Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automatické mountování externích disků [Vyřešeno]  (Přečteno 3330 krát)

hapecko

• Návštěvník
Automatické mountování externích disků [Vyřešeno]
« kdy: 21 Listopadu 2012, 22:40:34 »
Ahoj,
nedávno jsem nainstaloval xubuntu 12.04. Po poslední aktualizaci se mi přestaly automaticky připojovat externí disky a flashky. Ručně to jde bez problémů, ale občas prostě potřebuji, aby to proběhlo automaticky.
Podle GUI by to mělo být v pořádku. Netušíte někdo, jak obnovit původní nastavení?
Díky
« Poslední změna: 22 Ledna 2013, 18:20:31 od hapecko »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:Automatické mountování externích disků
« Odpověď #1 kdy: 21 Listopadu 2012, 23:54:20 »
V jiném tématu (Obecná podpora / suborovy manager) jsem to někomu vysvětloval pomocí klikací metody:
Použij toto: Disky
Uprav si to u příslušného disku pomocí "Upravit volby připojení".
(Vybrat příslušný disk - svazek a oddíl, potom levým klik na ta zubatá kolečka pod svazkem)
Vypnout Automatické volby připojování.
Zaškrtnout Připojit při spouštění.
Zaškrtnout Zobrazovat v uživatelském rozhraní.
V Označit jako vybrat lidský název.
Je li třeba, doplnit Zobrazovaný název a Název ikony.
Typ souborového systému obvykle nechávám auto.
Snad ti to stačí.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

hapecko

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2012, 08:23:14 »
Bohužel to není tak jednoduché, protože jedu na xfce a ne gnome. Jediné, co jsem tam našel je nastavení Vyměnitelných jednotek a médií, kde je všechno, tak jak by mělo být. Na chování systému to ale nemá nejměnší vliv.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #3 kdy: 22 Listopadu 2012, 10:02:43 »
Tak se mrkni na Wiki, to by ti melo pomoci: fstab
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 22 Listopadu 2012, 10:06:37 »
Bohužel to není tak jednoduché, protože jedu na xfce a ne gnome. Jediné, co jsem tam našel je nastavení Vyměnitelných jednotek a médií, kde je všechno, tak jak by mělo být. Na chování systému to ale nemá nejměnší vliv.

XFCE může používat aplikace z gnome, navíc XFCE je také založené na GTK. Tak proč jednoduše ten nástroj nenainstaluješ?

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #5 kdy: 22 Listopadu 2012, 10:08:40 »

XFCE může používat aplikace z gnome, navíc XFCE je také založené na GTK. Tak proč jednoduše ten nástroj nenainstaluješ?

No ale bude si stávající systém zasírat, čemuž se hodně lidí chce vyhnout. Spousta aplikací si s sebou vezme takovýho balastu, že škoda mluvit.

fstab je elegantní řešení, jak si to upravit na systémové úrovni bez zbytečných obrzliček.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 22 Listopadu 2012, 10:17:38 »
Citace
fstab je elegantní řešení, jak si to upravit na systémové úrovni bez zbytečných obrzliček.
Souhlasím. Na druhou stranu, ten diskový nástroj se vždycky hodí, například pro kontrolu stavu disku a pod. Nezkoumal jsem jeho závislosti, ale nepředpokládám, že si sebou bere jako závislost mnoho balíků, myslím, že jen to nejnutnější, možná u XFCE třeba ani nic dalšího. Smart jde sice taky kontrolovat z terminálu, ale ten Palimpsest (diskový nástroj) je prostě úžasný program  :).

hapecko

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Listopadu 2012, 14:55:28 »
Ani jeden z navržených postupů to úplně neřeší. Palimpsest se mi nepodařilo rozjet:
libgdu:ERROR:gdu-pool.c:2374:device_recurse: assertion failed (depth < 100)

Úprava fstab byla o něco úspěšnější, ale taky zcela neřeší problém. Takto se mi automaticky připojí externí zařízení pouze při startu. Navíc to neřeší problém flashek a disků s více oddíly.

To co potřebuje obnovit je okamžité automatické připojení flashek za běhu.

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 22 Listopadu 2012, 15:04:03 »
Mohlo by pomoci vytvoření nějakého udev pravidla.

hapecko

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 22 Listopadu 2012, 17:36:20 »
udev mě už taky napadlo. Zatím je to bez úspěchu. Pokud se to podaří zprovoznit, dám vědět.

beer

• Host

hapecko

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Listopadu 2012, 20:45:08 »
Nakonec se to povedlo velmi jednoduše. Kdesi jsem se dočetl, že se přednostně berou pravidla z /etc/uedv/rules.d. před /lib/udev/rules.d. Překopíroval jsem sem 60-persistent-storage.rules z /lib/udev/rules.d.
Po dvou restartech se nic nedělo, dnes je po zapnutí vše při starém, po zasunutí automaticky připojí usb zařízení s karty.
Děkuji všem za rady.

hapecko

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 22 Ledna 2013, 18:19:08 »
Nakonec se ukázalo, že to bylo způsobené vadnou oddílovou tabulkou.
Problémy se s mountováním se brzy vrátily, k nim se přidaly další, takže jsem se rozhodl pro reinstalaci systému. Při tom jsem narazil na problémy s tabulkou (pro část systémových nástrojů byla nevidielná). Po její opravě najednou systém šlape jako hodinky.

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 23 Ledna 2013, 08:49:19 »
pro část systémových nástrojů byla nevidielná
že by špatně nastavená práva?

hapecko

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 23 Ledna 2013, 09:09:28 »
pro část systémových nástrojů byla nevidielná
že by špatně nastavená práva?

Nemyslím si. U všech nástrojů jsem to zkoušel jako root. Tabulku mi zobrazil jen fdisk. Dokonce při pokusu o instalaci systému jsem viděl jen čistý disk.
Tabulka v /dev/sda se tvářila jako neexistující a až po jejím zazálohování (záloha byla taky poškozená) se ji podařilo obnovit pouze z té zálohy.

beer

• Host
Re:Automatické mountování externích disků [Vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 23 Ledna 2013, 12:46:24 »
Aha, nevěděl jsem, jakou tabulku máš namysli, jestli /etc/fstab, nebo tabulku v MBR.

Udělej si smart testy, jestli ti teď funguje diskový nástroj, tak v něm, pokud ne, tak přes smart moon tools. Vypadá to, že ti odchází disk.

Mrkni na toto vlákno: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=58295.0
tabulku umi obnovit TestDisk

ALE
pokud je tvoje teorie spravna, tak je ti to k nicemu, protoze se zadnemu programu nepodari do spatneho sektoru nic zapsat

jak overit
zkontroluj SMART data disku nebo cely disk pomoci badblocks ci smartmontools, jestli je sektor 0 opravdu poskozen
http://wiki.ubuntu.cz/Diskov%C3%BD%20n%C3%A1stroj#Data_SMART-1
http://wiki.ubuntu.cz/badblocks
http://wiki.ubuntu.cz/smartmontools

obecne zachrana dat
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1chrana%20dat

Jen doplním, nultý sektor uchovává důležitá data která nelze uložit jinam, pokud je poškozen, můžeš ten disk zahodit
"uchovává důležitá data" je pravda
zbytek ne

ulozit jde kamkoliv, je to jen 512 bytů (vetsinou)
pokud je poskozen, da se obnovit (viz muj post)
disk neni treba zahodit, data se daji obnovit, a smart je schopen vadny sektor premapovat
« Poslední změna: 23 Ledna 2013, 12:51:05 od beer »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.