Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mageia 3 beta 4  (Přečteno 2356 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Mageia 3 beta 4
« kdy: 14 Dubna 2013, 17:16:53 »
Jelikož jsem byl při experimentování s nesvobodnými ovladači nVidia donucen k reinstalaci, rozhodl jsem se, že než vyjde nová verze mnou používaného Xubuntu (do konce dubna), vyzkouším Mageia 3 beta 4 - 64 bit – jako prostředí jsem zvolil KDE.

Instaloval jsem celkem 2x po sobě na následujcící železo:

AMD Phenom II X4 -945, 2,5 GB RAM, GeForce GTX 560 ti,  2x Sata HDD, 1X DVD-RW, 1x čtečka karet, MB: GF8100 M2+ SE Ver. 6.0 http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=362

Zde je několik prvních postřehů:
  • Netinstall nešel přes žádný protokol – vždy to skončilo na testováním síťovky
  • Instalace z DVD při vlastním rozdělení disku při obou instalacích skončila hláškou: stala se chyba basesystem package not selected – poté to uživatele vrátí k rozdělení HDD, pokud zadám přesně to samé jako při prvním rozdělení (1x swap, 1x ext4 oddíl na vše ostatní), tak se instalace úspěšně dokončí.
  • Pokud nechám původní GRUB 1 volby, které vznikly při prvotní instalaci jsou OK, ty, které vznikly v důsledku aktualizace při instalaci hlásí chybu /dev/dysk/by-uuid/ e25454 bla, bla, bla doesn‘t exist, poinstalační aktualizace jsou v pořádku.
  • Pokud přejdu na GRUB 2, nefunguje Plymouth (ani přihlašovací, ani odhlašovací), navíc je k nabídce pouze Linux 3.8.7-server-1.mga
  • Korektně se nainstalovaly nesvobodné ovladače 310.44 – zdá se, že fungují
  • Nefunguje kompozitní manažer – Compiz Fusion (pokud je nainstalován a aktivní, zobrazují se všechna okna na všech virtuálních plochách, nelze s okny manipulovat – nereagují na maximalizaci, minimalizaci, změnu velikosti, ..., conky se chová zmateně)
  • Příšerné motivy kurzorů, plochy a dekorací oken. Dekorace mají minimum možností nastavení.
    • Ať zvolíte jakýkoliv motiv kurzoru, čas od času se objevuje původní wonderland
    • Dekorace oken – jde změnit pouze tlačítka a velikost okraje – kde jsou další volby – Použil jsem UniQ
    • U motivu Ambiance se při každém přihlášení posune přepínač virtuálních ploch tak, že je 1/3 mimo panel a obrazovku – jiné motivy to nedělají, zato však nedodržují velikosti otevřených oken – když např otevřete okno, které zabírá 1/4 obrazovky na náhledu přepínače virtuálních ploch to vypadá, jako by zabíralo 3/4 plochy – tvar okna je správný.

[li]Cairo-Dock 3.1.2 se při každém přihlášení spustí o jednu instanci více, tedy pokud počítač 4 x vypnu (restartuji, odhlásím se a znovu přihlásím) tak mi na spodku obrazovky běží Cairo-Dock a pod ním je spuštěn ještě 3x
  • Docela mě irituje, že se heslem přihlásím do systému a následně vyskočí požadavek na zadání uživatelského hesla kvůli aktualizacím, to se mi zdá zbytečné a nelogické.
  • jinak všechno celkem funguje, v repozitářích jse našel vše včetně conky, opery a dalších oblíbených programů, instalace proběhly bez problémů. Při odstraňování některých programů jsem byl zmaten hláškou, že program označil následující komponenty za sirotky, a jestli si je přeji skutečně odstranit? Jediné tlačítko na sobě mělo nápis OK, takže tu celkem nebylo na vybranou, čili opět zbytečné.
Celkem mě Mageia s prostředím KDE příjemně překvapila, takže doufám, že bude finální verze ještě lepší.

PS: Jak se dá změnit barva panelu, chtěl bych mít jeden podle barevného motivu a druhý transparentní? - I když s tím nefunkčním Compizem to asi nepůjde, že?
PS:  Kickoff ve stylu spouštěče aplikací mi nevyhovuje, klasický styl je prima, ale nefungují v něm motivy. Nějaký nápad, jak alespoň změnit barvu z šedé na tmavě hnědou?

Roman Vacho

• Moderátor
    • Závislák
    Re:Mageia 3 beta 4
    « Odpověď #1 kdy: 14 Dubna 2013, 17:35:48 »
    KDE s Compizem? Proč ne Kwin?
    Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

majakmp3

• Aktivní člen
    • *
    « Odpověď #2 kdy: 14 Dubna 2013, 20:24:22 »
    KDE s Compizem? Proč ne Kwin?
    Kwin vcelku funguje - kostka přepínače se otáčí, nic se netrhá, transparentnost oken funguje, ale:

Pokud v conky použiji:
    Kód: [Vybrat]
    own_window_transparent yestak místo (pseudo) průhledného pozadí vidím pod conky černý obdélník

Vím, že conky už umí i skutečnou průhlednost, ale vzhledem ke koncepci pozadí conky to nemohu použít.

vafle

• Návštěvník
    « Odpověď #3 kdy: 15 Dubna 2013, 11:53:57 »
    Citace
    Pokud v conky použiji:
    own_window_transparent yestak místo (pseudo) průhledného pozadí vidím pod conky černý obdélník

Vím, že conky už umí i skutečnou průhlednost, ale vzhledem ke koncepci pozadí conky to nemohu použít.

Zkus spoustet conky takto, melo by to cerne pozadi pod conky odstranit.
    #!/bin/bash

feh --bg-scale `grep 'wallpaper=' ~/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc | tail --bytes=+11`

sleep 30 && conky
    Ubuntu 6.06 - 12.04 --> Xubuntu - 12.04 --> Kubuntu 12.10
    .. dal se uvidi :)

majakmp3

• Aktivní člen
    • *
    « Odpověď #4 kdy: 15 Dubna 2013, 15:26:34 »
    Citace
    Pokud v conky použiji:

Zkus spoustet conky takto, melo by to cerne pozadi pod conky odstranit.
    #!/bin/bash

feh --bg-scale `grep 'wallpaper=' ~/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc | tail --bytes=+11`

sleep 30 && conky

Super návod. Pouze dvě modifikace:
    • feh jsem musel nejprve nainstalovat
    • umístění je v Mageie 3 beta 4 trochu jinde .kde ->.kde4
    Takže mi to funguje takto:
    #!/bin/bash

feh --bg-scale `grep 'wallpaper=' ~/.kde4/share/config/plasma-desktop-appletsrc | tail --bytes=+11`

sleep 30 && conky

Feh si sice stěžoval, že prej:
    feh WARNING: wallpaper=/home/lynx/Obrázky/letadla.jpg does not exist - skippingten obrázek tam samozřejmě je, má oprávnění čtení i zápis pro všechny - ale pomohlo to, černý obdélník zmizel!

Díky za radu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.