Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chroot do Arch Linuxu  (Přečteno 1591 krát)

Samms

• Aktivní člen
  • *
Chroot do Arch Linuxu
« kdy: 15 Srpna 2013, 08:16:42 »
Dobrý den,
Arch Linux se mi jeví ještě lépe, než z teoretických znalostí. Jenže v zákadu tam nic nemá. A zrovna máme opět překročený limit stahování. Takže čučet X hodin na stahování se mi nejeví jako zábava. Kdybych si v něm mohl pracovat - to by ale vyžadovalo, abych tam vůbec nějaké aplikace měl. Pročež se ptám - mohl bych si (i jinak než pomocí chroot) pracovat v Ubuntu a přitom zprovozňovat Arch Linux?
Děkuji.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Chroot do Arch Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 15 Srpna 2013, 08:23:23 »
virtualbox.org
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Srpna 2013, 08:27:27 »
Mám - myslíš boot z reálného partitionu? Bojím se, aby to nedopadlo jako minule. OS se nainstaloval do reálného partitionu, ale ovladače se nainstalovaly podle údajů VB, ne těch skutečných. Když jsem pak bootoval reálně, ovladače byly nanic a OS běžel jen z VB... Ale ono pro stahování balíků to snad nebude mít takový dopad...

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Srpna 2013, 08:45:57 »
chroot Ubuntu tě nedostane do Archu. Ještě mě napadlo nainstalovat ten Archový chroot... :)

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Srpna 2013, 09:04:02 »
Ať dělám co dělám - Arch z reálného partitionu ve VB nejede...

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Srpna 2013, 09:13:16 »
Muzes si z ubuntu stahnout balicky z http://packages.archlinux.org/ a pak je v arch nainstalovat rucne - pacman -U  (prip. je umistit do /var/cache/pacman/pkg a nainstalovat pomoci pacman -S, ale to nevim, jestli jde). Ale budes si musel zjistit a postahovat samozrejme vsechny zavislosti.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 15 Srpna 2013, 09:14:07 »
Nebo si arch nainstaluj do virtualboxu, nainstaluj si tam vsechny baliky a prehod je pak z virtualniho /var/cache/pacman/pkg do toho archovyho.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Srpna 2013, 09:23:23 »
Závislosti, neznámé závislosti,... Tedy nepodařilo se mi stáhnout pacmanem ffmpeg, stáhnul jsem ručně - jenže není gcc - až ho stáhnu nebude zase ddd. Navíc nastavování a dozvídání se co vše ještě chybí - to vše si žádá funkce Arch Linuxu... Nyní se jen modlím, že když to selhalo kvlůli nenalezení ffmpeg a já nemohl nainstalovat ffmpeg ručně bez gcc a pak jsem to vypnul, že to stažené tam ještě zůstalo... :) Protože jsem stahoval celý den - 66MB... :) Teď si stahuji manuál k PC - pro sestavování obvodů - a to má 13MB - 2 hodiny a na konci to vždy selže... :) Už mi došly filmy - takže teď už asi půjdu číst povinnou četbu k maturitě... :) Druhý den sledovat, jak PC marně zápolí s nepřízní osudu... :)

Co je ale pozitivní - jak si Arch hraje se servery, ze kterých stahuje - nepochopil, že s tímto internetem je to jedno...:)

(903 B/s - 6.5 MB of 13.9 MB, 2 hours left)
« Poslední změna: 15 Srpna 2013, 09:25:45 od Samms »

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 15 Srpna 2013, 11:32:06 »
Vhodnější portály pro řešení Archu:
  • abclinuxu.cz
  • root.cz
ty nemají v názvu archlinux nejsou zaměřené na konkrétní distribuci. Pak jsou i ty co mají v názvu archlinux.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 15 Srpna 2013, 11:41:13 »
Ale já tu řeším Ubuntu...

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 15 Srpna 2013, 11:50:26 »
To není závislé na Ubuntu ale na shellu. S 32-bit shellem se nepůjde dostat do 64-bit shellu třeba i do Ubuntu.
Všechny kroky jsou v dokumentaci u každé distribuce kde je to potřeba vědět.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.