Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s BOOT  (Přečteno 1468 krát)

mixung666

• Návštěvník
Problém s BOOT
« kdy: 02 Prosince 2014, 17:52:12 »
Zdravím,

Prosím o radu. Mám notebook HP Probook 4540s (procesor: Intel Core i5-3230M) s předinstalovaným windows 8.1. Několikrát jsem se pokoušel nainstalovat ubuntu (14.04 i 14.10) namísto windows. Instalace vždy proběhla v pořádku (smazal se win a nainstaloval ubuntu) jenže když po instalaci restartuji počítač tak vyběhne chyba ''no bootable image''. Instalaci jsem prováděl v UEFI módu, zakázal jsem secure boot i jsem se dokonce pokoušel podle návodu nastavit boot-repair, nepomohlo ale nic.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Problém s BOOT
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2014, 19:35:16 »
Po instalaci by v BIOSu melo byt mozne zvolit bootovani Ubuntu - nektere UEFI srace si pamatuji ze na disku je predchozi operacni system a proto rvou kdyz tam neni...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

mixung666

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Prosince 2014, 21:05:32 »
Po instalaci by v BIOSu melo byt mozne zvolit bootovani Ubuntu - nektere UEFI srace si pamatuji ze na disku je predchozi operacni system a proto rvou kdyz tam neni...

Ano, bootování jde zvolit ale při každém startu počítače dávat F9 - Boot from - Efi file - ubuntu - grubx64-efi není zrovna pohodlné.

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2014, 07:48:18 »
pokud nezabírá efibootmgr a linux má být jediný OS na tom stroji, tak na EFI partišně opět vytvořte adresářovou strukturu (pokud zůstala zachována, tak tím lépe), kterou používají windows, překopírujte tam zavaděč linuxu a změňte mu jméno dle toho, jak se jmenoval zavaděč windows... (imho je to chyba v (U)EFI toho stroje - prostě zcela nesmyslně trvá na zavaděči konkrétního jména v konkrétní cestě a tím potlačuje smysl celé EFI partišny...)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.