Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hromadné nastavení uživatelských účtů  (Přečteno 2067 krát)

Patek5

• Návštěvník
Hromadné nastavení uživatelských účtů
« kdy: 15 Listopadu 2012, 12:15:35 »
Zdrávím,

hledal jsem různě po internetu, ale asi nehledám ten správný výraz. Začal jsem spravovat školu, na které je Linux komplet a nehodlají to měnit.

Zatím se v tom zorientovávám, ale potřeboval bych pomoct. Pracujeme na serveru CentOS a na stanicích máme Kubuntu verzi 12.04. Mým záměrem je to, aby všichni uživatelé měli stejné plochy a tyto plochy se nastavovali tak jak potřebuji. Dá se to nějak zařídit?

Hledal jsem to různě po Googlu, ale nemohu nic najít. Je možné, že jsem hledal na různých tématech, ale nedokázal jsme správně formulovat svou otázku.

Snad mě pochopíte.

Předem moc děkuji

beer

• Host
Re:Hromadné nastavení uživatelských účtů
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2012, 13:06:56 »
Co to znamená stejné plochy? Stejné ikony na ploše, stejné pozadí, které by si nemohli měnit, a aby si tam nemohli nic vlastního přidat?

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2012, 13:12:36 »
Ty stanice jsou ve skutečnosti jen tenkými klienty a plochy jsou na CentOS? Nebo jsou lokální?

Pokud chceš, aby měli všichni stejnou plochu, tak by bylo asi dobré, aby byla konfigurována přímo na centos a uživatelům se načítala plocha z nějakého defaultního účtu na CentOS a nastavení práv pro uživatele na spuštění, čtení, ale ne pro zápis (přímo u toho defaultního účtu. U jednotlivých uživatelů by mohl být jen symlink na defaultní plochu.

Spouštěče na programy by pak obsahovali buď lokální cestu k programu, pokud pracují s programy lokálně, nebo cestu k programu na CentOS, pokud spouštějí programy ze serveru na CentOS..

Patek5

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2012, 14:23:32 »
Přesně nevím jak to funguje, mám to přidělené za trest asi. Ale počítám, že je to tak, že nastavení plochy a podobné věci jsou na serveru i se složkami home. Programy ale používají ty, co jsou nainstalované na stanicích.

A já potřebuji, abych jim udržoval statickou plochu. Aby měli vše nastavené tak jak mají, to znamená ikony na svém místě aby je pak nehledali všemožně a taky by se mi hodilo, jak jim měnit třeba pozadí plochy abych tam mohl např. uveřejňovat informace pro studenty.

Díky za odpověď

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2012, 14:53:15 »
Ok, tak si vytvoř na serveru nějakého default usera, dej ho do nějaké skupiny a této skupině dej přístup pro čtení a spuštění. Pak do tého skupiny přidej všechny žáky, kteří tuto plochu mají využívat a nasymlinkuj jím tuto plochu místo té, kterou aktuálně používají.

Těch default userů a různých ploch můžeš vytvořit více, například pro každý ročník jiného, pokud chceš, aby vyšší ročníky měli jiné programy atd na ploše.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.