Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dodatečné rozdělení disku  (Přečteno 1798 krát)

unpix

• Návštěvník
Dodatečné rozdělení disku
« kdy: 22 Prosince 2012, 11:11:38 »
Dobrý den, mám následující dotaz:

- na notebook s Win7 jsme nainstaloval Kubuntu a to tak, že na půlce HDD je ten Win7 a na druhou půlku jsem dal oddíly linuxu
- po zjištění, že linux umí pracovat s nfs jsem si říkal, že bych z té půlky pro linux ukrojil ještě na jeden oddíl (s nfs) se kterým bych mohl pracovat jak z win7, tak linuxu.

Poradil by někdo, jak toho dosáhnout co nejjednodušší cestou?
Jako první (amatérské) řešení mě napadlo, že bych prostě přeinstaloval linux (protože tam zatím nemám nic důležitého) a při instalaci prostě vytvořil jeden nfs oddíl. Pak ještě je otázka, jestli win7 tenhle "disk" uvidí...
A pak jsem si ještě uvědomil, že tam mám grub - tak se obávám, jestli se nemůže něco při této operaci s nim něco podít. Rád bych dodal, že (přestože mám win7 zcela legálně) nemám v této chvíli dispozici instalační DVD windowsů.

Předem děkuji za radu.

unpix

• Návštěvník
Re:Dodatečné rozdělení disku
« Odpověď #1 kdy: 27 Prosince 2012, 20:32:47 »
Děkuji za tip. Já jen, že jestli pak nebude s tím mít problémy ten GRUB. Abych počítač pak vůbec nějak spustil..\

Mimochodem, umí gparted pracovat i s ntfs (díky za opravu)? Instalátor Ubuntu to neumí (asi proto, že nepotřebuje...)
« Poslední změna: 27 Prosince 2012, 20:37:22 od unpix »

janek-m

• Host
Re:Dodatečné rozdělení disku
« Odpověď #2 kdy: 27 Prosince 2012, 21:20:39 »
Děkuji za tip. Já jen, že jestli pak nebude s tím mít problémy ten GRUB. Abych počítač pak vůbec nějak spustil..\

Mimochodem, umí gparted pracovat i s ntfs (díky za opravu)? Instalátor Ubuntu to neumí (asi proto, že nepotřebuje...)

GParted vie pracovať s linuxovými ako aj NTFS oddielmi a bežne sa používa na úpravu ntfs oddielov a aj na formátovanie. Tak isto aj inštalátor Ubuntu dokáže pracovať s takýmito oddielmi.

unpix

• Návštěvník
Re:Dodatečné rozdělení disku[vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 28 Prosince 2012, 15:02:43 »
Tak problém jsem úspěšně vyřešil. Nakonec jsem použil "KDE Partition manager" nebo tak nějak na tom instalačním/LiveCD Ubuntu. Každopádně děkuji všem za tipy.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.