Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak "udělat" z /dev/sda3 /dev/sda1?  (Přečteno 1713 krát)

hutla.vojtech

• Host
Jak "udělat" z /dev/sda3 /dev/sda1?
« kdy: 21 Listopadu 2013, 18:35:26 »
Dobrý den,

řeším takový problém, kdy mám dvě distribuce na disku (stejné, ale z jedné dělám live-cd). Na /dev/sda1 mám Debiana 7.2 a na /dev/sda3 Ubuntu 13.10. Je možné je prohodit? (aby bylo Ubuntu na /dev/sda2). Popřípadě nějak data z jednoho oddílu hodit na dočasný a data si mezi nimi proházet, dokud by nebyly uspořádány správně?

Díky moc za rady a tipy :)

Rover623

Re:Jak "udělat" z /dev/sda3 /dev/sda1?
« Odpověď #1 kdy: 21 Listopadu 2013, 18:37:39 »
A prohodit je chceš proč?

hutla.vojtech

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Listopadu 2013, 18:58:18 »
Live-cd bude sloužit jako záchytný bod. Chtěl bych si na něj hodit pro mě přijatelné nástroje a čistou instalaci v taru, která bohužel obsahuje starý fstab, podle kterého by připojit /dev/sda3. Já ale budu potřebovat připojovat /dev/sda1, ale nechci pokaždé měnit fstab.

hutla.vojtech

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2013, 19:22:12 »
Ačkoli teď mě napadlo řešení, udělat si 10GB oddíl, přesunout na něj data z /dev/sda1, data z sda3 hodit na sda1 a data ze záložního na /dev/sda3. Pak jen upravit fstab ručně a nemusím to dál řešit.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2013, 20:07:21 »
A připojovat pomocí UUID?

hutla.vojtech

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Listopadu 2013, 13:49:26 »
připojování pomocí UUID není povinné, ne? pokud kecám blbosti, opravte mě :)
jinak jsem dostal ještě jedno, jednodušší řešení, upravit fstab, až bude systém v taru

radin

• Host
« Odpověď #6 kdy: 23 Listopadu 2013, 19:12:58 »
UUID není povinné, ale výhodné. Měl jsem podobný problém, kdy mi z nepochopitelného důvodu při instalaci systém označil instalační flashdisk jako sdb a původní druhý disk "přesunul" na sdc, takže /home, který byl původně na sdb2 byl najednou sdc2 a problém byl na světě. Ovšem UUID je zcela jednoznačné a systém pak nehledá sda-b-c-...z, ale konkrétní UUID.
Ovšem varianta s úpravou v archívu je taky řešení.

hutla.vojtech

• Host
« Odpověď #7 kdy: 24 Listopadu 2013, 19:09:41 »
Zdravím, tak jsem upravil fstab systému v taru, rozbalil a šlape, takže ho můžu přenášet, jak se mi zachce. Problém je v GRUBu, kdy musím místo UUID zadat /dev/sda3, aby nabootoval, jinak mi to vyhodí chybovou hlášku
Kód: [Vybrat]
ALERT! /dev/disk/by-uuid/... does not existRád bych to nějak opravil, při každém startu měnit parametry je docela zdlouhavé a zdržuje to. Je možná úprava i jinak, než editací "/boot/grub/grub.cfg"?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 25 Listopadu 2013, 11:00:06 »
Příkaz "blkid" vypíše seznam disků i s UUID. Pak správně vložit do fstab.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

radin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 25 Listopadu 2013, 20:29:15 »
grub.cfg se needituje! (viz. # DO NOT EDIT THIS FILE v úvodu toho souboru). Úpravy grubu viz. http://wiki.ubuntu.cz/grub2?s[]=grub.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.