Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: wubi a stary ntb  (Přečteno 1211 krát)

desannko

• Návštěvník
wubi a stary ntb
« kdy: 20 Prosince 2012, 18:33:39 »
chystam sa na stary notebook (nieco okolo 2Ghz singlecore cpu, 512MB ram) s win xp nainstalovat aj lubuntu ako druhy os cez wubi z dovodu ze je ozaj malo narocne a s xpckom je uz dneska ten notas takmer nepouzitelny... avsak kvoli niektoremu sw ho tam stale treba, cize prec ist nesmie ( podotykam ze ten sw pod wine nefunguje..)

takze by som sa vas chcel spytat ako je to v praxi s vykonom linuxu bootovaneho v podstate pod ntfs..
ci ma vobec nejaky zmysel do toho ist pretoze ak by lubuntu vo vysledku malo byt tak pomale ako xp, bola by to zbytocnost..
ak, tak ocenil by som aj nejake odporucania co by mohli pomoct vykonu ako napr ci precistit, defragmentovat disk, ci zvolit vacsi alebo mensi priestor pre wubi instaciu atd..

iny (klasicky) sposob instalacie linuxu nepripada v uvahu, kedze data co su tam su velmi dolezite, nemienim riskovat...
a nejedna sa o moj pocitac. takze si nenavyberam. jedine wubi

janek-m

• Host
Re:wubi a stary ntb
« Odpověď #1 kdy: 20 Prosince 2012, 19:18:00 »
Pri inštalácii Ubuntu (Lubuntu) cez Wubi sa OS nainštaluje ako akákoľvek iná aplikácia vo Win. Z toho vyplýva aj funkcionalita takto nainštalovaného OS. Ak ti Win XP ide pomaly, Ubuntu nainštalované týmto spôsobom pravdepodobne rýchlejšie nepôjde. Ak sa predsa len rozhodneš vyskúšať inštaláciu cez WUBI, tak v inštalátore priraď aspoň 15 GB miesta. Ak to nepôjde podľa tvojich predstáv, tak to odinštaluješ ako bežnú Win-aplikáciu.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 20 Prosince 2012, 20:16:06 »
> Ak ti Win XP ide pomaly, Ubuntu nainštalované týmto spôsobom pravdepodobne rýchlejšie nepôjde.
To je nesmysl, to není žádná virtualizace.

Pokud hodláš Lubuntu používat jako primární systém tak Wubi není šťastné řešení. Pokud se ti v něm někdy nedejbože něco posere tak budeš mít mizivé šance na nápravu či aspoň zálohu dat. Doporučuji klasický dualboot.

Pokud opravdu není zbytí tak ta defragmentace by asi pomohla.

desannko

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Prosince 2012, 22:17:44 »
s klasickym dualbootom mam bohuzial zle skusenosti, raz som sa tak snazil nainstalovat ubuntu vedla win7, postupoval som zakladnymi krokmi (teda ziadne pokrocile operacie s particiami) a prisiel som v grube o moznost bootovat windows...

keby sa jednalo o moj pc pohral by som sa stym, tu nehodlam riskovat... ten xp tam ako je proste ostat musi a zaloha dat + nahratie nepripada (zatial) v uvahu.

btw: ta spojitost pomale xp=pomale lubuntu mi tiez pride ako nezmysel. maximalne co by mohlo zavazit je fragmentovany disk nie?
predsa spustam len linux pod ntfs, nie priamo pod windowsom...

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Prosince 2012, 08:57:01 »
Citace
@pacholik:> Ak ti Win XP ide pomaly, Ubuntu nainštalované týmto spôsobom pravdepodobne rýchlejšie nepôjde.
To je nesmysl, to není žádná virtualizace.
Netvrdil by som, že je to nezmysel, Ubuntu sa cez WUBI nainštaluje ako aplikácia Windows. Samozrejme nie je to virtualizácia ale v podstate  inštalátor vytvorí na oddiele Windows akýsi "virtuálny" diskový oddiel, pretože sa tento v skutočnosti nijak nerozdeľuje.

Citace
@desanko: btw: ta spojitost pomale xp=pomale lubuntu mi tiez pride ako nezmysel. maximalne co by mohlo zavazit je fragmentovany disk nie?
predsa spustam len linux pod ntfs, nie priamo pod windowsom...

To, či bude Lubuntu pomalé uvidíš sám. Treba to vyskúšať. WUBI je exe súbor a umožňuje nainštalovať Ubuntu do Windows. Ja som v tomto smere napísal, že takto nainštalované Lubuntu pravdepodobne rýchlejšie nepôjde. 

pacholik

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Prosince 2012, 17:17:00 »
No, tak se asi shodneme že jediné co by mohlo vadit je fragmentace. Příčina pomalosti xp bude ale nejspíš jiná.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.