Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zničený flash disk?  (Přečteno 2064 krát)

JanKrahula

• Návštěvník
Zničený flash disk?
« kdy: 17 Listopadu 2013, 21:15:38 »
Dobrý večer,

synátor se snažil na svůj notebook nainstalovat Ubuntu, bohužel je tak šikovný, že se mu asi podařila zničit moje fleška.

Oč jde? Ubuntu si instaloval tak, že si na flešku pomocí Unetbootinu dal ISO soubor (nebo jak to nazvat, omlouvám) a instaloval. Instalace dopadla úspěšně, bohužel na flešce se objevily šílené soubory jako .disk, casper, dists atp. To by ještě taková hrůza nebyla, bohužel tam zůstalo volných jen 500kb a některé moje původní soubory jsou poškozené. Nevím, jak to zvládl, bohužel jak se to snažil opravit, tak některé soubory (asi od Ubuntu) se mu podařilo smazat (prý třeba soubor Casper, který měl cca 1,6Gb), ale dosáhl jen toho, že volná paměť flešky se navýšila na cca 20 Mb.

Prosím vás tedy o radu... Lze obnovit některé ty poškozené soubory a ty nepotřebné vymazat? Fleška má sice pameť 7,5 Gb, ale když označím všechny  položky v ní, tak se mi zobrazí, že mají velikost jen cca 1,2 Gb! Kde je ten zbytek?  :(

Pomůže mi někdo prosím? Budu vám nesmírně vděčen za jakoukoliv radu!  :-\
« Poslední změna: 17 Listopadu 2013, 21:17:26 od JanKrahula »

donny

• Závislák
Re:Zničený flash disk?
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2013, 21:28:11 »
Flashka znicena neni. Je potreba odebrat vsechny diskove oddily z flashky a vytvorit novy a naformatovat ho. Pokud vam prepsal soubory, je mi to lito, to mel nekam zazalohovat a pak by se tam nakopirovaly.
Ve Windows je na to Sprava disku v Nastrojich pro spravu (Spustit > compmgmt.msc),
v Ubuntu nebo jinem linuxovem systemu treba GParted
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 17 Listopadu 2013, 22:53:45 »
Dobrý večer,

synátor se snažil na svůj notebook nainstalovat Ubuntu, bohužel je tak šikovný, že se mu asi podařila zničit moje fleška.

Oč jde? Ubuntu si instaloval tak, že si na flešku pomocí Unetbootinu dal ISO soubor (nebo jak to nazvat, omlouvám) a instaloval. Instalace dopadla úspěšně, bohužel na flešce se objevily šílené soubory jako .disk, casper, dists atp. To by ještě taková hrůza nebyla, bohužel tam zůstalo volných jen 500kb a některé moje původní soubory jsou poškozené. Nevím, jak to zvládl, bohužel jak se to snažil opravit, tak některé soubory (asi od Ubuntu) se mu podařilo smazat (prý třeba soubor Casper, který měl cca 1,6Gb), ale dosáhl jen toho, že volná paměť flešky se navýšila na cca 20 Mb.

Prosím vás tedy o radu... Lze obnovit některé ty poškozené soubory a ty nepotřebné vymazat? Fleška má sice pameť 7,5 Gb, ale když označím všechny  položky v ní, tak se mi zobrazí, že mají velikost jen cca 1,2 Gb! Kde je ten zbytek?  :(

Pomůže mi někdo prosím? Budu vám nesmírně vděčen za jakoukoliv radu!  :-\

Mozna photorec nebo testdisk by mohl pomoct: UbuntuWiki

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopadu 2013, 12:29:22 »
tam s tím mazáním to asi poslal do koše na flashdisku, proto se žádné místo neuvolnilo. Pomocí ctrl+h si odkryješ skryté složky a bude tam ./trash kterou bude potřeba vyčistit.

Rozkauer

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2013, 00:18:30 »
Velakrat sa aj mne stalo že nahranim Linuxu na USB sa potom USB totalne zblaznilo a nešlo vobec naformatovat ani pod Linuxom ani pod Windows, už som si myslel že ho mozem zahodit do koša ale existuju Utility od vyrobcov ktore jednoducho tu flashku naformatuju a všetko ide ako ma, ja som napriklad použil Kingston utility. Zial subory sa už neobnovia

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2013, 01:05:41 »
Pomocí již zmiňovaného testdisku lze obnovovat soubory i ze sformátovaných pamětí, dají se vyfiltrovat typy souborů, které se mají hledat, ty se potom při obnově kopírují na jiný disk, který se určí. Pokud se obnoví všechno, bude toho hromada.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #6 kdy: 21 Listopadu 2013, 09:52:55 »
....nešlo vobec naformatovat ani pod Linuxom ani pod Windows...

Našla přepsat tabulka oddílů?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 21 Listopadu 2013, 18:12:56 »
Chapu, ze Windows rekne "nejde to". Ale v Linuxu, napr. zminovany GParted, zobrazuje podrobnosti. Bylo by fajn je sem nakopirovat.

Pripadne by mohlo pomoct ji "vynulovat", tj.

(rekneme, ze flashka je v systemu jako /dev/sdc)
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdc
a pak cekat a cekat a cekat.

A pak zkusit naformatovat.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.