Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu na NTB s UEFI BIOS [vyreseno]  (Přečteno 4611 krát)

fretka323

• Návštěvník
Instalace Ubuntu na NTB s UEFI BIOS [vyreseno]
« kdy: 04 Června 2013, 20:35:58 »
Zdravím,
mám nový NTB s Win8, jenže po něáké době se mi znelíbily a rozhodl jsem se pro ,,staré" dobré Ubuntu. Win jsem chtěl nechat.
Poradí mi někdo jak nastavit bios aby fungovaly win i Ubuntu? Vím že s UEFI BIOSEM je problém ale stejně jsem to chtěl zkusit. Když jsem mněl zapnutý mod UEFI takmi vždycky butovaly pouze win a to vůbec nezáleželo na pořadí v této tabulce (co to znamená WindowsBootManager? dal jsem ho jako poslední ale byl první):
http://hokusykusy.8u.cz/2013-06-04-1047.jpg
Tak jsem vypnul UEFI a nastavil pořadí jaké jsem potřeboval:
http://hokusykusy.8u.cz/2013-06-04-1044.jpg
A ubuntu mi z CD nabootovalo ale mám problém s Win. Win vypisují tuto hlášku:
http://hokusykusy.8u.cz/2013-06-04-1046.jpg
Nejsem úplně blbý a vím že to nemá z čeho bootovat. Mám teorii že windows používají k bootování ,,zařízení" (nevím jak jinak to nazvat) které v UEFI je pod názvem WindowsBootManager a že win ani nemají žádný bootloader protože vím že ten nový bios vyvíjený ,,mrkvoshoustem" má za úkol nic jiného než že spustí přímo windows. Takže myslím si správně že když nainstaluji Ubuntu a společně s ním grub tak si budu moct normálně vybrat v GRUBu který systém chci?
Nemyslím protože te´d jsem si vzpomněl že instalace UBUNTU nevidí win protože ony se asi ani nezapsaly do MBR, teda jestli správně uvažuji. Prosím poraďte teď jsem si všimnul že nemám ani ty ,,teorie", fakt nevím jak zprovoznit Win8 a zároveň Ubuntu :'(

« Poslední změna: 04 Června 2013, 22:18:31 od fretka323 »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Instalace Ubuntu na NTB s UEFI BIOS
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2013, 21:00:12 »
Uefi nech zapnutý ale vypni jen ten secureboot pod ním ;-)
Pak nainstaluj jaké Ubuntu chceš buď stabilní 12.04.2 nebo vývojové ne 100% vyladěné 13.04. Po instalaci Ubuntu ti možná budou stále jen bootovat windows, na to je live cd s nástrojem Boot repair ale teď ti odkaz nepošlu protože to píšu z tel. Zítra mohu poslat odkaz. :-)
« Poslední změna: 04 Června 2013, 21:02:52 od RRadek Neužil »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

fretka323

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2013, 21:12:59 »
Díky za radu ale ta mi upřímně na dvě věci. To ,,tlačítko"(zas nevím jak to popsat) Secureboot je zašedlé a nejde s ním nic dělat. Trochu jsem četl ale zjsitil jsem jen to že toa asi výrobce nepodporuje. Neví někdo jak je to s podporou secureBoot-Disable u Acer Aspire E1-531 ???

fretka323

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2013, 21:39:19 »
A navíc když přepnu mode na Legacy bios tak secure boot je automaticky na disable ale to mi zase nejede windows :( ne že by jsem ho chtěl ale je to rodinný ntb :) Šlo by že by jsem přepl na legacy nainstaloval ubuntu pak přepnul na UEFI a kdyby jsem chtěl ubuntu tak by jsem přepl zpatky na legacy?

fretka323

• Návštěvník
Re:Instalace Ubuntu na NTB s UEFI BIOS [vyreseno]
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2013, 22:21:03 »
dik za cas straveny nad mym problemem,pes byyl zakopany tam ze v tom novem ntb sem jeste nemel vytvorene adm heslo pro bios :-) ale dik

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.