Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nahlásit chybějící knihovny důležité pro běh aplikací ze software center ?  (Přečteno 3102 krát)

Aranor

• Aktivní člen
  • *
Již několikrát se mi stalo že jsem něco z Ubuntu Software Center nainstaloval a ono se to buď nespustilo nebo se to spustilo a něco nefungovalo ...
Poté co tyto programy vyvolávám pře terminál zjišťuji že se nezavedly programy dodatečné které jsou potřeba pro chod samotné aplikace nebo že již mám nějakou verzi aplikace která je volána jenže je ve špatné verzi a proto s ní daná aplikace neumí spolupracovat správně (NetBeans např. chce javu JDK 7 ale standartně je nainstalována 6 takže program se sice spouští ale když chcete vytvořit nový program tak koukáte na okénko kde je napsáno pouze : Waiting a nic se neděje protože bez té JDK7 to prostě nic neudělá).
Pak se mi dost často stává že existujou programy které mají vycházet z toho že spustí někde něco co vyvolá něco a to volané tam chybý (například stará hra Rise of The Triad který dříve naprosto normálně zaváděl složku rott do /usr/share/games/rott/ ve které byly shareware soubory od této hry a nyní si je musíte hledat jak pitomci a přitom vás ani žádné okénko neupozorní že ty soubory tam chybý ;). Jen co je dáte tam co mají být hra jede bez problému ;) ).
Takovýchto programů znám spousty a díky tomu že všude ukazuji dobrou stabilitu svého/našeho milovaného Ubuntu a lidi o to mají zájem tak je mi opravdu líto když se vrací po 14 dnech na Windows né proto,že by se jim systém nelíbil,ale protože aplikace z Ubuntu Software Center nešlapou jak mají i přesto,že nefungují jen kvůli takovým prkotinám ... tedy oni fungují,ale né když je stáhnu přes centrum a neudělám nějaké dodatečné úpravy které hledám i 30 minut na google ;) a to si pište že se to protiví i mě.
Uvědome si kolik lidí bude mít podobnou zkušenost ... pak se ale nikdy nemůžeme divit že na desktopech celého světa má Linux jen 2%.
A protože s tím něco chci udělat tak se ptám tedy koho mám kontaktovat aby důležité změny provedl a dal je na Ubuntu Software Centrum jako standardní ?
« Poslední změna: 11 Října 2013, 14:00:06 od Aranor »

Aranor

• Aktivní člen
  • *
To tu vážně nikdo neví ?

Cuore

• Závislák
podle mě by si každý program, měl hlídat závislosti a adekvátně na chybějící součásti systému reagovat. Pokud se tak neděje, je to chyba daného programu a tu by si měl nahlásit autorovi, který má kontakt v infu.

Aranor

• Aktivní člen
  • *
Zkusím to ale to bude teda obíhačka :D
Ale já právě nevim jak to má ten software center nastaveny protože on většinou ty podprogramy nenainstaluje i přesto že v terminálu přes apt-get install je instalace kompletní+Autoři většinou vynechávají aby se ty závislosti stahovaly,protože většinou jak to projede přísným filtrem přes canonical až na náš "store" tak tam ty podprogramy jsou většinou vynechané,ale né všechny.
Nevím proč to dělá snad kvůli bezpečnosti jenže když už proboha nabízím program na svojí vlastní distribuci tak mi přece jde o to aby pod ní běžel ne ?
A nevim proč třeba v té hře Rott neni složka s sharware verzí jak tomu bylo doposud ?
Autor s tím přece sám souhlasí (teda myslím společnost která hru samotnou distribuje)
Něco jiného je Quake III pod linuxem který ale sám upozorní co kam má člověk dát.
Jsou to sice jen drobnosti ale přesně tohle dělá z tohoto systému něco nepopulárního (a to ani nemluvim o těch kteří odcházejí jen proto,že jim nefunguje wifi v notebooku) a je mi to líto,protože většina uživateů (ať se nám to líbí nebo ne) jsou běžní uživateé kteří chtějí jen kliknout a nainstalovat a né nainstalovat pak zjistit že to nic nedělá 30minut hledat řešení aby našli na googlu něco co mohl canonical nebo autor daného programu udělat sám.

Cuore

• Závislák
máme tady no fóru jednoho "pana programátora" GdH  :)
http://gdhnotes.blogspot.cz/
když jsem si rozpitval jeho SGTimer, tak tam si na začátku, prověří dostupnost všech služeb a následně na ně patřičně reaguje. Pokud takhle nejsou napsány i ostatní aplikace, tak to jsou u mě prasata a ne programátoři. Já sice dělám průmyslovou automatizaci, ale návyky by měly být všude stejné. Pokud to takhle nefunguje, tak se jako ty nedivým těm 2%, ale k tomu by se měl vyjádřit někdo zasvěcenější....

