Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lubuntu 13.04 - 6 dotazů pro lepšímu užívání  (Přečteno 1546 krát)

k.eight.a

• Návštěvník
    • Phantasmagoria Feast
Lubuntu 13.04 - 6 dotazů pro lepšímu užívání
« kdy: 25 Července 2013, 00:05:27 »
Ahoj, posledně jsem sem psal s dotazem (Síť s Gigabyte Z77-D3H a Xubuntu 12.04 LTS) na který mi bohužel nikdo neodepsal. Na anglickém Ubuntu fóru jsem našel pár návodů, ale nic mi nefungovalo - přecijen jsem začátečník... Vyřešil jsem to lišácky, nainstaloval jsem nejnovější Lubuntu 13.04. Původní záměr byl mít LTS verzi (proto Xubuntu) a tu poté zkonvertovat na systém s LXDE, tedy vlastně Lubuntu LTS. Lubuntu mi po nainstalování od začátku šlo, takže vlastně úspěch.

Nicméně po nějaké době užívání jsem narazil na několik věcí, které mi vadí, nebo mi komplikují fungování na tomto systému.

1) Po startu mám vypnutý num lock - nevím co a kde nastavit aby byl po startu zapnutý.

2) Diakritika (MP3 - id3v1 tagy / titulky k filmům / FB kecálek v Pidginu) - poraďte jak mám systém počeštit i "interně".

3) Aktualizace - na hlavním panelu se mi stále ukazuje vykřičník jako by byly dostupné aktualizace i když je systém plně aktualizovaný. Navíc když dám hledat aktualizace, tak mi to hlásí chybu připojení (prý je nefunkční) - po odkliknutí notifikace však aktualizace najde, pokud zrovna jsou nějaké nové dostupné. Je to docela otravné.

4) Chci mít možnost porovnávat soubory (především binární) - kvůli tomu jsem si pořídil dvoupanelový souborový manažér GNOME Commander, který to údajně měl umět, nicméně neumí a nebo jsem nepřišel na to jak ho k tomu dokopat. Navíc při vyhledávání souborů a složek (předvším na NTFS oddílu) soustavně padá. Krom toho nepouští soubory asociovanými programy jako výchozí PCManFM, prostě je to po všech směrech hodně slabá náhrada windowsího Total Commanderu.

5) Rád bych věděl jak v systému nějak nastavit přepínání klávesnice mezi výchozí českou a anglickou, abych mohl snadno používat jiné znaky, k nimž si nepamatuju klávesové zkratky. Prosím poraďte jak to nahodit do Lubuntu.

6) Pro ripování CD/DVD jsem si nainstaloval rubyripper, nicméně nějak nesouhlasí cesta k mechanice. V PCManFM obsah mechaniky vidím, ale rubyripper odkazuje kamsi jinam. Moc nerozumím tomu kde a jak je mechanika připojená, abych mu nabídl jinou cestu - pokud to vůbec může vést ke kýženému vyřešení problému.
"The greatest trick the Devil ever pulled, was convincing the world he didn't exist."

Rover623

Re:Lubuntu 13.04 - 6 dotazů pro lepšímu užívání
« Odpověď #1 kdy: 25 Července 2013, 00:46:52 »
Tak asi postupně

1) Program numlockX

2) Tady tomu nerozumím, není to spíš blbě nastaveným kódováním

3) Vypni oznamování aktualizací, stačí zlikvidovat (přemístit) spouštěč z autostart, ale předtím Synaptikem odstraň ten nefunkční zdroj co ti to oznamuje

4) Double Commander, tady je zdroj
Kód: [Vybrat]
ppa:alexx2000/doublecmd
5) Nastavení klávesnice by mělo být v LXDE normálně přítomné, tam lze nastavit i to přepínání

6) Cesta k mechanice (pokud je jen jedna) je buď /dev/sr0 (přímý odkaz) nebo /dev/cdrom (symbolický odkaz). Na ripování je nejlepší buď RipperX nebo XCFA, občas je totiž nutné vypnout CDParanoiu a pokud vím, jen tihle 2 to umí.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #2 kdy: 25 Července 2013, 17:59:43 »
4) nebo se dá použít Krusader, který je Total Commanderu dost podobný i jeho vybaveností

6) na ripování se dá použít i vypalovací program K3b, případně i Sound Juicer (ale nevím, jak na tom je aktuálně)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 25 Července 2013, 20:40:11 »
K3B je v pohodě, ale pro jeho nastavení je nutné znát syntaxi pro lame, nastavit to klikací cestou nejde. Takže nastavit klikací cestou třeba datový tok nebo cokoli jiného je prostě nemožné. Sound Juicer je ještě horší, od nových verzí zmizela možnost editovat profily a tak v tom nejde nastavit vůbec nic a navíc to do mp3 ripuje v hrozné kvalitě (32kB/s)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.