Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Doporucte mi jakou distribuci Linuxu na notebook [vyřešeno]  (Přečteno 5472 krát)

Moucha

• Návštěvník
    • Vysemnesmite.cz
Nevim jakou si mam vzit distrubici mam notebook s parametrama:
Procesor: Intel Celeron II
RAM: 256 MB
Grafika: nejaka integrovana 8MB bez podpory 3D grafiky
HDD: 15 GB
« Poslední změna: 13 Října 2007, 17:21:07 od Anna Taliánová »

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Doporucte mi jakou distribuci linuxu na notebook
« Odpověď #1 kdy: 05 Února 2007, 17:21:14 »
Frekvencia CPU?
Ale myslím, že ak je to niečo okolo 1GHz, tak kludne aj Ubuntu.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 05 Února 2007, 17:22:08 »
Jestli to chces jenom na browsovani/email/a tak a nehrabat se v tom, tak zkus treba puppy linux (ma i liveCD pro odzkouseni).
Jestli chces nejaky vetsi linux, tak mozna zkusit xubuntu liveCD, ale spis asi neco jako damn small linux (DSL), nebo snad jeste urcite nekdo neco poradi.

edit:
A jeste by asi bylo dobre prohledat internet na nejakou databazi notebooku, jak moc velke problemy lze s tim tvojim ocekavat.

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2007, 17:23:50 »
No přece Ubuntu. Raději nejnovější verzi. Stroj to není nejsilnější, tak bych asi zvolil XFCE (XUBUNTU) místo GNOME, KDE by také mohlo běžet uspokojivě. Asi nutno vyzkoušet.
Promise her anything, but give her GNU.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2007, 17:27:41 »
xubuntu, fluxbuntu ... ale bude to bída ... pokud máš nějaké znalosti, můžeš systém obrat o co se dá (ale to je asi lepší šáhnout po čistém debian, gentoo či tak něco ), ale jinak to bude jak na tom provozovat WinXP. Ubuntu je svižné, ale zázraky neumí :(

Moucha

• Návštěvník
    • Vysemnesmite.cz
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2007, 17:28:52 »
Jo je to 850 mhz sem zapomnel, mne se libi ubuntu co prave mam, ale je to trochu pomalejsi tak jestli by neco neslo rychlejs, je mi to celkem jedno co to bude protoze se v tom vubec nevyznam

Ondřej Trhoň

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.trhon.cz
« Odpověď #6 kdy: 05 Února 2007, 17:35:44 »
Na to prave Xubuntu ;) To má XFCe které je dost rychlé.

Moucha

• Návštěvník
    • Vysemnesmite.cz
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2007, 17:38:18 »
Oukej du si ho nekde stahnout protoze doma mam jenom ubuntu, edubuntu a kubuntu

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 05 Února 2007, 17:38:33 »
Pokud Ti stačí jednoduchý nicméně velmi schopný a rychlý systém, zkus Puppy linux - běhá kompletně z RAM-ky a i na 300 Celeronu s 256MB je to raketa. Trochu pracnější je lokalizace, ale jde to =)
Mimochodem může běhat z CD (velmi zajímavé, když použiješ RW), z USB (pokud Ti z něj noťas umí bootovat) a samozřejmě z HDD

2 Bornnover   No nevím jestli je Xubuntu o tolik rychlejší  (méně náročné) než Ubuntu, mě to na PIII-500 / 256RAM zrovna moc nepřesvědčilo...

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 05 Února 2007, 19:15:25 »
To mi ani nerikejte o xubuntu. Stahnul sem ho, ze ho zkusim na stary notebook. Je to sice celeron 1,2GH, 384MHz ram a integrovana grafka, ale nejak se posledni dobou zpomalil. Ted na nem jsou XPcka a to je hruza s tim cokoliv delat. U posledni instalace aktualizaci jsem malem zesedivel...

Chtel jsem nabootovat live kubuntu EE a ani to nenabehlo. Asi 15 minut nacital kernel a porad chroustal, ale nic. Pak me presla trpelivost, tak sem chtel zkusit prave xubuntu.

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #10 kdy: 05 Února 2007, 19:18:15 »
Ja mám 900MHz Celeron, 256 RAM, 16MB VGA a som spokojný s rýchlostou Ubuntu.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #11 kdy: 05 Února 2007, 19:38:27 »
No, ja mám Compaq Armada E500, Celeron Mobile 600MHz, RAM 384MB, Ati Rage Mobility 16MB a Ubuntu 6.10 EE, ani Windows XP Professional mi nějaké vážné problémy nedělají - jen ty XP někdy více swapují a vše jaksi déle trvá, ale jde to. Ubuntu běhá velice, velice svižně.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 05 Února 2007, 20:25:09 »
RAM-ka dělá hodně, měl jsem 6.10 na dualu 2xPIII 600 s 1GB RAM a SCSI ultra RAID-em a to celkem frčelo, jakmile jsem ty 256-ky začal rozprodávat tak se to znatelně zpomalovalo...

