Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Počítač je po probuzení zasekaný, musím ho restartovat  (Přečteno 1509 krát)

langr.ondrej

• Návštěvník
Zdravím,

nedávno jsem si pořídil aktuální Kubuntu namísto W7, tzn. jsem nezkušený uživatel. Na Kubuntu mě trápí, že mi v něm nefunguje Uspání do paměti: když počítač probudím, je tak zasekaný a zpomalený, že ho stejně musím restartovat. Díky tomu v podstatě nemá cenu počítač uspávat, musím ho vždy vypnout. Stejně tak když počítač nějaký čas nepoužívám a po chvíli se k němu vrátím, není schopen obživnout a zase ho musím restartovat. Někdy stačí, když otevřený notebook jen přenáším z místnosti do místnosti. Je to velmi otravná chyba, prosím o radu, nikde ve fóru ani ve FAQ jsem řešení nenašel.

Zdraví
Ondřej Langr

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Počítač je po probuzení zasekaný, musím ho restartovat
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2013, 08:01:22 »
Na toto bude treba uviest presny nazom ntb a vypis prikazu.
Kód: [Vybrat]
lspci
Ked sa to zaseka tak pozri prikazom
Kód: [Vybrat]
top ci ti nieco vytazuje procesor.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2013, 08:58:56 »
Namísto "top" lze použít grafickou utulitku Aplikace-system-monitor systemu.
Nebo kl.zkratka CTRL+ESC ale pozor, zkratka zobrazuje jen procesy bez grafů.

Po probuzení taky dodejte výpis: dmesg | tail

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

langr.ondrej

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Června 2013, 14:19:34 »
Děkuju vám za reakce. Chtěl bych se jen zeptat, o jaké ty kódy se jedná. Jsem opravdu jen běžný uživatel, nemám pokročilé znalosti o linuxu. Týká se to nějak té konzole nebo něčeho takového?

A jinak co se týče toho zpomalování, myslím, že to procesorem ani nedostatkem paměti nebude (vytížení procesoru Pentium T3200 mi jen velmi zřídka přeskočí 50%, běžně je mezi 25-33%; ze 3GB RAM využiji max. 1GB, běžně spíš méně; swap nevyužiji vůbec, i když pro něj mám vyhrazený virtuální 20GB disk). Aktivity sítě bývají při tom seknutí taky minimální, takže nepředpokládám ani to, že by to mohla být nějaká zuřivá aktualizace. Nezdá se mi ani, že by se mi počítač přehříval, teploty bývají v normálu. Jestli mám na něco podezření (laické), pak je to obava, že to sekání způsobuje firefox, ten mám zapnutý pořád.

Až se mi počítač zase sekne, dám sem printscreen monitoru systému nebo - pokud mi ještě poradíte, co jste mysleli s těmi kódy - i ty výpisy.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 07 Června 2013, 17:02:37 »
Co je to 20GB virtualny disk. Nemas na to normalnej particii? Inak 20GB je strasne vela.
Ano tie prikazy sa pisu do terminalu co je v gnome "gnome-terminal" v KDE neviem to si musis pozriet v menu.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2013, 20:55:54 »
Nemáš náhodou ATI/AMD grafiku? Pokud ano, jaké ovladače a grafické prostředí?

Stává se mi běžně něco dost podobného napříč všemi distribucemi - po probuzení nebo odpojení ze zdroje je někdy akcelerace grafiky zničehonic tak mizerná, že nestíhá vykreslovat ani grafické prostředí a všechno je totálně zpomalené a nepoužitelné. A přesně, taky je u mě rychlejší vypnutí a později čisté zapnutí než uspávání.
NTB - MSI GE60 / i5 4210H / GTX 860M / Arch Linux x64 + KDE5
PC - i5 4460 / GTX 750 Ti / Ubuntu 16.04 x64 + Unity

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.