Já vím, jen jsem nemohl uvěřit, že takový základní nástroj jakým Apt je, stále není počeštěn. Nejvíce se ale předhazuje začátečníkům, jako zdroj řešení pokročilejší (otázka je co znamená pokročilejší) správy balíků v přík. řádku.
Já řeším např. odinstalaci balíků, poskytnutých v základní instalaci, tzn. zbavení se balíku, tak aby se odinstaloval pouze ten, a žádný jiný (tzn. zbavit se nejdříve závislého/závislých metabalíku.
Protože je Aptitude jako jediný správce počeštěn, přijde mi, že právě ten je nevhodnější pro začátečníky.
To byla jen úvaha, údiv nad stavem, ne otázka.
1. Otázka:
Jak zjistím nejdříve výpis závislých balíků, pomocí Aptitude?
Příklad: zkouším balík aptitude --show-deps xserver-xorg-video-allodpověď Aptitude: Tato aptitude nemá schopnosti svaté krávy.
2. Otázka: xserver-xorg-video-all, je metabalík, jak zjistit všechny metabalíky v distribuci, aniž bych zkoušel, každý zvlášť? Předpokládám, že to půjde zjistit z nějaké metainformace, protože balíky nemají v názvech meta (každý metabalík).
3. Otázka: Jak odstranit balík xserver-xorg-video-all, aniž by vzal sebou jediný ovladač (nerad bych instaloval zbytečně ze síťe, co už mám jednou stažené z ISO)?
Strávil jsem více času v distribuci Gentoo, tam je to triviální, ale nemohu na to přijít v lidské distribuci.
doplnění: xserver-xorg-video-all, lze odebrat v Synapticu. Ale už ne, knihovnu libldap. Mám desktop, ne server, nabízí se v aktualizacích. V Synapticu je odinstalace nemožná, chce to vzít kolem sta nesouvisicích balíků (jen si to myslím, nevím jak to ověřit).