetCPU)-$(TargetOS)" CurOutputDir="/home/pavol/zeosdbo/trunk/packages/lazarus/lib/i386-linux/"
TBaseCompilerOptions.MakeOptionsString UnitOutputDirectory="lib/$(TargetCPU)-$(TargetOS)" CurOutputDir="/home/pavol/zeosdbo/trunk/packages/lazarus/lib/i386-linux/"
CreateBuildLazarusOptions LazDir readonly NewTargetDirectory=/home/pavol/.lazarus/bin
[TExternalToolList.Run] CmdLine="/usr/bin/make ide -w" WorkDir="/usr/lib/lazarus/0.9.30.2/"
make: Entering directory `/usr/lib/lazarus/0.9.30.2'
/usr/bin/make -C ide all
make[1]: Entering directory `/usr/lib/lazarus/0.9.30.2/ide'
/usr/bin/make --assume-new=lazarus.pp lazarus
make[2]: Entering directory `/usr/lib/lazarus/0.9.30.2/ide'
/usr/bin/fpc -gl -dlclgtk2 -Fu../lcl/units/i386-linux -Fu../lcl/units/i386-linux/gtk2 -Fu../components/codetools/units/i386-linux -Fu../components/synedit/units/i386-linux -Fu../components/lazcontrols/lib/i386-linux -Fu../components/custom -Fu../components/mpaslex -Fu../ideintf/units/i386-linux -Fu../designer -Fu../debugger -Fu../debugger/frames -Fu../converter -Fu../packager -Fu../packager/frames -Fu../packager/units/i386-linux -Fu../units/i386-linux -Fuframes -Fu. -Fu/usr/lib/fpc/2.4.4/units/i386-linux/rtl -Fu/usr/lib/fpc/2.4.4/units/i386-linux/regexpr -Fiinclude -Fiinclude/linux -Fi../images -FE.. -FU../units/i386-linux -Fl/usr/lib/gcc/i686-linux-gnu/4.6 -Flinclude -Fl/etc/ld.so.conf.d/*.conf @/home/pavol/.lazarus/idemake.cfg -FU/home/pavol/.lazarus/units/i386-linux -FE/home/pavol/.lazarus/bin -di386 lazarus.pp
Free Pascal Compiler version 2.4.4-3.1 [2012/01/04] for i386
Copyright (c) 1993-2010 by Florian Klaempfl
Target OS: Linux for i386
Compiling lazarus.pp
Compiling lazconf.pp
Error: Can't create object file: /home/pavol/.lazarus/units/i386-linux/lazconf.o
TExternalToolList.Run Exception: Error: Can't create object file: /home/pavol/.lazarus/units/i386-linux/lazconf.o
TMainIDE.DoOpenEditorFile ignoring special file: /usr/lib/lazarus/0.9.30.2/ide/

(lazarus:2712): Gtk-CRITICAL **: IA__gtk_widget_get_toplevel: assertion `GTK_IS_WIDGET (widget)' failed
[CRITICAL] os_bar_hide: assertion `OS_IS_BAR (bar)' failed

(lazarus:2712): Gtk-CRITICAL **: IA__gtk_widget_hide: assertion `GTK_IS_WIDGET (widget)' failed
[CRITICAL] os_bar_set_parent: assertion `OS_IS_BAR (bar)' failed
LAZARUS END - cleaning up ...
[TMainIDE.Destroy] A
[TMainIDE.Destroy] B  -> inherited Destroy... TMainIDE
[TMainIDE.Destroy] END
[CRITICAL] os_bar_hide: assertion `OS_IS_BAR (bar)' failed

(startlazarus:2708): Gtk-CRITICAL **: IA__gtk_widget_hide: assertion `GTK_IS_WIDGET (widget)' failed
[CRITICAL] os_bar_set_parent: assertion `OS_IS_BAR (bar)' failed
pavol@pavol-Aspire-6930G:~$

EDIT: //Tadeáš Pařík → Používejte prosím code pro výpisy. Díky!
« Poslední změna: 30 Října 2012, 22:03:00 od Palo13 »

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 30 Října 2012, 22:15:25 »
A ešte jedna vec . Ako prosím ťa zistím či mám k tomu priečinku práva a ako sa to dá zmeniť? 

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #15 kdy: 30 Října 2012, 22:40:45 »
Postup jak zjistíš přístupová práva (Klikni na odkaz.).
To je jediné, co ti mohu poradit. Protože mě už nic jiného nenapadá.

Já teď zjišťuji jak do Lazarusu dostanu komponenty LazReport. (Tisk sestav v Lazarusu.) Zatím mi to moc nejde.

Palo13

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 31 Října 2012, 21:05:17 »
No kým sa ja dostanem k tisku pretečie ešte veľa vody.  :( Najprv sa chcem naučiť vkladať údaje do databázy.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #17 kdy: 31 Října 2012, 23:05:45 »
No okolo databází něco vím, hlavně Firebird :-). Pokud budeš něco kolem databází potřebovat založ téma v programování. Myslím, že kolem databází tu bude víc lidí co poradí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.