Aranor

• Aktivní člen
  • *
Ano je tam přesně ta věta která tam má být a to :
Citace
V nejnovějším Ubuntu je potřeba doinstalovat balík python-wnck (což si samozřejmě deb při instalaci zajistí sám)
Kdyby to takto skutečně dělali všichni bylo by to fajn ;)
Mě jen zaráží že pod každou novou verzí samotného Ubuntu se spousta věcí stává samostatně nefunkční protože když si vzpomenu na Ubuntu 10.04 tak bych řekl že tam bylo vše v pořádku a i v 10.10 no,ale pak přišlo vydání 11.04 a tam mi přišlo že nefungovalo absolutně nic a poté 11.10 už byla sice o dost lepší ale pořád to nebylo,ono až přišla 12.04 LTS kde se zdálo být vše už v pořádku jenže někdo něco úmyslně musel upravit,protože s tím Rottem je to fakt divné a to NetBeans jsem nepoužíval do doby než na mě začali všichni vyvýjet tlak abych dělal v jazyce JAVA ;)
A nemohu si též nevšimnout jaké rozdíly ve funkčnosti programů jsou závislé jen na tom pod jakým sezením je spouštíte (gnome,kde(plasma),ubuntu),protože pokud budeme brát v úvahu takový program qjoypad (který není v software center) tak mi příjde divné že si ho pod LXDE a Gnomem3 spustím zatímco na KDE 4 a Ubuntu ne ... ano ve všech prostředí se udělá ikonka,ale již není možné klikáním vyvolat nabídku pro přemapování tlačítek ke kterému byl tento program stvořen.
A znám mnoho dalších programů u kterých absolutně nerozumím jak je možné že nefungují vůbec když byly napsány skutečně pro náš operační systém (např. Vedics).
Nemluvím ani o pro mě dost důležitém programu jako je Eagle jelikož jsem elektronik a potřebuji ho dnes a denně tak nerozumím tomu proč když na něj klikám v software centru jak blbec tak se mi nenainstaluje nebo jo ale pak přes ikonu nejde spusti .. opět jsem nucen dělat nějakou speciální proceduru kterou jsem našel na google a opět zjišťuji že se nezavedly všechny závislosti.
Jinak mám 64bitový systém takže chápu,že ještě né všechny programy umějí tuto instrukční sadu používat ;) ale ten eagle pod ním jede a emulace 32bitu je pro procesor něco co mu nějak neubližuje a ani ho nebrzdí ;)

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Balíky v repozitáři vůbec nemusí mít na svědomí autor aplikace, většinou opravdu nemá. Každý balík má svého správce, který ho má na starosti, ten může vzít licenčně kompatibilní zdroje a prostě z toho udělat balík pro svou distribuci. I já mám výtvor v cs/sk repozitáři PC Linux OS a dozvěděl jsem se to náhodou.

menganito

• Závislák
Vo všeobecnosti: Synaptic (alebo Centrum Softwaru, alebo ako sa to teraz volá) by mal byť len grafickým rozhraním nad aptitude. Aptitude rieši závislosti automaticky, môžeš si ich napr pozrieť
Kód: [Vybrat]
aptitude show menobalika. Tam vidíš závislosti, ale aj odporúčané a navrhované balíky, dá sa to nejakým switchom inštalovať tak, aby sa brali ako závislosti a automaticky inštalovali a odinštalovávali. Takže ak sa Ti v termináli nainštaluje všetko v poriadku, ale v Synapticu nie, skontroluj si, či si niečo nepošahal v nastaveniach, aj keď si neviem predstaviť, čo by to mohlo byť.
To že niektoré programy Ti nefungujú je smola, ale proste je to niekedy tak. Často existujú alternatívy, prípadne workaroundy. Spusti si program v termináli, prečítaj si jeho chyby, pogoogluj, možno nájdeš workaround, ktorým pomôžeš aj svojím kamarátom. 32/64 bitov by nemalo vadiť, drvivá väčšina balíkov sa v repách nachádza vo verziách pre obe (a mnohé ďalšie) architektúry.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Ježiš tady to zase řešíte tak "jednoduše". Pokud aplikace vyžaduje něco co není v závislostech nebo nějaký soubor, který není v balíku, tak se prostě nahlásí bug a je to -- https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs
Dále prostě neřešíte -- vývojář nebo balíkář udělal chybu, tak ji nahlásím. Nezjišťuju kdo, co, proč a jak, prostě nahlásím. (Samozřejmě chci-li, tak mohu s opravou bugu pomoci a pak zjišťuji. Když ale nechci, tak prostě nahlásím "Drahý výrobce distribuce, tohle nabízíš a ono to nefunguje, tak s tím koukej něco udělat.)

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes

Cuore

• Závislák
  ;D A co tady asi říkám  8)
« Poslední změna: 16 Října 2013, 18:42:48 od Cuore »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
;DA co tady asi říkám  8)

Ne, ty řešíš jestli je chyba v balíku nebo v programu. Chceš hledat kontakt na autora bůhví kde a to je špatně -- distribuce má svoji bugzillu, kam nahlásíš jakýkoli problém bez ohledu na to, kdo to zavinil. To už je problém vývojářů a bug týmu, ne uživatele ;)

Cuore

• Závislák
Předpokládám, že kontakt na autora by měl být v nápovědě každého programu.

Aranor

• Aktivní člen
  • *
Takže Bugzillu jo ?
Tam to mám nahlásit jo ?
Takže nemusim jak šílenec psát všem těm autorům těch programů ?
Mě to problém nedělá a přeju si aby se to prostě už vyřešilo protože to neni jen můj problém tohle musí být globální problém protože lidi z mého okolí kterým jsem Ubuntu osobně instaloval mají každý úplně jiný stroj (PC komponenty,Notebook atd....) takže si nemyslím že by naše problémy byli jen naše,ale i celosvětové.
A vzhledem k tomu že to nefunguje pěkně dlouho jak má tak se obávám,že to buď nikdo nenahlásil (o což se budu právě pokoušet s vaší pomocí ;) ) a nebo to nahlášený je a furt to někdo přehlíží a v tom případě věřte že umím být tak otravnej že to dotyčná osoba opraví jen to hvízdne :D jen potřebuji vědět na koho mám svoje prosby směřovat ;) (ono když se začne jednou zprávou za den pak dvěma zprávama za den atd. tak si pište že už se tím někdo zabývat bude ... jen to chce vytrvat ;) )

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.