Záleží, s čím tu rychlost porovnáváš.... zkus si bootnout Puppy-ho z CD a uvidíš "super fofr"... a to GUI klikátko na mount/unmount disků =)

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 06 Února 2007, 15:19:54 »
Citace: Honzin
To mi ani nerikejte o xubuntu. Stahnul sem ho, ze ho zkusim na stary notebook. Je to sice celeron 1,2GH, 384MHz ram a integrovana grafka, ale nejak se posledni dobou zpomalil. Ted na nem jsou XPcka a to je hruza s tim cokoliv delat. U posledni instalace aktualizaci jsem malem zesedivel...

Chtel jsem nabootovat live kubuntu EE a ani to nenabehlo. Asi 15 minut nacital kernel a porad chroustal, ale nic. Pak me presla trpelivost, tak sem chtel zkusit prave xubuntu.
Jestli neprojde nacteni kernelu, tak to muze byt problem i u xubuntu.
Doporucuji spis prohledat internet jestli neni potreba bootovat kernel na danem notebooku s nejakymi extra parametry (vyple acpi, a pod...).

Jinak puppy je urceny hlavne pro stare zelezo a liveCD ma nejak 100 nebo 200MB, takze se to taha lip nez *ubuntu liveCD.
Ale zase je to opravdu takova jednodussi distribuce specialne zamerena na web/mail/nejake dokumenty na starem HW s user friendly pristupem (teda o to se snazi posledni dobou asi kazde distro :) ).

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #14 kdy: 06 Února 2007, 15:33:59 »
Citace: Moucha
Doporucil bych nainstalovat gentoo, debian nebo ubuntu server a na nej nejaky odlehceny desktop: flux, icewm, enlightenment apod.

Guido

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 06 Února 2007, 15:42:39 »
Slackware. Je dostatečně moderní a na slabších strojích běhá jak víno. Jako desktop XFCE. Všechno to máte na 1 CD.

Pokud chcete plnou linuxovou distribuci, tak asi nic lepšího neseženete. Anebo pak nějakou ořezanou, příp. otimalizovanou na slabší stroje.
Guido

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 06 Února 2007, 15:56:00 »
Citace: ped
Citace: Honzin

Jestli neprojde nacteni kernelu, tak to muze byt problem i u xubuntu.
Doporucuji spis prohledat internet jestli neni potreba bootovat kernel na danem notebooku s nejakymi extra parametry (vyple acpi, a pod...).

Jinak puppy je urceny hlavne pro stare zelezo a liveCD ma nejak 100 nebo 200MB, takze se to taha lip nez *ubuntu liveCD.
Ale zase je to opravdu takova jednodussi distribuce specialne zamerena na web/mail/nejake dokumenty na starem HW s user friendly pristupem (teda o to se snazi posledni dobou asi kazde distro :) ).
uvazoval jsem o tom. Mam jeste alternate cd. Trochu to jeste pohledam. dik

Ljukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 07 Února 2007, 22:30:21 »
Citace: lukas.svoboda
Citace: Moucha
Doporucil bych nainstalovat gentoo, debian nebo ubuntu server a na nej nejaky odlehceny desktop: flux, icewm, enlightenment apod.
Souhlasim ... Doporucuju stahnout Debian pokud mozno Etch. A doinstalovat Fluxbox. A jste za vodou
Archlinux - 2007.08 (Don't Panic), Fluxbox window manager
DELL  Latitude C500 laptop
Celeron (Coppermine) 900Mhz 128 MB SO-DIMM, VGA Ati RAGE M3 8MB AGP2X, HDD IBM Travelstar 10GB 4200Rpm

Moucha

• Návštěvník
    • Vysemnesmite.cz
« Odpověď #18 kdy: 07 Února 2007, 22:43:39 »
Tak jsem si nechal Ubuntu, mne docela vyhovuje a postaci, stejne na tom nespustim nejaky hry ale na ty aplikace staci a docela bohate

Luban

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 09 Února 2007, 18:02:32 »
Citace: lukas.svoboda
Mohl byste, prosím, poradit, jak po instalaci ubuntu serveru instalovat flux nebo icewm. Je to lokalizované?

donny

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 09 Února 2007, 18:10:27 »
sudo apt-get install fluxbox
nebo
sudo apt-get install icewm

O lokalizaci nic nevim.

Reakce na #4: ziju v presvedceni, ze KDE je narocnejsi nez Gnome, ne naopak.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Guido

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 10 Února 2007, 11:15:59 »
Citace: Luban
Je to lokalizované?
Například Fluxbox je tak odlehčený, že na něm není co lokalizovat. Je to jenom správce oken. Menu si vytváříte sám (nějaký defaultní je samozřejmě k dispozici).

Fluxbox se nastavuje pomocí 3 konfiguračních souborů: hot-keys, menu a init. Před časem jsem Fluxbox rok používal, tak bych možná ještě někde vyštrachal svoje konfigurační soubory.

Doporučuji se podívat na Dokumentace Fluxboxu (česky).

A když už uvažujete o Fluxboxu, proč neskusit Fluxbuntu?
Guido

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.