Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s RAWem  (Přečteno 3163 krát)

wetchon

• Návštěvník
Problem s RAWem
« kdy: 03 Února 2013, 19:21:02 »
Ahoj vsichni,
mam problem s praci s RAWem z Canonu EOS. Zkousel jsem vsechny mozne programy tady odsud z fora, obrazek se mi sice nacte, ale je prez nej takovy divny fialovy filtr. Nevite co s tim? Printscreen prikladam. Diky moc.

[příloha smazaná administrátorem]

menganito

• Závislák
Re:Problem s RAWem
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2013, 21:55:48 »
Mal som podobný problém, keď som raw (tiež canon EOS) načítaval do Gimpu s nejaým pluginom, teraz používam rawtherapee a neviem si ho vynachváliť. Možno má v závislostiach niečo čo problém vyriešilo...

wetchon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2013, 22:19:35 »
Tak bohuzel, i v tomhle programu porad stejny vysledek, fialova fotka

člověk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2013, 22:32:14 »
Můžeš někam uložit originál snímek z foťáku? Např uložto, atd..
Jestli máš strach, tak dej email a já se ti ozvu. Tedy pokud mi věříš.

« Poslední změna: 03 Února 2013, 23:16:45 od člověk »

wetchon

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Února 2013, 23:22:13 »

člověk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2013, 11:28:23 »
Na uložto si to můžeš už smazat.
problém je v nastavení foťáku, nebo jeho exportu snímků, pokud je foťák bez poruchy. obr.1
Lze to otevřít i v Gimpu, ale je třeba určit počet stran nebo vrstev. Otevřít s editor obrázků gimp → importovat z TIFF vybrat rozsah 1 importovat. Pak si s tím můžeš dělat co chceš.
Vše co jsem tu prováděl, prováděl jsem s Gimpem. Stojí ale za úvahu zda má smysl ukládat snímky v 30MB velikosti když se jedná např. o foto  sklenky s vínem, která je rozostřená (nepovedla se)
Opravený snímek máš také na uložto: http://www.uloz.to/xsXUcQk/test-tif

wetchon

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2013, 09:15:16 »
tak jsem zkousel nastaveni fotaku a nic, ani me nenapada cim by to mohlo byt. jedine jsem zkusil dal paletu do Adobe RGB ale stejne nic. Fotak je EOS 650D, mesic stary, karta zformatovana, ve woknech to jde bez problemu. Tak ja uz nevim

menganito

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2013, 14:08:21 »
Ak nemas nejake extra dolezite nastavenia vo fotaku, mozes skusit factory reset (neviem spamati, ako sa tam ide, mrkanem sa an svojom, ked pridem domov, mam 550ku). Pozrem sa aj na ten Tvoj RAW, skusim, ci ho moj fotak precita.

člověk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2013, 17:33:02 »
Dobrá, zkus ve windowsích si stáhnout tu fotku co si dal na web (uložto) http://uloz.to/xtXcqRu/img-1466-cr2 a jestli ti půjde v nich také otevřít.

menganito

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2013, 18:30:19 »
Takže, foťák načíta bez problémov, RawTherapee ten istý problém ako na screenshotoch. Skús vo foťáku zresetovať nastavenia, u mňa to je MENU -> druhý tab od konca (posledný pred hviezdičkou) -> clear settings. Ak nepôjde, reklamoval by som...Bohužiaľ, neviem lepšie poradiť.
člověk: takéto isté chyby hádže iný RAW pri importe do GIMPu aj mne, pritom RawTherapee ho otvorí v poriadku.
« Poslední změna: 06 Února 2013, 20:42:36 od menganito »

člověk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 06 Února 2013, 18:53:25 »
Citace
takéto isté chyby hádže iný RAW pri importe do GIMPu aj mne, pritom RawTherapee ho otvorí v poriadku.

V Gimpu to otevřít lze, je to otázka dvou kliknutí navíc, ale chtěl jsem vylučovací metodou zjistit kde je "zakopaný pes".

wetchon

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 06 Února 2013, 19:37:28 »
Tak jsem zkusil resetovat do defaultu a nic, porad ta sama pisnicka. Ve Woknech uplne bez problemu ale tady nic, ani v Gimpu, proste v nicem. On se ten obrazek nacita dobre, ale kdyz uz se jakoby doostri tak se tam najednou objevi ten zavoj a je to v haji.

člověk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 06 Února 2013, 20:35:11 »
Když to v Gimpu jde otevřít u mě, proč by to nešlo u tebe? A zkoušel si stáhnout ten snímek co jsi dal na uložto a otevřít ve win? Co máš vlastně za OS od Linuxu a co máš za PC? V tom samým PC máš i Win? Mám podezření na export snímků, ale je mi divné, že si s tím linux neporadí.

wetchon

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 06 Února 2013, 20:38:43 »
jo zkousel, to jde ve Win v pohode bez problemu, mam NTB Acer a OS Ubuntu 12.10. Spis nejaka knihovna mozna ja uz fakt nevim.

menganito

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 06 Února 2013, 20:41:18 »
thumbnail v RawTherapee mi ukázalo tiež dobre...

BTW, vygooglil som ešte toto http://lizquilty.com/2012/07/09/new-camera-canon-eos-650d-aka-kiss-x6i-linux-and-pink-ufraw-fun/, ak sa Ti chce do kompilácie ufrawu (je to backend, ktorý používajú na úpravy front end programy). Inak asi budeš musieť využívať windows alebo nejaké wine/vmware.
Moju radu s reklamáciou, ktorú som písal pred časom, prosím ignoruj :)

wetchon

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 06 Února 2013, 20:44:30 »
No do riti to se mi nechce kvuli RAWu prechazet zas na Win SW. Ale jelikoz je to pro mne fakt dulezity, tak asi budu muset. Zkousel to nekdo otevrit v necem jinym nez v Gimpu?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.