Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Uživatelská práva po změně uživatele [vyřešeno]  (Přečteno 1314 krát)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
Uživatelská práva po změně uživatele [vyřešeno]
« kdy: 27 Října 2013, 18:14:39 »
Ahoj,
potreboval bych vysvetlit a pomoct, jak na zmenu uzivatelskych prav.

Mel jsem problem se svym profilem uzivatel:iwo cesta:/home/iwo, prekopiroval jsem cely profil do /home/iwo222 a vytvoril uzivatele docasny, potom jsem restartoval, prihlasil se jako uzivatel docasny a smazal profil iwo i se souborama /home/iwo zmizelo. Potom jsem vytvoril novy profil iwo a odhlasil se jako uzivatel docasny a prihlasil jsem se jako uzivatel iwo. Ted jsem tedy v uzivateli iwo, ma domov na /home/iwo a chtel bych do /home/iwo presunout nektere slozky a soubory z /home/iwo222. Jenze to nejde, kdyz dam v mc F6, tak mi to napise, ze nemam opravneni a konec, nic se nepresune.
Pritom kdyz se podivam do slozky /home/iwo222 tak tam maji podslozky plne opravneni uzivatele iwo. Napadlo me, jestli to neni ten puvodni a jestli se to jeste nejak nerozlisuje.

Dotaz tedy je jak z uzivatele iwo presunu potrebne slozky z /home/iwo222 do /home/iwo?

Chtel bych toho docilit bez toho, abych to delal jako root (sudo mc), protoze to uz jsem jednou udelal a pak mi nektere konfiguracni soubory prestaly fungovat. Teda potrebuju nejakym zpusobem zmenit opravneni vseho co je v /home/iwo222 tak, aby to potom slo presunout do /home/iwo bez administratorskeho pristupu.

Snad jsem to napsal tak, ze je to k pochopeni. :-)
« Poslední změna: 27 Října 2013, 20:32:10 od Iwo »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Uživatelská práva po změně uživatele
« Odpověď #1 kdy: 27 Října 2013, 18:28:30 »
Uzivatel sa rozlisuje okrem mena aj podla ID uzivatela. Nieco o pravach je tu
http://www.linuxexpres.cz/praxe/prava-su-vysadou-linuxu
skus si to pozriet.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 27 Října 2013, 19:12:28 »
diky, koukal jsem na to a vetsinu tich veci chapu, nektere jsem i znal, neni mi ale pord jasne, jak dokazu zmenit u souboru a slozky to id uzivatele?

Kdyz se podivam prikazem ls -l na podslozky v iwo a iwo222, tak oboji maji prava drwxr-xr-x iwo iwo a presto slozku Presun z iwo222 nemohu presunout do iwo. Co s tim?
« Poslední změna: 27 Října 2013, 19:28:56 od Iwo »

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 27 Října 2013, 19:48:20 »
udělej
Kód: [Vybrat]
sudo chown iwo:iwo /home/iwo222 -R

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 27 Října 2013, 19:56:57 »
Ake mas teraz id uzivatela podla prikazu
idUbuntu(asi aj kazdy linux) vytvara prvemu uzivatelovi id=1000. Cize predpokladam ze tie data patria uzivatelovi iwo id=1000. Mozno by som skusil zmenit id terajsieho iwo na 1000.
http://thedaneshproject.com/posts/linux-how-to-change-user-uid-and-gid/

Ovsem nezarucujem to len tipujem. Mozno poradi este aj niekto iny.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Října 2013, 20:22:04 »
jaj, ty jsi čaroděj:)
Ale klid, situace neni tak zla, on totiž není 'iwo' jako 'iwo'. Ten nový 'iwo' má už jiné UID, to je hlavní identifikátor uživatele, koukni do /etc/passwd (třetí sloupec). Klidně se dva uživatelé mohou jmenovat stejně, ale nemají nikdy stejné UID.
Ale radí ti tu dobře,
sudo chown iwo:iwo -R /home/blablaby ti  mělo pomoct.
Jako neroot to neuděláš, protože původní vlastník, už neexistuje, jestli jsem teda dobře pochopil tvou situaci.

openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Října 2013, 20:31:51 »
jo to je ono, diky pomohlo to.

jinak jsem se koukal a ten novy iwo mel zase id 1000, no hlavne,ze je to vyresene. dik moc.

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 27 Října 2013, 20:46:31 »
Klidně se dva uživatelé mohou jmenovat stejně, ale nemají nikdy stejné UID.
Tohle raději upřesním. Login musí být taky jedinečný (při přihlášení by systém nevěděl, ke kterému účtu se přihlásit , při změně hesla by systém nevěděl, kterému účtu to má změnit). Až User ID Info (5. sloupec) je fuk, co tam napíšeš, tak jsem to myslel.

Ale zajímavá otázka by byla, jestli by to hodilo chybu v souboru /etc/passwd nebo to bralo ten první nalezený záznam, kdyby tam byly dva 'duplicitní' účty. Není tu někdo odborník na PAM?:)
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.