Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunkční zvuk HDMI s otevřeným ovladačem-vyřešeno  (Přečteno 1769 krát)

martinhl

• Návštěvník
nefunkční zvuk HDMI s otevřeným ovladačem-vyřešeno
« kdy: 21 Května 2013, 22:28:28 »
Ahoj,

pročetl jsem si mnohé diskuze na toto téma, ale odpověď nenalezl. Stavím si HTPC z vykuchaného Lenova Q180 s grafikou HD6450 s běžícím Ubuntu 13.04. Zkoušel jsem předtím 12.10, ale problém byl stejný. Pokud použiju nesvobodný ovladač, kterému bych se chtěl ale vyhnout, v nastavení zvuku je zvukovka HDMI a vše funguje. Ale v otevřeném ovladači úplně chybí, je tam pouze S/PDIF. V terminálu příkazem lspci zjistím že zvukovka HDMI existuje. V Alsamixeru pomocí F6 zvolím správnou zvukovku- HD-Audio Generic - čip ATI Rxx HDMI, ale ve střední části, kde jsou vlastní nastavení úrovní jednotlivých zařízení žádné HDMI není-jediný sloupeček patří S/PDIF. Doinstaloval jsem si doplňky PulseAudio, v nichž mohu nastavit výstupní zařízení HDMI, indikátory úrovní běhají podle přehrávaného zvuku ale zvuk nejde. Na kartě základního nastavení zvuku se poté také žádné HDMI neobjevilo. Vyzkoušel jsem snad všechny možnosti v nastavení v jednotlivých oknech PulseAudio, jenže z HDMI neleze žádný zvuk. Volby "digitální stereo (IEC958)" a "vnitřní zvukový systém" se agresivně samy cpou místo mnou nastaveného HDMI jenom dotyčné okno zavřu a opět pro kontrolu otevřu.

Jedná se 32-bit systémy, zkoušel jsem nainstalovat i Ubuntu 12.10 - 64 bit, ale problém tentýž.

předem díky
« Poslední změna: 22 Května 2013, 16:16:30 od martinhl »

Rover623

Re:nefunkční zvuk HDMI s otevřeným ovladačem
« Odpověď #1 kdy: 21 Května 2013, 22:38:26 »
Problém je v tom, že to HDMI je v jádře kvůli nějakému konfliktu vypnuté, zkusit použít buď novější jádro nebo systému předat parametr pro jeho spuštění

keeema

• Aktivní člen
  • *
Re:nefunkční zvuk HDMI s otevřeným ovladačem
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2013, 07:05:13 »
Přesně tak. Ve 12.04 jsem řešil podobný problém. HDMI na výběr bylo, mohl jsem i nastavovat úroveň, ale zvuk žádný. Pomohlo následující:

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/default/grub
a změnit

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.audio=1"

Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
Snad to pomůže.
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

martinhl

• Návštěvník
Re:nefunkční zvuk HDMI s otevřeným ovladačem-vyřešeno
« Odpověď #3 kdy: 22 Května 2013, 16:15:30 »
Po výše uvedených změnách a restartu se v nastavení zvuku objevilo i HDMI a zvuk funguje - díky moc!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.