Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Aktualizace OS jinak (omezené připojení k internetu) [vyřešeno]  (Přečteno 5031 krát)

radeczech

• Aktivní člen
  • *
Mám čerstvě vyinstalovanou Ubuntu 6.06 a chce mi to stahovat cca 212 aktualizací. Problém je v tom, že mám datově omezené připojení k inetu...
Lze si nechat vyexportovat do nějakého souboru potřebné aktualizace, stáhnout si je jinde a pak je nakopírovat do nějaké složky a provézt aktualizici z lokálního disku?
Našel jsem toto http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2354, ale není tam popsáno, jak stáhnout aktualizace na jiném pc než s Ubuntu :-/
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 03:19:54 od Anna Taliánová »
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Aktualizace OS jinak (omezené připojení k inetu) [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2007, 12:27:28 »
Leda si zapsat názvy balíčků a potom je najít tady, stáhnout, vypálit na cd a doma na ubuntu naistalovat, ale byla by to dost náročné, takže bych to omezil jen na velké balíčky.

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2007, 13:40:29 »
updatovať nie je až také nevyhnutné, systém by mal stabilne bežať aj bez neho. A o dva mesiace vychádza Feisty Fawn Herd 7.04, kde budú zase o niečo aktuálnejšie balíčky

http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=5802
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2007, 14:43:45 »
ok, OS mi jede docela v poho, možná zvažuji vyinstalování Ubuntu 6.10...
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #4 kdy: 03 Února 2007, 17:23:29 »
Nevím, jak v 6.06, ale v 6.10 jsou v Synapticu volby "Generovat script pro stažení balíků" a "Přidej stažené balíky". Nikdy jsem to nezkoušel, ale mělo by to řešit tento problém, pokud to je i v 6.06...

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #5 kdy: 03 Února 2007, 18:08:13 »
je to aj v 6.06. Doteraz som si to nikdy nevšimol

Skript sa vygenerovať dá, aj balíky sa stiahnu, ale keď dám Pridať stiahnuté balíky, môžem sice prezerať priečinky, ale všetky balíky sú šedé (nedá sa na ne kliknúť a pridať ich)

síce to by sa dalo vyriešiť lokálnym repozitárom
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #6 kdy: 03 Února 2007, 19:04:05 »
Ten Synaptic nebere soubory, ale adresáře. Takže si ty stažené soubory přesuňte do nějakého adresáře a ten pak vyberte.

Když už vám to balíčky stáhne, nemusíte je ale ani instalovat přes Synaptic. Stačí dát
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg -i slozka_s_balicky/*.debTen script se dá použít ale pouze na Linuxu. Pokud byste chtěl balíčky stáhnout pod Windows, nevím... Možná by se ten vygenerovaný script dal nějak upravit (odstranit první řádek a ze začátku každého řádku odstranit "wget") a pak importovat do nějakého programu na stahování...

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 03 Února 2007, 20:51:56 »
Dík, ale generovat skript mohu z označených balíků, takže to bych si všechny musel vyhledat, vygenerovat skript a pak postahovat. Myslel jsem, jestli by něšlo přímo vygenerovat jen potřebné balíky na stažení.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #8 kdy: 03 Února 2007, 21:19:31 »
Nemusíte do dělat po jednom balíčku...

Spusťe Synaptic (Systém --> Správa --> Synaptic - bude chtít heslo), klikněte na Obnovit (což stáhne informace o balíčcích), klikněte na Aktualizovat vše (což vybere aktualizovatelné balíčky včetně závislostí), zvolte Výběr --> Generovat script pro stažení balíčků, což vám vytvoří script.
Vytvořený soubor přeneste na PC s rychlým připojením k internetu, vložte do nějakého adresáře a spusťte v terminálu.
Po stažení všech souborů celý adresář nějak přeneste na původní PC.
Spusťte Synaptic, zvolte Výběr --> Přidat stažené balíčky, vyberte adresář s balíčky a pak už jen odsouhlaste nainstalování.

Na PC s rychlým připojením k internetu musí být taky Linux (ten script používá wget). Ale určitě by ten vygenerovaný soubor šel nějak upravit a balíčky stáhnout i přes nějaký program ve Windows.

Problém by byl, kdyby původní PC nemělo připojení k internetu vůbec, takže by nešel aktualizovat seznam balíčků...

Teď nemám možnost to vyzkoušet, protože nemám žádné balíčky k aktualizaci, ale hned, jak nějaké budu mít, to zkusím.

V případě, že to půjde, prosím někoho, aby to dal na Wiki, je to myslím celkem užitečné.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 03 Února 2007, 21:32:00 »
Citace: tpikalek
Na PC s rychlým připojením k internetu musí být taky Linux (ten script používá wget). Ale určitě by ten vygenerovaný soubor šel nějak upravit a balíčky stáhnout i přes nějaký program ve Windows.
Případně by to šlo udělat přes liveCD a balíčky ukládat např. na flash disk nebo rovnou ukládat na windows (pokud by tam byl fat).

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #10 kdy: 03 Února 2007, 21:34:35 »
Jen by mě zajímalo, jestli by to šlo nějak udělat, kdyby PC nemělo připojení k internetu?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #11 kdy: 03 Února 2007, 21:47:57 »
To mě zajímá taky...
Mám totiž doma komp, který potřebuju aktualizovat kvůli modemu ale nevím jak na to, když připojení nejde (a bez modemu nepůjde)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #12 kdy: 03 Února 2007, 21:53:55 »
Tak pokud víš, co chceš aktualizovat (jádro, ovladač), tak to snad není takový problém.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #13 kdy: 03 Února 2007, 22:02:36 »
To je asi pravda O:-)
Ještě jsem neměl sílu se s tím párat, ale někdy si na to budu muset udělat chvíli, než mi odjede notebook do servisu, abych měl aspoň tu trošku internetu doma :-)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

donny

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 04 Února 2007, 03:00:47 »
Veskere stazene balicky (apt-get) se ukladaji do /var/cache/apt/archives . Pokud bys mel pristup ke stejnemu systemu, ale aktualizovanemu, a tento adresar by nebyl promazan, neni nic lehciho, nez obsah zkopirovat do stejneho adresare na svem pocitaci a pak klasicky sudo apt-get update;sudo apt-get upgrade. Jiz stazene balicky to znovu nestahuje, takze se rovnou nainstalujou.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 04 Února 2007, 19:04:24 »
Ok díky moc za rady, vyzkouším, skript jsem si právě vygeneroval. Live CD je dost dobrý tip, ale ještě mě napadá spustit skript přes ssh na školním serveru, uložit si stažené soubory do svého domovského adresáře a pak se jen kdekoliv ve školní síti nalogovat, namapuje se mi automaticky domovský adresář, ze kterého si stažené soubory přesunu na usb flash disk

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.