Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Program pro online i offline synchronizaci velkých dat.  (Přečteno 815 krát)

Laethnes

• Host
Program pro online i offline synchronizaci velkých dat.
« kdy: 08 Června 2013, 11:46:19 »
Dobrý den,

mám 2 PC (laptop a desktop) a chtěl bych mezi nimi synchronizovat data, problém je ale v tom, že ne vždy ty PC mohu mít zapnuté v jeden čas a tak hledám program, který by umožňoval synchronizaci online - tedy když jsou spojené v síti - (jak to dělá např. Unison) ale i když jsou offline - tj. jeden je vypnutý a/nebo fyzicky nepřístupný. V případě offline synchronizace by program udělal jen soubor (složku) s rozdíly, který by byl přenesen např. pomocí flashky a díky tomu by aplikace mohla dokončit synchronizaci na druhém PC.

Množství synchronizovaných dat je okolo 50-100 GB (soubory mají velikost od několika kB až po 5GB), ale změna bývá obvykle 50MB až 2GB.

Vlastní server (který by fungoval jako prostředník) k dispozici nemám a není vhodné, aby desktop byl neustále zapnutý (navíc je připojen k internetu s mizerným uploadem). Dropbox není vhodný, protože neumí filtrovat soubory k synchronizaci (např. *.obj) (https://www.dropbox.com/votebox/2385/option-to-exclude-by-file-extension) a některé soubory bych nerad nahrával na internet (např. KeePass databáze) a ne vždy mám k dispozici dost rychlé internetové připojení. (Z tohoto důvodu nejsou moc vhodné ani další Dropboxu podobné služby.)

Příklad něčeho, co řeší něco podobného je git bundle (https://www.kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-bundle.html). Ve stručnosti: vytvoří rozdílový soubor mezi dvěma objekty (např. commity), který lze aplikovat (po přenesení skrz flashku, mail, ...) na zrcadlený git repositář a tím tam dané objekty aplikovat (právě např. přenesení nových commitů). Toto řešení je pro mne ale nevhodné, protože by mi tím git repositář velmi rychle narůstal - a nemám na to dost místa na disku.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.