Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bootovatelné ISO + FileSystem  (Přečteno 1927 krát)

Matesax

• Host
Bootovatelné ISO + FileSystem
« kdy: 22 Dubna 2013, 08:16:07 »
Dobrý den,
doteď jsem řešil aby mi OS běžel - nyní řeším již ty "lehčí věci". Jako třeba to, jak udělat OS spustitelným. Pro jednoduchost jsem používal vše pro diskety - nároky, dd atd. Nyní bych chtěl co nejvíce "zmultiplatformovat" atd. Proto bych chtěl umožnit CD instalaci. Ale zjistil jsem, že mkisofs jen překrývá disketu - raději bych vytvořil FileSystem přímo v ISO. BootLoader píši v Assembly - tudíž do jaké podoby jej zkompilovat a dostat do ISO, spolu s FS?
Děkuji.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Bootovatelné ISO + FileSystem
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2013, 09:37:41 »
Kód: [Vybrat]
# dd if=/dev/fd0 of=path/to/iso.iso
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Matesax

• Host
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2013, 13:46:52 »
Citace
Pro jednoduchost jsem používal vše pro diskety - nároky, **dd** atd. Nyní bych chtěl co nejvíce "zmultiplatformovat" atd.

Udělá floppy - ne ISO... Viděl jsem to na každém druhém příspěvku, ale mě to bootovat nešlo...

Tedy aktuálně takto bootuji - ale přes mkisofs - kde jak jsem psal je v ISU floppy z dd... ISO má z logiky svůj formát - dd jen nakopíruje BootSector - ale nevytvoří ISO formát...

Zkusil jsem udělat nakopírování přes mkisofs - jakože dd obraz jsem vložil jako source - to si zase JSA nedokázalo poradit s FileSystem - kdyrý byl jen ve floppy obrazu... Proto potřebuji udělat FS přímo v ISO obrazu...

O co mi GO? Aby stačilo standardně vypálit ISO do CD/DVD - kde potřebuji source IPS - tedy prostě něco jako LiveCD s možností překopírování dat - a ne vycucávání floppy - které by možná bootovat šlo - ale nemohl bych tam pak dát HDD nároky - pro BootSelector...
« Poslední změna: 22 Dubna 2013, 13:54:18 od Matesax »

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Dubna 2013, 16:07:48 »
Nehledáš náhodou SquashFS?

Matesax

• Host
« Odpověď #4 kdy: 26 Dubna 2013, 20:07:31 »
Vím, že se používá pro LiveCD - leč jak? (Vím co to je, jak jej vytvořit atd. Ale jak vytvořit FS s BootSectorem?) A jak vytvořit FAT32 v souboru? Na floppy VFAT jsem používal mkdosfd, jenže pro 32 to již nefunguje korektně...
Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.